0

Köttfärsbiffar med svampsås och potatis- och jordärtskocksmos

Så här på söndagskvällen känner jag mig faktiskt ganska nöjd med allt som vi hunnit med under helgen. Söndagen bjöd på en tur till Lund för att bland annat inhandla en ny skottkärra. Väl hemma igen blev det en söndagsmiddag med ljuvliga smaker. En av våra närmsta grannar hamnade oväntat vid middagsbordet och kvällens meny tilltalade även en snickarmage.

♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim

Du behöver:

Köttfärsbiffar:
700 gram blandfärs
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
3 msk mjölk
1 ägg

Potatis- och jordärtskocksmos:
1 kg potatis
ca 300 gram jordärtskockor
1-2 msk smör eller margarin
salt
nymalen svartpeppar

Svampsås:
ca 200 gram skogschampinjoner
1 msk smör
1 gul lök
steksky från biffarna
1 msk vetemjöl
1 dl mjölk
ca 1 tsk soja
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Köttfärsbiffar:
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg blandfärsen i en bunke.
3. Tillsätt ägg, pressad vitlök, mjölk, salt och nymalen svartpeppar och blanda ihop allt med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
4. Forma köttfärsen till runda biffar och platta ut dem till ca 1-2 cm tjocklek.
5. Smält smör i en stekpanna.
6. Bryn biffarna tills de fått fin färg på båda sidorna.
7. Lägg biffarna i en ugnssäker form och efterstek i mitten av ugnen i ca 15-20 min
Potatis- och jordärtskocksmos
Gör så här:
1. Koka upp en större kastrull med saltat vatten.
2. Skala och dela potatisen i mindre bitar.
3. Skala jordärtskockorna med kniv och dela i mindre bitar.
4. Lägg ner potatis och jordärtskockorna i det kokande vattnet och koka dem mjuka, ca 15-20 min.
5. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag.
6. Lägg i en klick smör och "stompa" (stöt) potatisen med en potatisstöt.
7. Vispa moset luftigt med en elvisp, tillsätt mjölk till önskad konsistens.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Svampsås
Gör så här:
1. Dela champinjonerna i mindre bitar.
2. Smält smör i en stekpanna och fräs champinjonerna tills de börjar få fin färg. Häll över champinjonerna i en skål.
3. Skala och finhacka löken och fräs den i stekpannan med lite smör.
4. Häll på stekskyn från biffarna och låt såsen sjuda et par minuter.
5. Sila ner såsen i en kastrull.
6. Red med vetemjölet utblandat med mjölken.
7. Tillsätt de frästa champinjonerna och låt såsen puttra i ca 5 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servera köttfärsbiffarna med svampsås, potatis- och jordärtskocksmos och en grönsallad.
Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar