♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim
Du behöver:
Älgskav:
2 pkt älgskav (á 240 gram)
ca 200 gram kantareller
Rotfruktsgratäng:
7-8 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 grönsaksbuljongtärning
ca 1 tsk salt
ca 1 tsk nymalen svartpeppar
3-4 dl riven ost
Varma lingon:
2 dl lingon
1½ dl strösocker
2 msk portvin
....GÖR SÅ HÄR....
Älgskav
1. Tag fram älgskaven och låt den tina något innan.
2. Smält smör i en stekpanna.
3. Fräs den halvt tinade älgskaven i stekpannan och sära på köttet med en gaffel så att den blir jämt brynt.
4. Häll i kantarellerna och efterstek några minuter.
Rotfruktsgratäng
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och skiva potatis, morötter och palsternacka och skiva dem i tunna skivor, ca ½ cm tjocka.
3. Skala löken, dela den på mitten och skiva den i tunna skivor.
4. Koka upp grädde och mjölk i en kastrull.
5. Tillsätt buljongtärning och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
6. Rör ner osten men spara ca 1 dl.
7. Lägg rotfrukterna i en ugnsform och häll över ostsåsen, strö över resten av osten.
8. Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 50 min.
Varma lingon
1. Koka upp lingon, socker och portvin i en kastrull.
2. Låt sjuda i ½ min och mosa bären lite mot kanten på kastrullen.
Servera älgskaven med rotfruktsgratängen och varma lingon.
Smaklig spis!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar