Årets påsktårta blir en frisk och underbar cheesecake med citron och passionsfrukt som kommer bli en perfekt avslutning på en härlig påskmiddag. Glad Påsk!
♨ 8 personer
⏰ ca 2 tim 30 min + ca 5 tim i frysen
Kakbotten:
12 digestivekex
75 gram smör eller margarin
Fyllning:
4 gelantinblad
2 ägg
400 gram philadelphiaost
2 dl turkisk yoghurt
1½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 citron (skalet och pressad saft)
Glasyr:
1 gelantinblad
2 msk socker
4 msk vatten
2 passionsfrukter
Garnering:
t ex färska bär
....GÖR SÅ HÄR....
Kakbotten
Gör så här:
1. Finfördela kexen i en mortel eller en matberedare.
2. Smält smöret i en kastrull och blanda det med kexsmulorna.
3. Tryck ner smuldegen i en rund bakform med löstagbar kant.
4. Ställ in i kylen för att stelna, minst 1 timme.
Fyllning
Gör så här:
1. Lägg gelantinbladen till fyllningen i en skål med vatten i 5 min.
2. Dela äggulorna från äggvitorna.
3. Vispa ihop äggulor, philadelphiaost,turkisk yoghurt, socker, vaniljsocker och citronskalet till en jämn smet.
4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.
5. Pressa citronsaften i en kastrull, värm den och ta av kastrullen från värmen.
6. Krama ur gelantinbladen väl och låt dem smälta i citronsaften.
7. Låt gelantinet svalna och häll ner det i ostsmeten i en tunn stråle under omrörning.
8. Ta ut kakbottnen ur kylskåpet och häll fyllningen i formen och släta till ytan. Täck över formen med plastfolie och ställ att stelna i kylen i 1 tim.
Glasyr
Gör så här:
1. Lägg gelantinbladet till glasyren i en skål med vatten i ca 5 min.
2. Hetta upp vatten och socker i en kastrull.
3. Krama ur gelantinbladet och låt den lösas upp i den varma sockerlösningen.
4. Skrapa ner kärnorna från passionsfrukterna i sockerlösningen, var noga med att inte få med hinnorna. Blanda om väl och ställ för att svalna.
5. Ta fram bakformen ur kylen och bred ut glasyren så att det täcker cheesecaken.
6. Täck över bakformen med plastfolie och ställ in i frysen i 5-6 timmar, gärna över natten.
7. Tag ut cheesecaken strax innan servering och lossa försiktigt kanten med hjälp av en kniv, tag bort den löstagbara kanten och dekorera cheesecaken med färska bär.
Smaklig spis!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
Skulle kryssa för alla stjärnorna för tårtan är en höjdare, men trodde jag skulle börja på ettan. Tydligen ska man kryssa på sista stjärnan. Så den får full pott även om det inte ser ut så. Annika
SvaraRaderaJag håller med om att det var en 5-stjärnig efterrätt. Roligt när det blir som man har tänkt sig. Jag har fixat så att ditt stjärnbetyg stämmer med det du faktiskt tyckte. ;) Ha en fortsatt trevlig påsk!
Radera