Hittade lite chèvre i frysen som fick bli en av ingredienserna i kvällens middag. Det blev en matig och smakrik paj som fick avsluta lördagskvällen.
♨ 4-5 personer
⏰ ca 1 tim och 30 min
Du behöver:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gram smör eller margarin
2-3 msk vatten
Pajfyllning:
4 laxfiléer (á 125 gram)
4 kokta potatisar
25 gram färsk bladspenat
2 schalottenlökar
ca ½ tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
ca 1 krm cayennepeppar
4 skivor (á 50 gram) chèvreost (getost)
hackad dill
....GÖR SÅ HÄR....
Pajdeg
Gör så här:
1. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke.
2. Tillsätt mjöl och finfördela smöret med fingrarna till en smulig massa.
3. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut pajdegen i en ugnsäker pajform (30 cm i diameter) så att det täcker formens botten och kanter.
5. Ställ i kylskåpet för att vila i 30 min.
Pajfyllning
1. Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
2. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i potatisskivorna. Koka tills potatisen är mjuk (ca 10 min), häll av vattnet och låt potatisen rinna av i ett durkslag.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Skär laxfiléerna i skivor.
5. Skala och finhacka schalottenlökarna.
6. Tag ut pajformen från kylskåpet och lägg ut de kokta potatisskivorna över pajbotten.
7. Lägg på spenat, finhackad schalottenlök och laxskivorna.
8. Salta och peppra.
9. Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde och cayennepeppar och slå över fyllningen.
10. Täck med ostskivorna och grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 min tills pajen har fått fin färg.
11. Toppa med hackad dill och låt pajen vila en stund innan servering så att den hinner sätta sig.
Servera laxpajen med en grönsallad.
Smaklig spis!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
Fick frågan om man kan frysa chèvre och visst kan man det. Skär osten i skivor, 1-1½ cm brukar vara en bra tjocklek. Lägg skivorna på en längd plastfolie och varva så att det kommer plastfolie mellan varje ostskiva. Detta underlättar så att du inte behöver tina mer ost än nödvändigt.
SvaraRaderaTack för inspirationen, Björn! Denna utsökta paj ska jag absolut prova snarast. Vackra bilder också, precis som vanligt.
SvaraRaderaHa en fortsatt fin söndag!
Tack Anneli! :)
RaderaHoppas att även du får en skön och fin söndag.