0

Älgfärsbiffar med chèvre- och potatisterrine och portvinssås

Älgfärs från svågern kom väl till pass inför kvällens middag. Trevlig helg!

4 personer
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:

Chèvre- och potatisterrine:
Ca 1 kg potatis
2 dl crème fraiche
200 gram chèvre (getost)
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
½ tsk nymalen vitpeppar
2 ägg
ca 1 msk timjan
ca 1 msk rosmarin

Portvinssås:
4 dl portvin
ca 2 tsk rosmarin
3 msk koncentrerad kalvfond
2 msk socker
2 dl vatten
ca 2 tsk maizena
nymalen svartpeppar

Älgfärsbiffar:
500 gram älgfärs
1½ dl mjölk
4 msk ströbröd
1 ägg
ca 1 tsk salt
ca 1 krm svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Chèvre- och potatisterrine
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Klä en 2 liters brödform med bakplåtspapper.
3. Skala och skiva potatisen tunt, t ex med en osthyvel.
4. Koka försiktigt upp crème fraich, chèvre, vitlök, salt och nymalen vitpeppar.
5. Ta av kastrullen från värmen och blanda ner potatisskivorna.
6. Stöt timjan och rosmarin i en mortel och häll det i kastrullen tillsammans med äggen och blanda om.
7. Häll potatisröran i formen och platta till den.
8. Ställ in formen i ugnen på nedersta falsen och grädda i ca 1 timme, tills terrinen fått fin färg och potatisen är mjuk. Provstick med en potatissticka.
9. Ta ut terrinnen och låt den svalna något.

Portvissås
1. Häll portvin, socker, koncentrerad kalvfond och rosmarin i en kastrull.
2. Koka upp och låt reducera till hälften.
3. Sila såsen och häll tillbaka den i kastrullen.
4. Låt såsen koka upp och red av den med maizenan utrört i vattnet.
5. Smaka av med nymalen svartpeppar.

Älgfärsbiffar
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Blanda mjölk och ströbröd i en skål och låt det svälla i minst 10 min.
3. Lägg älgfärsen i en bunke.
4. Tillsätt ägg, ströbrödsblandningen, salt och nymalen svartpeppar.
5. Blanda alltihop med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
6. Forma färsen till biffar.
7. Smält smör i en stekpanna och stek biffarna på medelvärme i ca 2 min på varje sida. Vänd försiktigt på biffarna efter halva tiden.
8. Lägg biffarna i en ugnssäker form och ställ in dem nederst i ugnen i ca 8 min.

Servera älgfärsbiffarna med chèvre- och potatisterrinen och portvinssåsen.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar