En festlig middag med svamp från gårdagens svamputflykt.
♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
4 benfria fläskkotletter
smör eller margarin till stekning
salt
nymalen svartpeppar
Ugnsrostad potatis:
6-7 större potatisar
smör eller margarin till stekning
salt
Krämig Karljohansvampsås:
200 gram färsk Karljohansvamp (eller ca 50 gram torkad)
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
ca 2 msk smör eller margarin
3 msk portvin
ca 3 dl vispgrädde (alt. mjölk)
ca 1 tsk soja
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....
Stekt fläskkotlett
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Salta och peppra båda sidorna på fläskkotletterna.
3. Smält smör i en stekpanna, lägg i fläskkotletterna och stek dem tills de fått fin stekyta på båda sidorna.
5. Lägg fläskkotletterna i en ugnsform och efterstek i mitten av ugnen i ca 10-15 min.
Ugnsrostad potatisskivor
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Tvätta av potatisen från jord och smuts.
3. Skär potatisen i tunnare skivor.
4. Smält smör i en stekpanna och stek potatisen i omgångar tills den fått fin färg på båda sidorna.
5. Sprid ut de förstekta potatisskivorna i en braspanna klädd med bakplåtspapper och rosta dem i ugnen i ca 15-20 min.
6. Salta strax innan servering.
Krämig Karljohansvampsås
Gör så här:
1. Skär svampen i mindre bitar ( alt. blötlägg den torkade)
2. Skala och finhacka lök och vitlök.
3. Smält smör i en stekpanna och fräs svamp, lök och vitlök under omrörning under någon minut.
4. Häll på portvin och grädde och låt såsen koka ihop på medelhög värme i ca 5 min.
5. Häll över såsen i en tjockbottnad kastrull och mixa såsen med en stavmixer till önskad konsistens.
6. Tillsätt soja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
7. Späd eventuellt såsen med mer grädde (alt. mjölk)
Server den stekta fläskkotletten med potatisen, svampsåsen och en grön sallad.
Smaklig spis!
0
Stekt fläskkotlett med ugnsrostade potatisskivor och krämig Karljohansvampsås
Etiketter:
ca 45 minuter
,
Fläskkött
,
Svamp
,
Varmrätter
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar