En välsmakande fiskpaj där laxen gifter sig utmärkt med spenaten och fetaosten ger rätten sin goda sälta.
♨ 4-5 personer
⏰ ca 1 tim
Du behöver:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gram smör eller margarin
2-3 msk vatten
Pajfyllning:
Ca 400 gram laxfiléer
1 finhackad schalottenlök
1 finhackad vitlöksklyfta
ca 200 gram hackad spenat
½ fiskbuljongtärning
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
½ krm paprikapulver
1 pkt fetaost (150 gram)
smör eller margarin till stekning
....GÖR SÅ HÄR....
Pajdeg
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke.
3. Tillsätt mjöl och finfördela smöret med fingrarna till en smulig massa.
4. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
5. Tryck ut pajdegen i en ugnsäker pajform (30 cm i diameter) så att det täcker formens botten och kanter.
6. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen, ca 10-15 min.
Pajfyllning
Gör så här:
1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
2. Dela laxfiléerna i tärningar.
3. Smält smör i en stekpanna.
4. Fräs schalottenlök och vitlök.
5. Lägg i läxtärningarna och fräs tills laxen börjar få färg.
6. Lägg i hackad spenat och smula i fiskbuljongtärning. Fräs alltihop i ca 1-2 min under omrörning.
7. Lägg laxfyllningen i det förgräddade pajskalet.
8. Blanda ägg, mjölk, salt, nymalen svartpeppar och paprikapulver i en bunke.
9. Smula ner fetaosten i äggstanningen och häll alltihop över laxfyllningen i pajskalet.
10. Grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader i ca 30-35 min tills pajen fått fin färg.
Servera laxpajen med en mixad grönsallad.
Smaklig spis!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
God men lite för mild i smaken. nästa gång ska jag prova med rökt lax i skivor som inte förvärms (blev lite torrt) Blev även för mycket med 3 dl mjölk. Jag fick drygt en dl över, som inte fick plats i pajen.
SvaraRaderaHälsningar Inger
Hej Inger! Tycker absolut att du ska prova den med rökt lax, ger en lite mer "vuxen" smak. Denna variant gillas även av de mindre i familjen.
RaderaVill bara lägga till att jag är glad att du finns! Tack för din fina blogg med alla kuliga recept!
SvaraRadera/Inger, igen
Hej igen! Roligt att höra att du uppskattar bloggen. :)
Radera