♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Köttbullar:
600 gram blandfärs
4 msk skorpmjöl
1 msk potatismjöl
1½ dl mjölk
1 finhackad gul lök
1 ägg
1½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning
Kokt potatis:
7-8 potatisar
vatten
Brunsås:
steksky från köttbullarna
3 dl mjölk eller grädde
ca 1 msk vetemjöl
1-2 tsk soja
1 msk rårörda lingon
salt
nymalen svartpeppar
smör eller margarin
Pressgurka:
1 st gurka
2 msk ättikssprit (12%)
1 dl vatten
3-4 msk socker
salt
nymalen vitpeppar
2 msk finhackad persilja
....GÖR SÅ HÄR....
Pressgurka
Gör så här:
1. Skiva gurkan tunt med t ex en osthyvel.
2. Blanda vatten, ättika och socker i en skål.
3. Smaka av med salt, vitpeppar och hackad persilja.
4. Lägg i gurkskivorna och lägg ett mindre fat med en tyngd (t ex en mortel) ovanpå.
5. Låt stå svalt 1 timme i press innan servering.
Köttbullar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg köttfärsen i en bunke.
3. Mät upp skorpmjöl och potatismjöl i en skål. Tillsätt mjölk och rör om. Låt stå för att svälla minst 10 min.
4. Finhacka den gula löken.
5. Smält smör i en stekpanna och stek löken tills den blivit mjuk men utan att den tar färg. Häll därefter löken i bunken.
6. Tillsätt salt och nymalen svartpeppar, ägg och skorpmjölsblandningen och blanda allt väl med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
7. Smält smör i en stekpanna.
8. Rulla färsen till köttbullar (använd lätt fuktade händer så går det lättare) och stek köttbullarna på medelvärme tills de fått fin färg.
9. Lägg köttbullarna i en ugnsform täckt med aluminiumfolie och ställ in i ugnen i ca 10 min.
Kokt potatis
Gör så här:
1. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
2. Skala potatisen.
3. Lägg i potatisen när vattnet kokar. På så sätt slipper du att potatisen kokar sönder.
4. Koka potatisen tills den blivit mjuk, ca 15-20 min. Provstick med en potatissticka.
Brunsås
Gör så här:
1. Vispa ur stekpannan med mjölk eller grädde och låt sjuda 1-2 min.
2. Tillsätt soja och rör ut det i såsen.
3. Red såsen under vispning med vetemjöl utrört i lite mjölk eller grädde.
4. Rör i de rårörda lingon och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
5. Sila såsen i en kastrull.
6. Koka åter upp såsen och rör i en klick smör.
Servera köttbullarna med kokt potatis, brunsås, rårörda lingon och pressgurka.
Smaklig spis!
Kul blogg! Får nog gå och laga lite kvällsmat, tror jag.
SvaraRaderaEva
Roligt att du gillar den. :)
SvaraRadera