Ytterligare en underbar middag som bjöd på en smakupplevelse som passar bra såhär i adventstider.
♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Ugnsstekt laxfilé:
4 laxfiléer (á 125 gram)
olivolja
salt
nymalen svartpeppar
Saffransrisotto:
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
4 msk olivolja
2 dl vitt vin
4 dl avorioris
ca 1 liter vatten
3 hönsbuljongtärningar
½-1 pkt saffran (á 0,5 gram)
1½-2 dl riven mellanlagrad Prästost (31%)
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....
Ugnsstekt laxfilé
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg laxfiléerna i en ugnsform klädd med bakplåtspapper.
3. Salta, peppra och ringla över olivoljan.
4. Ställ in ugnsformen i ugnen och stek laxfiléerna i ca 15-20 min.
Saffransrisotto
Gör så här:
1. Koka upp vattnet i en kastrull tillsammans med buljongtärningar. Håll buljongen varm.
2. Skala och finhacka löken.
3. Häll oljan i en het tjockbottnad kastrull och fräs löken, men utan att den tar färg.
4.
Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig med
löken och känns torrt, tar ca 2-3 min. Rostningen gör så att riset
lättare absorberar buljongen och smaker.
5. Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
6. Tillsätt 1/3 av den varma buljongen, rör sakta tills riset absorberat all buljong och tillsätt därefter 2 dl buljong i taget.
7.
Sänk värmen så att risotton kokar lugnt och regelbundet under omrörning. Fortsätt späda med buljong
tills risotton är färdig, ca 17-20 min. Beräkna koktiden från det att
du häller på buljongen.
8. Rör ut saffran i lite av buljongen och häll i risotton.
9. Dra bort risotton från värmen och
blanda ner den rivna osten. Risotton ska vara lös innan
osten hälls i, då osten gör risotton fastare. För att få ännu bättre
krämighet kan man tillsätta några matskedar olivolja tillsammans med
osten. När risotton är färdig är den krämig, en aning lös och har ett
tydligt tuggmotstånd i riskornen, men lösheten är självklart en smaksak. Hela
tillagningstiden tar ca 25-30 min.
Servera den ugnsstekta laxen med saffransrisotton och gärna en grönsallad.
Smaklig spis!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar