4

Laxpaj med spenat och fetaost

En välsmakande fiskpaj där laxen gifter sig utmärkt med spenaten och fetaosten ger rätten sin goda sälta.

4-5 personer
ca 1 tim

Du behöver:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gram smör eller margarin
2-3 msk vatten

Pajfyllning:
Ca 400 gram laxfiléer
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
ca 200 gram hackad spenat
½ fiskbuljongtärning
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
½ krm paprikapulver
1 pkt fetaost (150 gram)
smör eller margarin till stekning

....GÖR SÅ HÄR....

Pajdeg
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke.
3. Tillsätt mjöl och finfördela smöret med fingrarna till en smulig massa.
4. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
5. Tryck ut pajdegen i en ugnsäker pajform (30 cm i diameter) så att det täcker formens botten och kanter.
6. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen, ca 10-15 min.

Pajfyllning
Gör så här:
1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
2. Dela laxfiléerna i tärningar.
3. Smält smör i en stekpanna.
4. Fräs schalottenlök och vitlök.
5. Lägg i läxtärningarna och fräs tills laxen börjar få färg.
6. Lägg i hackad spenat och smula i fiskbuljongtärning. Fräs alltihop i ca 1-2 min under omrörning.
7. Lägg laxfyllningen i det förgräddade pajskalet.
8. Blanda ägg, mjölk, salt, nymalen svartpeppar och paprikapulver i en bunke.
9. Smula ner fetaosten i äggstanningen och häll alltihop över laxfyllningen i pajskalet.
10. Grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30-35 min tills pajen fått fin färg.

Servera laxpajen med en mixad grönsallad.

Smaklig spis!

4 kommentarer :

  1. God men lite för mild i smaken. nästa gång ska jag prova med rökt lax i skivor som inte förvärms (blev lite torrt) Blev även för mycket med 3 dl mjölk. Jag fick drygt en dl över, som inte fick plats i pajen.
    Hälsningar Inger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Inger! Tycker absolut att du ska prova den med rökt lax, ger en lite mer "vuxen" smak. Denna variant gillas även av de mindre i familjen.

      Radera
  2. Vill bara lägga till att jag är glad att du finns! Tack för din fina blogg med alla kuliga recept!
    /Inger, igen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej igen! Roligt att höra att du uppskattar bloggen. :)

      Radera