0

Medelhavsjärpar med grekisk sallad och hemgjord tzatziki

En riktigt medelhavsinspirerad rätt som får en att minnas tillbaka på soliga semesterdagar i Grekland.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Medelhavsjärpar:
ca 500 gram nötfärs
75 gram fetaost
1 ägg
2 dl mjölk
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Grekisk sallad:
ca 200 gram mixad sallad alt. isbergssallad
1 gurka
1 ask cocktailtomater (250 gram)
1 rödlök
150 gram fetaost
1 burk kalmataoliver
1 tsk oregano
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja

Hemgjord tzatziki:
2 dl crème fraiche
½ gurka
½ msk salt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
1 msk olivolja

....GÖR SÅ HÄR....

Medelhavsjärpar
Gör så här:
1. Häll nötfärsen i en bunke.
2. Smula i fetaosten.
3. Rör ner ägg, mjölk, pressad vitlöksklyfta salt, nymalen svartpeppar. Blanda alltihop väl med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
4. Forma köttfärsen till järpar.
5. Häll olivoljan i en het stekpanna och stek järparna tills de fått fin stekyta runt om och är genomstekta, ca 5-6 min.

Hemgjord tzatziki
Gör så här:
1. Skölj gurkan och riv den på den grövsta sidan på ett rivjärn.
2. Lägg den rivna gurkan i en trådsil, strö över salt och låt rinna av i minst 30 min. Krama ur resten av gurksaften med handen.
3. Rör försiktigt ihop crème fraiche, pressad vitlök, riven gurka, oregano och olivolja.

Grekisk sallad
Gör så här:
1. Skölj salladen och lägg salladen i en större skål. Om du använder isbergssallad, dela den i grövre bitar.
2. Skiva gurkan i 1 cm tjocka skivor och därefter i fyra delar.
3. Dela cocktailtomaterna på hälften.
4. Dela fetaosten i mindre tärningar.
5. Skölj av kalmataoliverna, för att få bort lite av sältan.
6. Blanda ner gurkbitarna, tomathalvorna, fetaosten och kalmataoliverna i salladen.
7. Häll på olivolja, äppelcidervinäger och strö över oregano och blanda ihop alltihop.

Servera medelhavsjärparna med den grekiska salladen och tzatzikin.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar