2

Klassiska köttbullar med kokt potatis, brunsås och rårörda lingon

En riktig klassiker som alltid är lika uppskattad av döttrarna.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Köttbullar:
600 gram blandfärs
4 msk skorpmjöl
1 msk potatismjöl
1½ dl mjölk
1 finhackad gul lök
1 ägg
1½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning

Kokt potatis:
7-8 potatisar
vatten

Brunsås:
steksky från köttbullarna
3 dl mjölk eller grädde
ca 1 msk vetemjöl
1-2 tsk soja
1 msk rårörda lingon
salt
nymalen svartpeppar
smör eller margarin

Pressgurka:
1 st gurka
2 msk ättikssprit (12%)
1 dl vatten
3-4 msk socker
salt
nymalen vitpeppar
2 msk finhackad persilja

....GÖR SÅ HÄR....

Pressgurka
Gör så här:
1. Skiva gurkan tunt med t ex en osthyvel.
2. Blanda vatten, ättika och socker i en skål.
3. Smaka av med salt, vitpeppar och hackad persilja.
4. Lägg i gurkskivorna och lägg ett mindre fat med en tyngd (t ex en mortel) ovanpå.
5. Låt stå svalt 1 timme i press innan servering.

Köttbullar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg köttfärsen i en bunke.
3. Mät upp skorpmjöl och potatismjöl i en skål. Tillsätt mjölk och rör om. Låt stå för att svälla minst 10 min.
4. Finhacka den gula löken.
5. Smält smör i en stekpanna och stek löken tills den blivit mjuk men utan att den tar färg. Häll därefter löken i bunken.
6. Tillsätt salt och nymalen svartpeppar, ägg och skorpmjölsblandningen och blanda allt väl med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
7. Smält smör i en stekpanna.
8. Rulla färsen till köttbullar (använd lätt fuktade händer så går det lättare) och stek köttbullarna på medelvärme tills de fått fin färg.
9. Lägg köttbullarna i en ugnsform täckt med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i ca 10 min.

Kokt potatis
Gör så här:
1. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
2. Skala potatisen.
3. Lägg i potatisen när vattnet kokar. På så sätt slipper du att potatisen kokar sönder.
4. Koka potatisen tills den blivit mjuk, ca 15-20 min. Provstick med en potatissticka.

Brunsås
Gör så här:
1. Vispa ur stekpannan med mjölk eller grädde och låt sjuda 1-2 min.
2. Tillsätt soja och rör ut det i såsen.
3. Red såsen under vispning med vetemjöl utrört i lite mjölk eller grädde.
4. Rör i de rårörda lingon och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
5. Sila såsen i en kastrull.
6. Koka åter upp såsen och rör i en klick smör.

Servera köttbullarna med kokt potatis, brunsås, rårörda lingon och pressgurka.

Smaklig spis!

2 kommentarer :

  1. Kul blogg! Får nog gå och laga lite kvällsmat, tror jag.
    Eva

    SvaraRadera
  2. Roligt att du gillar den. :)

    SvaraRadera