Schnitzel är en traditionell rätt från Östeuropa. Äkta Wienerschnitzel görs på kalvkött som bankas ut och dubbelpaneras före stekning. Färdigbankad skinkschnitzel hittar du i de flesta välsorterade matvaruaffärer, men annars gör du det smidigast genom att lägga köttskivan på en skärbräda, lägg på ett ark plastfolie och banka ut köttet med något hårt, t ex en brödkavel. I Östeuropa serveras sällan sås till schnitzel, men själv tycker jag en brunsås passar bra till.
♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim
Du behöver:
Skinkschnitzel:
4 skivor färdigbankad skinkschnitzel
salt
nymalen svartpeppar
2 ägg
ca 3 msk mjöl
ca 2 dl skorpmjöl
smör eller margarin till stekning
rapsolja
Ugnsbakade potatisklyftor:
8-10 potatisar
rapsolja
salt
Brunsås:
2 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 tsk soja
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....
Ugnsbakade potatisklyftor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala potatisarna och dela dem i klyftor.
3. Stek potatisklyftorna i lite smör i en stekpanna tills de börjar få färg.
5. Stjälp över potatisklyftorna i en braspanna med bakplåtspapper och ställ in den i ugnen i ca 20-25 min tills potatisen är mjuk och fått fin färg.
6. Salta strax innan servering.
Skinkschnitzel
Gör så här:
1. Torka av köttet med hushållspapper.
2. Salta och peppra.
3. Häll mjölet på en större tallrik och vänd köttskivorna i mjölet.
4. Vispa upp äggen i en djupare tallrik och häll skorpmjölet på en större tallrik.
5. Vänd köttskivorna i ägg och därefter i skorpmjöl så att hela köttbiten täcks. Låt de panerade köttskivorna ligga och torka i ca 5-10 min.
6. Smält en ordentlig klick med smör i en större stekpanna och häll i en skvätt olja.
7. Sänk värmen. Stek köttbitarna tills de är gyllenbruna på båda sidorna. Se till att pannan inte steker torrt, tillsätt i så fall lite mer olja. Tag bort brödsmulorna mellan varje ny stekning tills alla köttbitarna blivit stekta.
8. Lägg skinkschnitzlarna på en ugnsform och ställ in tillsammans med potatisklyftorna de sista 10 minuterna.
Brunsås
Gör så här:
1. Rör ner smöret i den redan varma stekpannan.
2. Rör ut mjölet med en visp.
3. Tillsätt mjölken och vispa till en jämn sås.
4. Tillsätt soja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
5. Sila såsen innan servering.
Servera skinkschnitzlarna nystekta med en citronskiva, klyftpotatis, brunsås och gröna ärtor.
Smaklig spis!
0
Skinkschnitzel med ugnsbakade potatisklyftor och brunsås
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar