♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Jordärtskockssoppa med trattkantareller- och bacontopping:
400 g jordärtskockor
3 finhackade schalottenlökar
3 msk smör eller margarin
1 vitlöksklyfta
3 dl vatten
ca 30 g torkade trattkantareller
1 pkt bacon (150 g)
ca 1 dl strimlad purjolök
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 äggula
salt
nymalen svartpeppar
Smördegssticks med sesamfrön och flingsalt:
3 ark smördeg
1 ägg
flingsalt
sesamfrön
....GÖR SÅ HÄR....
Jordärtskockssoppa med trattkantarell- och bacontopping
Gör så här:
1. Skala och jordärtskockorna. Lägg dem i lite citronvatten så att det inte mörknar.
2. Skala och hacka schalottenlökarna.
3. Smält smöret i en större kastrull och fräs löken och pressad vitlök.
4. Skär jordärtskockorna i grövre bitar och häll dem i kastrullen. Häll över vatten och låt koka tills jordärtskockorna blivit riktigt mjuka (ca 25-30 min).
5. Lägg trattkantarellerna i blöt i en skål med vatten.
6.Strimla bacon och skär purjolöken i tunna slantar.
7. Smält en klick smör i en stekpanna och fräs kantarellerna på hög värme. Låt dem svettas i några minuter. Häll i bacon och purjolök och stek tills baconstrimlorna börjar bli knapriga. Salta och peppra och ställ åt sidan.
8. Häll i vinet i soppan, tillsätt 2 dl vispgrädde och mjölk.
9. Mixa soppan slät med en stavmixer.
10. Blanda äggulan med resten av grädden (1 dl) och häll ner i soppan.
11. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
12. Fördela trattkantarellfräset i djupa tallrikar och häll försiktigt på soppan.
Smördegssticks med sesamfrön och flingsalt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Tina 3 smördegsplattor i rumstemperatur (ca 20 min)
2. Dela varje smördegsplatta i 4 långa sticks.
3. Pensla sticksen med uppvispat ägg och strö över sesamfrön och flingsalt.
4. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min tills sticksen börjar få fin färg.
Servera soppan rykande varm tillsammans med smördegssticks.
Smaklig spis!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar