En lättlagad fiskrätt som till större del sköter sig själv. Laxen bakas under ett crème fraiche- och hollandaisetäcke och fullkomligt smälter i munnen.
♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim
Du behöver:
1 hel laxsida eller 4 laxfiléer (á ca 125 gram)
ca 2 dl crème fraiche
ca 2½ dl hollandaisesås
salt och nymalen svartpeppar
Hemmagjord hollandaiesesås:
150 gram smält smör eller margarin
3 äggulor
2 msk vatten
1 msk vitt torrt vin
½-1 msk pressad citron
½-1 krm salt
nymalen vitpeppar
Rostade rotfrukter:
7-8 stora potatisar
2-3 morötter
1 palsternacka
smör eller margarin till stekning
....GÖR SÅ HÄR....
Hemmagjord hollandaisesås
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull och låt det svalna.
2. Separera äggulorna från äggvita.
3. Blanda ägggulor, vatten och vin i en kastrull (använd en plastvisp då en stålvisp lätt gör såsen gråaktig).
4. Ställ kastrullen i ett vattenbad i en större kastrull. Vattnet ska sjuda, men inte koka.
5. Sjud under vispning tills äggblandningen tjocknat. Tag då kastrullen från värmen.
6. Tillsätt det smälta smöret under kraftig vispning, först droppvis, sedan i mycket tunn stråle. Tag inte bottensatsen.
7. När allt smör är vispats i ska såsen vara tjock och blank.
8. Smaka av såsen med citron, lite salt och vitpeppar.
Tips!
Om hollandaisesåsen skulle börja "skära" sig, tillsätt en isbit eller lite kallt vatten och vispa kraftigt.
Rostade rotfrukter
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Borsta potatisarna och dela dem i klyftor.
3. Skala morötter och palsternacka och dela dem i stavar.
4. Stek rotfrukterna i lite smör i en stekpanna tills de börjar få färg.
5. Stjälp över dem i en braspanna med bakplåtspapper och ställ in den i ugnen i ca 25-30 min.
6. Salta strax innan servering.
Lax under crème fraiche- och hollandaisetäcke
Gör så här:
1. Lägg laxsidan med skinnsidan nedåt (lägg laxfiléerna tätt intill varandra) i en ugnssäker form.
2. Lägg på crème fraiche och bred ut den så att det täcker laxen.
3. Ringla den hemmagjorda hollandaisesåsen över crème fraichen så att det täcker.
4. Ställ in formen i ugnen på 200 grader i ca 20-25 min, tills crème fraiche- och hollandaisetäcket börjar få fin färg.
Servera laxen tillsammans med rotfrukterna och en grönsallad.
Smaklig spis!
0
Lax under crème fraiche- och hollandaisetäcke med rostade rotfrukter
Etiketter:
ca 60 minuter
,
Fisk och Skaldjur
,
Varmrätter
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar