Vill du göra minisemlor så dela degen i 32 delar så blir de lagom stora munsbitar. Vill du lyxa till semlorna ytterligare så blanda i lite konjak, likör eller vaniljpulver i mandelmassan.
♨ Blir 16 st bullar
⏰ ca 1 tim och 30 min
Du behöver:
Vetebullar:
50 gram jäst för söta degar
100 gram smör eller margarin
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
1½ tsk bakpulver
2 tsk stött kardemumma
ca 1 liter vetemjöl
Pensling:
1 uppvispat ägg
Fyllning till 4 st semlor:
150 gram mandelmassa
2-3 msk mjölk
Garnering till 4 st semlor:
ca 2 dl vispgrädde
florsocker
....GÖR SÅ HÄR....
Vetebullar
Gör så här:
1. Smula ner jästen i en bunke (fördel om du använder en hushållsassistent).
2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken och ljumma tills mjölkblandningen har fingervärme (37 grader).
3. Tillsätt salt, socker, ägg och kardemumma.
4. Blanda i bakpulver och vetemjöl och blanda degen väl tills den är smidig och inte är kladdig.
5. Låt degen jäsa övertäckt i 45 min.
6. Häll degen på ett bakbord och knåda igenom degen.
7. Dela degen i 16 mindre bitar.
8. Forma degbitarna till runda bullar (detta görs enklast genom att du med flat hand trycka ner degbiten mot bakbordet samtidigt som du rör handen i cirkelformad rörelse. Lätta successivt på trycket samtidigt som du kupar handen uppåt).
9. Lägg bullarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
10. Låt bullarna jäsa under bakduk i 30 min.
11. Sätt ugnen på 250 grader.
12. Pensla bullarna med uppvispat ägg.
13. Sätt in bullarna i mitten av ugnen och grädda i 8-10 min så att bullarna får fin färg.
14. Ta ut bullarna, stjälp av dem från plåten och låt dem svalna under bakduk.
Semlor
Gör så här:
1. Skär av locket på bullarna.
2. Gröp försiktigt ut innankråmet ur bullarna.
3. Riv mandelmassan och blanda det med mjölk och innankråm till en smidig smet.
4. Fyll semlorna med fyllningen.
5. Spritsa eller klicka ut grädde på de fyllda bullarna.
6. Lägg på locket och sikta över florsocker.
Smaklig spis!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar