0

Torparhustruns köttgryta

En välsmakande köttgryta med färska rotfrukter.

4 personer
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:
ca 800 gram nötkött
2 msk smör eller margarin
1 gul lök
1 pkt krossade tomater (500 gram)
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 köttbuljongtärning
4 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
2 lagerblad
1 purjolök
vatten

....GÖR SÅ HÄR....

1. Putsa köttet och skär det i mindre bitar, ca 2x2 cm.
2. Skala och finhacka löken.
3. Smält smör i en gjutjärnsgryta.
4. Bryn köttbitarna tills de börjar få fin färg.
5. Häll i löken och låt den steka med köttet någon minut.
6. Tillsätt de krossade tomaterna, buljongtärning, salt och nymalen svartpeppar och låt allt puttra under lock i ca 45 min.
7. Skala och dela potatis, morötter och palsternacka i mindre bitar, ca 2x2 cm.
8. Blanda i rotfrukterna i grytan och lägg i lagerbladen. Tillsätt vatten så att det precis täcker och låt grytan puttra under lock i ytterligare ca 30 min.
9. Snitta, skölj och skiva purjolöken i skivor, ca 1-2 cm tjocka.
10. Blanda ner purjolöken och låt grytan koka under lock i ytterligare ca 10 min, tills purjolöken blivit mjuk.
11. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 

Servera grytan som den är, men gärna tillsammans med hårt knäckebröd och smör. 

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar