0

Mustig fransk köttgryta med stompad potatis och vinbärsgelé

SMHI har varnat för både snö och stormvindar under natten. En mustig köttgryta fick värma i tillvaron.

4 personer
ca 1 tim och 45 min

Du behöver:

Mustig fransk köttgryta:
Ca 900 gram nötkött (fransyska)
1 gul lök
1 pkt bacon (150 gram)
2 morötter
1 palsternacka
4 dl rödvin
4 dl vatten
3 msk tomatpuré
2 lagerblad
1 köttbuljongtärning
ca 1 dl torkade trattkantareller
1 msk soja
ca 1 tsk socker
(1 msk maizena)
salt
nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning

Stompad potatis:
8-10 potatisar
ca 2 msk smör
ca ½ dl mjölk

....GÖR SÅ HÄR....

Mustig fransk köttgryta
Gör så här:
1. Skala och dela morötterna i tjockare skivor, ca 1 cm.
2. Skala och dela palsternackan i mindre bitar.
3. Skala och dela löken i klyftor.
4. Putsa köttet och skär det i mindre bitar, 2x2 cm.
5. Smält smör i en gjutjärnsgryta och bryn köttet tills det börjar få fin färg.
6. Häll av köttet i en bunke.
7. Smält smör i gjutjärnsgrytan och fräs lök, morötter, palsternacka och bacon.
8. Häll tillbaka köttet i gjutjärnsgrytan och tillsätt rödvin, vatten, köttbuljongtärning, tomatpuré, trattkantareller och lagerblad.
9. Låt grytan koka upp och småkoka sedan på låg värme under lock i ca 1½ timme.
10. Tillsätt soja och red vid behov av grytan med maizena.
11. Smaka av med socker, salt och nymalen svartpeppar.

Stompad potatis
Gör så här:
1. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
2. Skala potatisen och dela den i grövre bitar.
3. Lägg i potatisen när vattnet kokar och låt koka tills potatisen är mjuk, ca 15-20 min.
4. Häll av vattnet i ett durkslag och häll därefter potatisen i en bunke.
5. Tillsätt smör och mjölk och "stompa" (stöt) grovt med en potatisstöt.
6. För att "fluffa" till potatisstompet en aning, så kör någon minut med elvispen efteråt.
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera köttgrytan med stompad potatis och svartvinbärsgelé.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar