0

Vintergryta på nötkött och lammkorv

Sitter mätt och nöjd kvar med rödvinsglaset efter en utsökt middag. Helgen har varit så där lugn och behaglig, vilket man ibland behöver efter en intensiv arbetsvecka. Vinterkylan biter sig fortfarande kvar men helgen har ändå bjudit på både långpromenad samt ett värmande besök i badhuset. Så för att få upp kroppsvärmen ytterligare så provlagade jag en värmande vintergryta med klassiska tillbehör. Det bör tilläggas att jag tog en lite kryddigare lammkorv (50% nöt, 50% lamm) som jag hittade i en köttaffär i Lund för att "hotta" upp grytan ytterligare. Jag hade så här i efterhand tagit en aning mer timjan och mer citronskal än vad receptet säger för att lyfta fram dessa smaker ytterligare. Fortsatt trevlig söndag!

4 personer
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:

Vintergryta på nötkött och lammkorv:
Ca 600 gram grytbitar av nötkött
3-4 lammkorvar
1 köttbuljongtärning
½ liter vatten
1 dl rödvin
1 pressad vitlöksklyfta
1 bit citronskal
1 tsk timjan
2 msk tomatpuré
1 stor rödlök
2 morötter
ca 50 gram rotselleri
1 liten purjolök
2 msk vatten + vetemjöl
salt
nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning

Pressgurka:
1 st gurka
2 msk ättikssprit (12%)
1 dl vatten
3-4 msk socker
salt
nymalen vitpeppar
2 msk finhackad persilja

....GÖR SÅ HÄR....

Vintergryta på nötkött och lammkorv
Gör så här:
1. Smält smöret i en gjutjärnsgryta och bryn grytbitarna.
2. Häll på vattnet och buljongtärning.
3. Tillsätt vin, salt, svartpeppar, timjan, pressad vitlök, citronskal och tomatpuré och låt koka upp under omrörning.
4. Skala lökarna och dela dem i klyftor.
5. Lägg i löken i grytan och låt allt puttra i ca 1 timme under lock. Rör då och då.
6. Späd eventuellt med mer vatten.
7. Skala och skiva morötterna i slantar.
8. Skala och dela rotsellerin i mindre bitar.
9. Snitta, skölj och dela purjolöken i mindre bitar.
10. Skiva lammkorvarna i slantar och fräs dem lätt med lite fett i en stekpanna.
11. Lägg ner rotsellerin och morötterna i grytan och låt det puttra under lock i 15 min.
12. Tillsätt lammkorv och purjolök och låt allt puttra under lock i ytterligare 15 min eller till köttet är mört.
13. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Pressgurka
Gör så här:
1. Skiva gurkan tunt med t ex en osthyvel.
2. Blanda vatten, ättika och socker i en skål.
3. Smaka av med salt, vitpeppar och hackad persilja.
4. Lägg i gurkskivorna och lägg ett mindre fat med en tyngd (t ex en mortel) ovanpå.
5. Låt stå svalt 1 timme i press innan servering.

Servera grytan med ris, vinbärsgelé, pressgurka och gärna en grön sallad.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar