♨ Blir 50 st
⏰ ca 30 min
Du behöver:
100 gram smör eller margarin
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 dl olja (majsolja)
4½ dl vetemjöl
4½ dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
....GÖR SÅ HÄR....
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Blanda ihop smör, socker och vaniljsocker i en bunke. Använd med fördel en elvisp med degkrokar.
3. Tillsätt oljan lite i taget under omrörning.
4. Blanda hjorthornssaltet med mjölet och blanda ner i degen.
5. Dela degen i 50 mindre bitar och forma bitarna till små bollar, storlek som en cocktailtomat.
6. Lägg bollarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
7. Ställ in kakorna i mitten av ugnen i ca 20 min. Drömmarna är färdiga när de flytigt ut och börjar krackelera.
Bra att veta: När kakorna gräddas i ugnen frigörs koldioxid och ammoniak från hjorthornssaltet och känns tydligt på den stickande lukten när ugnsluckan öppnas. Detta är dock ofarligt och försvinner inom kort och varken lukt eller smak av ammoniak finns kvar i kakorna när de gräddats klart.
Förvara kakorna i en burk med lock. Kakorna går även bra att frysa in. Hållbarhet i frys ca 6 månader.
Förvara kakorna i en burk med lock. Kakorna går även bra att frysa in. Hållbarhet i frys ca 6 månader.
Smaklig spis!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar