En helt underbar köttfärslimpa med lite lyxigare tillbehör som enkelt sköter sig själv i ugnen.
♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim och 30 min
Du behöver:
Köttfärslimpa:
Ca 900 gram blandfärs
1 finhackad gul lök
1 ägg
1½ dl mjölk
1 dl grädde
4 msk ströbröd
1½ tsk salt
1 tsk vitpeppar
3 msk smält smör
1½ tsk soja
smör eller margarin till stekning
Hasselbackspotatis:
ca 14-15 mindre potatisar
olja eller smör
ströbröd
Gräddsås:
75 gram smör eller margarin
½ dl vetemjöl
2 dl grädde
ca 2 dl steksky
1 tsk soja
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....
Köttfärslimpa med hasselbackspotatis:
Gör så här:
1. Häll mjölk och vispgrädde i en skål.
2. Rör ber ströbröd och låt svälla i ca 10 min.
3. Skala och finhacka löken.
4. Smält smör i en stekpanna.
5. Häll i löken och fräs den mjuk, men utan att den tar färg.
6. Lägg blandfärsen i en bunke.
7. Blanda ner ströbrödsblandningen, lök, ägg, salt, vitpeppar och rör om ordentligt med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
8. Lägg över köttfärsen i en ugnsform (30x40 cm) klädd med bakplåtspapper och forma köttfärsen till en avlång limpa (blöt händerna för att lättare kunna forma köttfärsen).
9. Blanda smält smör med soja och pensla köttfärslimpan.
10. Skala potatis.
11. Skär potatisen i tunna skivor men utan att skära igenom potatisen helt. Detta görs enklast genom att lägga potatisen i t ex en träsked.
12. Lägg potatisen runt om köttfärslimpan med den skårade sidan uppåt.
13. Pensla potatisen med olja eller smält smör och strö över ströbröd.
14. Ställ in ugnsformen i mitten av ugnen i ca 1 tim tills köttfärslimpan är genomstekt och hasselbackspotatisen är mjuk och har fått fin färg.
Gräddsås:
Gör så här:
1. Smält smör i en kastrull.
2. Vispa ner vetemjöl och tillsätt sedan steksky från köttfärslimpan under vispning.
3. Häll i grädde och mjölk, vispa och låt sedan såsen sjuda i ett par minuter.
4. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servera köttfärslimpan med hasselbackspotatisen, gräddsås och rårörda lingon.
Smaklig spis!
3
Köttfärslimpa med hasselbackspotatis, gräddsås och rårörda lingon
Etiketter:
mer än 60 minuter
,
Varmrätter
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
Husmanskost - mums! Denna rätt är verkligen fantastisk. Vi har lagat den flera gånger och vi älskar den. Vi brukar även tillsätta en klick gelé i såsen. Jenny
SvaraRaderaDenna rätt är en klar favorit även här. Det bästa är att den sköter sig själv. Vet att man även kan laga köttfärslimpa i lergryta, har dock inte hunnit testa ännu.
SvaraRaderaGott att pensla potatisarna med ett vitlökssmör och sedan när dom är klara strö över lite riven ost helst parmesan. Då har man lyxat till det lite extra.
SvaraRadera