0

Plommonspäckad fläskkarré med gräddsås och hemlagad potatismos

En klassisk kötträtt värd att vänta på.

4-5 personer
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:

Plommonspäckad fläskkarré:
ca 1 kg fläskkarré i bit (utan ben)
ca 15 katrinplommon
salt
nymalen svartpeppar
smör
ca 200 gram morötter
1 rödlök
1 gul lök
2 äpplen
1-2 cm färsk ingefära
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 lagerblad 

Gräddsås:
ca 3-4 dl steksky
ca 2 dl vispgrädde
salt
soja
nymalen svartpeppar
(1 tsk äppelmos)

Potatismos:
8-10 potatisar
ca 2 msk smör eller margarin
ca ½ dl mjölk
salt
nymalen svartpeppar

äppelmos
kokt brysselkål

....GÖR SÅ HÄR....

Plommonspäckad fläskkarré
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Putsa fläskkarrén från hinnor.
3. Späcka fläskkarrén med katrinplommon genom att sticka hål i köttet på båda köttsidorna med en kniv och trycka ner katrinplommon.
4. Salta och peppra köttet rikligt runt om.
5. Smält smör i en större stekpanna och bryn köttbiten så att den får fin stekyta runt om.
6. Skala och skär löken i klyftor.
7. Kärna ur och skär äpplena i mindre bitar.
8. Skala och dela morötterna i mindre bitar.
9. Skala och skär ingefäran i mindre bitar.
10. Lägg den späckade fläskkarrén i en ugnsform klädd med bakplåtspapper, stick en stektermometer i den tjockaste delen på köttet och lägg lök, morötter, ingefära och äpplebitar runt om köttbiten.
11. Koka upp vatten i en kastrull tillsammans med buljongtärningoch lagerblad, slå buljongen över fläskkarrén och klicka ut några smörbitar uppe på köttbiten
12. Ställ ugnsformen i mitten av ugnen och stek tills köttets innetemperaturen nått ca 85 grader. Låt därefter köttet vila i ca 10-15 min under aluminiumfolie.


Gräddsås:
Gör så här:
1. Sila ner stekskyn från köttet i en kastrull.
2. Tillsätt grädde och låt puttra till en simmig konsistens.
3. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar, soja och eventuellt lite äpplemos.

Potatismos
Gör så här:
1. Koka upp lättsaltat vatten i en större kastrull.
2. Skala potatisen och dela den i grova bitar.
3. När vattnet kokar lägg i potatisen och koka den mjuk, ca 15-20 min.
4. Häll av vattnet från potatisen.
5. Pressa ner potatisen i en bunke med hjälp av en potatispress.
6. Tillsätt mjölk och smör och vispa till ett luftigt mos med en elvisp.
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Skär den plommonspäckade fläskkarrén i ca 1 cm tjocka skivor och servera med potatismos, gräddsås, kokt brysselkål och en klick äppelmos.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar