0

Fläskkotlett i lergryta

Att tillaga något i lergryta är inte bara enkelt utan gör råvarorna både möra och smakrika. Denna gång hamnade en kotlettbit i lergrytan.

4-5 personer
ca 2 tim

Du behöver:
ca 1 kg fläskkotlett i bit
3 morötter
2 gula lökar
1 äpple
150 gram bacon eller sidfläsk
5 dl vatten
1 köttbuljongtärning
1 msk timjan
2 msk tomatpuré
1 hackad vitlöksklyfta
salt
nymalen svartpeppar

Sås:
2 dl steksky
1 dl mjölk
ca 1½ msk vetemjöl
ca 3 msk äppelmos
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

1. Lägg lergrytan i blöt i minst 20 min.
2. Skala och skär lök och morötter i grövre bitar.
3. Dela och kärna ur äpplet och skär det i bitar.
4. Skär baconet i mindre bitar.
5. Varva grönsakerna, äpple och bacon i den genomfuktade lergrytan.
6. Skär kotlettbiten i tjockare skivor, salta och peppra dem på båda sidorna och lägg därefter kotlettskivorna ovanpå grönsakerna.
7. Koka upp vatten i en kastrull och tillsätt buljongtärningen, tomatpuré, timjan och den hackade vitlöksklyftan.
8. Låt buljongen koka upp och slå den därefter över köttet och grönsakerna i lergrytan och lägg på locket.
9. Ställ lergrytan på en plåt och ställ in grytan i en kall ugn. (Lägg en bit folie under lergrytan, så slipper du att eventuellt steksky som rinner över bränner fast i ugnen.) Sätt ugnen på 250 grader och låt lergrytan stå i ugnen i ca 1½ timme. Känn efter så att morötterna börjat mjukna.

Sås
Gör så här:
1. Sila ner stekskyn i en kastrull genom en finmaskig sil.
2. Låt stekskyn koka upp och vispa ner mjölet utrört i mjölken. Låt såsen sjuda någon minut.
3. Tillsätt äppelmos och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera fläskkotletterna med kokt potatis, sås, äppelmos och de kokta grönsakerna.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar