Traditionellt brukar kycklingen kokas hel eller i halvor, men för att underlätta brukar jag använda mig av färdigstyckade kycklingfiléer. Hel kyckling kokas under lock på svag värme i ca 40-50 min, eller i halvor ca 30-35 min. Tag därefter upp fågeln, tag bort skinnet och dela den i portionsbitar.
♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Kokt kyckling:
4 kycklingfiléer alt 1 hel kyckling (1-1¼kg)
1 gul lök
½ purjolök
2 morötter
1½-2 liter vatten
2-3 msk salt
8 vitpepparkorn
2 kryddnejlikor
1 lagerblad
Currysås:
2 msk smör eller margarin
1½-2 tsk curry
3 msk vetemjöl
5 dl buljong
1 äggula
½ dl grädde
salt
nykokt vitt ris
....GÖR SÅ HÄR....
Kokt kyckling
Gör så här:
1. Skala och dela löken i grövre bitar.
2. Snitta, skölj och skär purjolöken i större bitar.
3. Skala och skär morötterna i bitar.
4. Koka upp saltat vatten i en större kastrull.
5. Lägg ner lök, purjolök, morötter, vitpepparkorn, kryddnejlikor, lagerblad och kycklingfiléerna i det kokande vattnet.
6. Koka under lock på svag värme i 20-30 min.
7. Tag upp kycklingfiléerna, dela köttet i mindre bitar, sila buljongen men spara grönsakerna.
8. Håll köttet varmt medan du gör såsen.
9. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
9. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
Currysås
Gör så här:
1. Smält smöret i kastrull och fräs curryn.
2. Rör ner vetemjöl och späd med buljongen, lite i taget under omrörning.
3. Låt såsen koka i ca 3 min.
4. Vispa ner äggulan tillsammans med grädden i såsen som sedan inte får koka.
5. Smaka av med salt och eventuellt mer curry.
Servera kycklingen med nykokt vitt ris, currysåsen och de kokta grönsakerna.
Smaklig spis!
Faktiskt min favorit med när jag var liten :)
SvaraRaderaEva
Så roligt att du följer bloggen Eva. Alltid lika trevligt att läsa dina små kommentarer. :)
Radera