0

Hemgjord tagliatelle med krämig kycklingpastasås

Har du aldrig gjort egen pasta förut vill jag verkligen rekommendera dig om att prova. Visst går det smidigt att köpa ett paket färsk pasta i affären, men känslan av att faktiskt ha gjort pastan själv vinner överlägset. Det kan dock vara bra att tänka på att det kräver lite armstyrka om du inte innehar en kraftigare matberedare som kan hjälpa dig att blanda ihop pastadegen.

4-5 personer
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:

Pastadeg:
5 dl vetemjöl
3 ägg
1 tsk salt
2 msk olivolja
3-4 msk vatten
(En pastamaskin för att kavla ut pastadegen)

Pastasås med kyckling:
4-5 kycklingfiléer
2 finhackade schalottenlökar
1 finhackad vitlök
1 pkt bacon (150 gram)
ca 2 hg skogschampinjoner
1 msk smör eller margarin
150 gram hackad spenat
2 dl matlagningsgrädde
1 kycklingbuljongtärning

....GÖR SÅ HÄR....

Pastadeg del 1
Gör så här:
För hand:
1. Häll i vetemjölet i en större skål.
2. Blanda ägg, salt, vatten och olivolja i en mindre skål.
3. Gör en liten grop i mjölet och häll i äggblandningen. Rör ihop med hjälp av en gaffel.
4. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda degen väl. (Du kan med fördel blöta dina händer för att lättare kunna få ihop degen.) Degen är färdig när den blivit elastisk (efter ca 5- 10 min knådning).
5. Lägg degen i en plastpåse och låt den ligga i kylskåpet i ca 30 min eller längre.

Med matberedare (använd plast eller stålkniv):
1. Häll alla ingredienserna i blandarskålen.
2. Tillsätt vatten och kör maskinen i ca 1 min tills degen blivit smidig.
3. Lägg den i en plastpåse i kylskåp som ovan.

Kycklingpastasås
Gör så här:
1. Strimla bacon och dela champinjonerna i mindre bitar.
2. Smält lite smör i en stekpanna och fräs bacon, champinjoner tillsammans med schalottenlök och vitlök och ställ åt sidan.
3. Dela kycklingen i mindre bitar.
4. Smält en klick smör i en stekpanna och stek kycklingbitarna.
5. Blanda ner bacon- och svampfräset tillsammans med kycklingen och tillsätt den hackade spenaten, matlagningsgrädde och kycklingbuljongtärning. Låt puttra i ca 10-15 min.

Pastadeg del 2 (Tagliatelle - bandspagetti)
Gör så här:
1. Dela degen i 4 delar.
2. Kavla ut en del i taget med hjälp av pastamaskinen. Arbeta dig neråt i tjocklek tills degen är som tunnast.
3. Kör igenom den utkavlade pastadegen igenom tagliatellevalsen på maskinen. Jag föredrar att istället skära den tunna degen i långa strimlor med hjälp av en kniv för att på så sätt få bredare tagliatelle.
4. Lägg den uppskurna tagliatellen på en handduk och lufta pastan med händerna varje gång du lägger på nyskuren pasta.
5. Koka upp rikligt med saltat vatten.
6. Häll i tagliatellen när vattnet kokar och koka pastan i ca 3-5 min beroende på tjocklek. (OBS! Färsk pasta blir snabbare färdig, provsmaka för att se om den är färdig).
7. Häll den nykokta tagliatellen i ett durkslag och spola hastigt med kallt vatten för att hindra att pastan klibbar ihop. Låt tagliatellen rinna av i durkslaget, ringla över lite olivolja och servera den direkt.

Servera den hemgjorda tagliatellen tillsammans med pastasåsen och en grön sallad.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar