De senaste helgerna har bjudit på ljuvlig matlagning. Bland tillagades denna saftiga och smakrika kötträtt. Ett säkert kort när du vill imponera på middagsgästerna.
♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim och 30 min
Du behöver:
Örtfylld fläskfilé:
ca 1 kg svensk ytterfilé
ca 2 dl hackad färsk bladpersilja
1 tsk torkad dragon
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad körvel
1 tsk torkad oregano
2-3 vitlöksklyftor
2 msk flytande honung
4 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar
smör till stekning
Ugnsbakade potatisklyftor:
8-10 potatisar
smör till stekning
salt
Hemgjord bearnaisesås:
3 finhackade schalottenlökar
2 persiljestjälkar
4 msk äppelcidervinäger
3 tsk torkad dragon
ca 1/3 krm vitpeppar
ca 2-3 msk vatten
4 äggulor
200 gram smör
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....
Örtfylld ytterfilé
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2.Putsa filén fri från fett och eventuella hinnor.
3. Skär ett snitt längs hela ytterfilén, vik ut fliken och fortsätt skära varsamt vidare tills du kan rulla ut hela filén till en platt bit.
4. Dra loss bladen från persiljestjälkarna och hacka dem fint.
5. Skala och finhacka vitlöksklyftorna.
6. Blanda den hackade persiljan och vitlöken med övriga kryddor i en skål, ringla över olja och flytande honung och blanda om så att allt blandas.
7. Smeta ut örtblandningen över den platta köttbiten, salta och peppra och rulla ihop köttbiten hårt. Bind den med ett steksnöre så att den håller sin form.
8. Smält smör i en större stekpanna och stek köttbiten runt om tills den fått fin färg.
9. Lägg köttbiten i en ugnsform, stick en stektermometer i tjockaste delen av köttbiten och efterstek den i mitten av ugnen tills innertemperaturen nått ca 65 grader.
10. Ta ut köttbiten och linda in den i aluminiumfolie och låt den vila. Köttet kommer att baka klart i aluminiumfolien och ska hålla 70 grader vid servering.
11. Ta ur köttet ur aluminiumfolien och skär köttet i skivor, ca 1-1/12 cm tjocka.
Ugnsbakade potatisklyftor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala potatisarna och dela dem i klyftor.
3. Stek potatisklyftorna i lite smör i en stekpanna tills de börjar få färg.
5. Stjälp över potatisklyftorna i en braspanna med bakplåtspapper och
ställ in den i ugnen i ca 20-25 min tills potatisen är mjuk och fått fin
färg.
6. Salta strax innan servering.
Hemgjord bearnaisesås
Gör så här:
1. Gör bearnaisesåsen strax innan den ska serveras.
2. Skala och hacka schalottenlökarna fint.
3. Häll vinäger, finhackad schalottenlök, persiljestjälkar, nymalen vitpeppar och dragon i en
tjockbottnad kastrull. Låt koka upp det återstår ca 1 msk vätska.
Tillsätt vatten, rör om och ställ blandningen för att svalna.
Alternativ: I vanliga fall brukar man sila bearnaisesåsen, men finhackar man schalottenlöken så fint det går tycker jag inte det behövs.
4. Smält smöret i en kastrull. (För att inte bränna smöret så värm
kastrullen tills ca 1/4 av smöret har smält, ta av kastrullen från
värmen och ställ åt sidan tills resten av smöret har smält. Smöret får
dock inte svalna.)
5. Koka upp vatten till ett vattenbad i en större kastrull.
6. Vispa ner äggulorna med lök- och dragonblandningen.
7. Ställ kastrullen med det varma vattnet till vattenbadet i diskhon och
tillsätt kallt vatten tills vattenbadet har en temperatur på 60 grader.
8. Ta upp persiljestjälkarna och ställ därefter ner kastrullen med lök, dragon och ägg i vattenbadet och vispa
kraftigt, t ex med en elvisp i någon minut tills äggblandningen blivit
fluffig.
9. Fortsätt med att tillsätta det varma smälta smöret (tag inte med
bottensatsen) droppvis under kraftig vispning (använd gärna en elvisp).
Fortsätt vispa och värm såsen i vattenbadet tills såsen fått en
majonnäsliknande konsistens.
10. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar och eventuellt mer torkad dragon.
Tips!
Om bearnaisesåsen skulle "skära sig och spricka", vilket den gör om
värmen blir för kraftig och äggen koagulerar, om smöret är för kallt
eller om smöret tillsätts för snabbt. Såsen blir grynig och vattnig, men
du kan eventuellt rädda såsen på följande sätt:
1. Koka upp lite grädde eller mjölk (några matskedar) i en kastrull.
2. Tillsätt försiktigt den "skurna" bearnaisesåsen lite i taget under vispning.
Servera köttskivorna med klyftpotatisen, bearnaisesås och en grönsallad.
Smaklig spis!
0
Örtfylld ytterfilé med ungsbakade potatis och hemgjord bearnaisesås
Etiketter:
Fläskkött
,
mer än 60 minuter
,
Varmrätter
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar