2

Kycklingpaj med fetaost, spenat och soltorkade tomater

Här kommer en riktigt god kycklingpaj med smaker från Medelhavet. Dofterna från de soltorkade tomaterna, fetaosten och spenaten får en att drömma sig bort till solen och värmen och något mysigt gammalt lantkök på den grekiska landsbygden. Pajen går utmärkt att laga i förväg för att sedan värma. Vill du ha pajen ännu mera matig så blanda istället pajdegen med 1½ dl vetemjöl + 1½ dl grahamsmjöl.

4-5 personer
ca 1 tim

Du behöver:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gram smör eller margarin
2-3 msk vatten

Pajfyllning:
3 kycklingfiléer (ca 500 g)
6 soltorkade tomater (ca 30 g)
1 pkt fetaost (150 g)
ca 150 gram hackad spenat
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
½ finhackad vitlöksklyfta
smör eller margarin till stekning
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk paprikapulver
½ tsk salt
1-2 dl riven ost

Timjan och senapssås:
ca 2 dl crème fraiche
1 tsk torkad timjan
1½ tsk dijonsenap
salt och nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Pajdeg
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke.
3. Tillsätt mjöl och finfördela smöret med fingrarna till en smulig massa.
4. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
5. Tryck ut pajdegen i en ugnsäker pajform (30 cm i diameter) så att det täcker formens botten och kanter.
6. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen, ca 10-15 min.

Pajfyllning
Gör så här:
1. Hacka de soltorkade tomaterna i mindre bitar.
2. Dela fetaosten i mindre tärningar
3. Dela kycklingen i mindre bitar.
4. Smält smör i en stekpanna och stek kycklingbitarna tillsammans med spenat och finhackad vitlök. Salta och peppra.
5. Blanda fetaost och soltorkade tomater med kyckling- och spenatröran och fördela ut det i den förgräddade pajdegen.
6. Vispa ihop ägg, mjölk, paprikapulver, salt och riven ost och häll det över pajfyllningen. Fördela ut osten över hela pajen.
7. Grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader i ca 35-40 min.

Timjan och senapssås
Gör så här:
1. Häll crème fraiche i en skål.
2. Lägg timjan i en mortel och stöt till ett pulver och blanda ner det i crème fraichen.
3.Tillsätt dijonsenap och rör om försiktigt så att allt blandas.

Servera kycklingpajen med en grön mixad sallad och den kalla såsen.

Smaklig spis!

2 kommentarer :

  1. Du glömde nämna att man skulle inhandla riven ost till pajen. Det nämndes först när man skulle ställa in pajen i ugnen.

    SvaraRadera
  2. Ojdå, ber om ursäkt för detta. Receptet är nu ändrat så att även den rivna osten finns med. Tack för hjälpen! Hälsningar /Björn

    SvaraRadera