♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim och 30 min
Du behöver:
Helstekt kotlett:
Ca 1 kg benfri kotlett i bit
3 vitlöksklyftor
3 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
3 msk olivolja
ca 1 tsk flingsalt
1 pkt skivad bacon
4 morötter
1 bukett broccoli (250 gram)
salt
nymalen svartpeppar
Råstekt potatis:
7-8 potatisar
smör
salt efter smak
Grönpepparsås:
2 msk grönpepparkorn
3 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 dl grädde
2 krm salt
....GÖR SÅ HÄR....
Helstekt kotlett
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär diagonala snitt på ovansidan av köttbiten, först åt ena hållet, sedan åt andra hållet så att du får ett vackert rutnät. Lägg köttbiten i en braspanna.
3. Mosa vitlöksklyftorna med sidan av kniven och hacka dem fint. Lägg vitlöken i en skål och tillsätt timjan, rosmarin olivolja, salt och svartpeppar och rör om.
4. Massera in blandningen på ovansidan av köttet.Vira baconskivor runt om köttet och se till att ändarna på baconskivorna hamnar under köttbiten.
5. Sätt in en stektermometer i mitten på köttet och sätt in köttet i ugnen i ca 20 min.
6. Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader. Låt steka tills termometern visar ca 70 grader.
7. Ta ut köttet och låt det vila i ca 5-20 min innan den skärs i skivor.
Råstekt potatis
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatisen och dela den i större tärningar.
3. Smält smör i en stekpanna och stek potatisen tills den börjar få fin färg.
4. Stjälp över potatisen i en braspanna med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 20 min.
5. Salta strax innan servering.
Ångkokta morötter och broccoli
Gör så här:
1. Skala morötterna och dela dem i mindre bitar.
2. Skölj och dela broccolin i mindre buketter.
3. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
4. Sätt i en ånginsats i kastrullen (finns att köpa på IKEA) och lägg i morötterna i insatsen, lägg på locket och ångkoka morötterna i ca 5-10 min.
5. Lägg i broccolin och koka tills morötterna och broccolin är mjuka men spänstiga.
Grönpepparsås
Gör så här:
1. Krossa grönpepparkornen grovt i en mortel.
2. Koka upp vattnet med en buljongtärning i en kastrull och häll av buljongen i en bringare.
3. Smält smöret i en kastrull och fräs de krossade grönpepparkornen någon minut.
4. Tillsätt mjölet och rör om. Vispa ner buljongen och grädde under kraftig vispning och låt såsen sjuda i ca 5 min under omrörning.
5. Smaka av med salt och eventuellt mer krossad grönpeppar efter smak.
Skiva upp den helstekta kotletten och servera med råstekt potatis, grönpepparsås och de ångkokta grönsakerna.
Smaklig spis!
Helstekt kotlett:
Ca 1 kg benfri kotlett i bit
3 vitlöksklyftor
3 msk torkad timjan
1 msk torkad rosmarin
3 msk olivolja
ca 1 tsk flingsalt
1 pkt skivad bacon
4 morötter
1 bukett broccoli (250 gram)
salt
nymalen svartpeppar
Råstekt potatis:
7-8 potatisar
smör
salt efter smak
Grönpepparsås:
2 msk grönpepparkorn
3 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 köttbuljongtärning
2 dl grädde
2 krm salt
....GÖR SÅ HÄR....
Helstekt kotlett
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skär diagonala snitt på ovansidan av köttbiten, först åt ena hållet, sedan åt andra hållet så att du får ett vackert rutnät. Lägg köttbiten i en braspanna.
3. Mosa vitlöksklyftorna med sidan av kniven och hacka dem fint. Lägg vitlöken i en skål och tillsätt timjan, rosmarin olivolja, salt och svartpeppar och rör om.
4. Massera in blandningen på ovansidan av köttet.Vira baconskivor runt om köttet och se till att ändarna på baconskivorna hamnar under köttbiten.
5. Sätt in en stektermometer i mitten på köttet och sätt in köttet i ugnen i ca 20 min.
6. Sänk temperaturen i ugnen till 175 grader. Låt steka tills termometern visar ca 70 grader.
7. Ta ut köttet och låt det vila i ca 5-20 min innan den skärs i skivor.
Råstekt potatis
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatisen och dela den i större tärningar.
3. Smält smör i en stekpanna och stek potatisen tills den börjar få fin färg.
4. Stjälp över potatisen i en braspanna med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 20 min.
5. Salta strax innan servering.
Ångkokta morötter och broccoli
Gör så här:
1. Skala morötterna och dela dem i mindre bitar.
2. Skölj och dela broccolin i mindre buketter.
3. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
4. Sätt i en ånginsats i kastrullen (finns att köpa på IKEA) och lägg i morötterna i insatsen, lägg på locket och ångkoka morötterna i ca 5-10 min.
5. Lägg i broccolin och koka tills morötterna och broccolin är mjuka men spänstiga.
Grönpepparsås
Gör så här:
1. Krossa grönpepparkornen grovt i en mortel.
2. Koka upp vattnet med en buljongtärning i en kastrull och häll av buljongen i en bringare.
3. Smält smöret i en kastrull och fräs de krossade grönpepparkornen någon minut.
4. Tillsätt mjölet och rör om. Vispa ner buljongen och grädde under kraftig vispning och låt såsen sjuda i ca 5 min under omrörning.
5. Smaka av med salt och eventuellt mer krossad grönpeppar efter smak.
Skiva upp den helstekta kotletten och servera med råstekt potatis, grönpepparsås och de ångkokta grönsakerna.
Smaklig spis!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar