0

Svamp- och broccolirisotto med kryddstark korv

En rätt tillagad risotto kan bli helt underbar! Fantastisk att servera till t ex ugnsbakad lax eller kyckling. Här kommer ett recept på en krämig risotto med ett lite kryddigare tillbehör.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:
2 broccoli (ca 250 g)
100 gram skogschampinjoner
1 gul lök (eller 2 schalottenlökar)
1 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
1 dl vitt vin
4 dl avorioris
ca 1 liter vatten
3 hönsbuljongtärningar
1½ dl färskriven parmesanost
2 tsk timjan
salt
nymalen svartpeppar
1 pkt kryddiga korvar, i detta fall LunnaChoritzo (500 g)

....GÖR SÅ HÄR....

Svamp- och broccolirisotto.
Gör så här:
1. Koka upp vattnet i en kastrull tillsammans med buljongtärningar. Håll buljongen varm.
2. Skala och finhacka löken.
3. Dela broccoli och champinjoner i mindre bitar.
4. Häll oljan i en het tjockbottnad kastrull och fräs lök och vitlök mjuka, men utan att det tar färg.
5.  Lägg i broccoli- och champinjonbitarna och rör om.
6. Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig med lökblandningen och känns torrt, tar ca 2-3 min. Rostningen gör så att riset lättare absorberar buljongen och smaker.
7. Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
8. Tillsätt 1/3 av den varma buljongen, rör sakta tills riset absorberat all buljong och tillsätt därefter 2 dl buljong i taget.
9. Sänk värmen så att risotton kokar lugnt och regelbundet under omrörning. Fortsätt späda med buljong tills risotton är färdig, ca 17-20 min. Beräkna koktiden från det att du häller på buljongen.
10. Rör ut saffran i lite av buljongen och häll i risotton.
11. Dra bort risotton från värmen och blanda ner den rivna osten. Risotton ska vara lös innan osten hälls i, då osten gör risotton fastare. För att få ännu bättre krämighet kan man tillsätta några matskedar olivolja tillsammans med osten. När risotton är färdig är den krämig, en aning lös och har ett tydligt tuggmotstånd i riskornen, men lösheten är självklart en smaksak. Hela tillagningstiden tar ca 25-30 min.
12. Smaksätt med timjan, salt och nymalen svartpeppar.

Kryddstarka korvar
Gör så här:
1. Stek de kryddiga korvarna i ett grilljärn på lägre värme tills de fått fin grillyta och blivit genomstekta, ca 5-6 min.

Servera risotton med de kryddstarka korvarna och gärna en grön sallad.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar