0

Ost- och tomatpaj

En god och smakrik paj som passar utmärkt på buffébordet till kräftorna eller som tillbehör till kött, fisk eller fågel.

♨ 4-5 personer
⏰ ca 1 tim

Du behöver:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gram smör eller margarin
2-3 msk vatten

Fyllning:
ca 250 gram körsbärstomater
ca 2-3 dl riven lagrad ost (ca 150 gram)
ca 3 dl mjölk
3 ägg
ca ½ tsk paprikapulver
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Pajdeg
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke.
3. Tillsätt mjöl och finfördela smöret med fingrarna till en smulig massa.
4. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
5. Tryck ut pajdegen i en ugnssäker pajform (30 cm i diameter) så att det täcker formens botten och kanter.
6. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen, ca 10-15 min.

Pajfyllning
Gör så här:
1. Riv osten grovt på ett rivjärn eller använd färdigriven ost.
2. Skär körsbärstomaterna i halvor.
3. Fördela den rivna osten över pajskalet och lägg tomathalvorna ovanpå.
4. Vispa ihop mjölk, ägg, salt, nymalen svartpeppar och paprikapulver i en bunke och slå äggstanningen över pajfyllningen.
5. Grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader i ca 35-40 min, tills pajen fått fin färg.

Servera pajen till kräftbuffén eller som tillbehör till t ex stekt lax- eller kycklingfilé.

Smaklig spis! 
0

Snabblagad omelett med räkor och gräslök (5:2-diet)

En supersnabb 5:2-middag som du inte kan misslyckas med.

Lunch/Middag: 1 person
ca 15 min
286 kcal (304kcal)

Du behöver:
3 ägg
(ev 2 msk mjölk)
salt
nymalen svartpeppar
100 gram skalade räkor
1 msk hackad gräslök

....GÖR SÅ HÄR....

1. Skala räkorna och hacka gräslöken.
2. Vispa ihop ägg, (eventuellt mjölk), salt och nymalen svartpeppar i en microsäker skål.
3. Tillaga omeletten i mikron på full effekt i ca 3-4 min.

Dekorera omeletten med räkor och strö över hackad gräslök.

Smaklig spis!
0

Hemgjorda fiskpinnar med färskpotatis och remouladsås

Frasiga fiskpinnar med god remouladsås smakar alltid lika gott.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:
800 gram torskfilé
2 ägg
1 dl vetemjöl
ca 2 dl ströbröd
ca 1 tsk paprikapulver
ca 2 tsk salt
ca 1 tsk nymalen svartpeppar
smör till stekning

färskpotatis
remouladsås (dansk)
gröna ärtor

....GÖR SÅ HÄR....

1. Dela torskfilén i smalare portionsbitar.
2. Blanda ihop ströbröd, paprikapulver, salt och nymalen svartpeppar. 
3. Dela upp vetemjöl, ströbrödsblandningen och vispat ägg i tre djupa tallrikar.
4. Vänd torskbitarna i vetemjöl, vispat ägg och sist i ströbrödsblandningen och låt de panerade torskbitarna ligga och torka i ca 5-10 min.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Smält smör i en stekpanna och stek torskbitarna tills de fått fin stekyta runt om.
7. Efterstek torskbitarna i ugnen ca 10-15 min tills de är genomstekta.

Servera torskbitarna med kokt färskpotatis, gröna ärtor och remouladsås.

Smaklig spis!
0

Ugnsbakad citron- och ingefärslax

Ingefära är en fantastisk smaksättare som passar både till fågel, fisk och till kryddstarka asiatiska maträtter. Tillsammans med citronen ger den även denna fiskrätt en riktigt god smak.

♨ 4 personer
⏰ ca 30 min

Du behöver:
4 laxfiléer (á 125 gram)
ca 2 msk riven färsk ingefära
saften från ½ citron
ca 2 msk olivolja
ca 1 krm malen vitpeppar
ca 1 tsk flingsalt

....GÖR SÅ HÄR....

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg laxfiléerna i en ugnsform.
3. Ringla över olivolja och strö över vitpeppar och flingsalt.
4. Riv ingefära och fördela över laxfiléerna och pressa över citronsaften.
5. Ugnsbaka laxfiléerna i ugnen i ca 15 min.

Servera gärna laxfiléerna till kokt potatis eller en krämig potatissallad.

Smaklig spis!
0

Grillad lime- och ingefärskyckling med ugnstekt sesampotatis

Grillad och mör kyckling är svårslaget på grilltallriken.

♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim + tid för marinering

Du behöver:

Grillad lime- och ingefärskyckling:
4 kycklingfiléer

Marinad:
2-3 msk soja
saften från 1 lime
ca 3-4 msk riven ingefära
1 pressad vitlök

Sesampotatis:
ca 1 kg färskpotatis
ca 3 msk olja (rapsolja)
ca 1 msk flingsalt
2-3 msk sesamfrön

Yoghurtsås:
ca 2 dl turkisk yoghurt
ca 1 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR...

Grillad lime- och ingefärskyckling

Marinad
Gör så här:
1. Lägg kycklingfiléerna i en skål.
2. Häll i soja, limesaft i skålen och pressa över vitlöken.
2. Skala och riv ingefäran.
4. Lägg den rivna ingefäran i handen och pressa ur ingefärssaften ner i skålen.
5. Blanda om så att kycklingfiléerna täcks av marinaden. Täck skålen med platsfolie och låt stå att dra ca 10-15 min.

Grillning: 
Gör så här:
1. Tänd grillen och vänta tills grillbriketterna slutat brinna och glöden fått en grå/vitaktig färg, tar ca 30 min. 
2. Lägg kycklingfiléerna på grillgallret och grilla dem på inte allt för hög värme tills de fått fin grillyta runtom, ca 5 min.
3.  Placera grillkolen på varsin sida om brikettgallret (indirekt grillning) och lägga kycklingfiléerna i mitten. Ställ eventuellt en aluminiumform i mitten för att fånga upp köttsaften. Lägg på locket och låt kycklingfiléerna grilla ytterligare ca 15-20 min i ca 150 grader. Vänd kycklingfiléerna med jämna mellanrum och pensla samtidigt med marinaden. 


Fler grilltips och grillmetoder finner du i min Lilla grillskola.


Sesampotatis
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skrubba och tvätta färskpotatisen noga så att smuts och skal försvinner. Dela potatisen i mindre bitar.
3. Lägg potatisen i en braspanna klädd med bakplåtspapper, ringla över olivolja och strö över flingsalt och sesamfrön. Blanda om så att allt blandas.
4. Ställ in potatisen i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, ca 30-40 min.

Servera de nygrillade kycklingfiléerna med sesampotatisen och gärna en grön sallad.

Smaklig spis!
0

Rosmarinbiffar med matvete- och fetaostsallad

Goda biffar med mycket smak.

♨ 4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Rosmarinbiffar:
ca 600 gram blandfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
ca 1-2 msk hackad färsk rosmarin
smör eller margarin till stekning

Matvete- och fetaostsallad:
200 gram mixad sallad (mangold, plocksallad)
1 ask körsbärstomater (250 gram)
1 gul paprika
2 dl matvete
ca ½ gurka
1 pkt fetaost (150 gram)
salt
nymalen svartpeppar

Yoghurtsås:
ca 2 dl turkisk yoghurt
ca 1 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....

Rosmarinbiffar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg blandfärsen i en bunke.
3. Tillsätt ägg, mjölk, hackad rosmarin, salt och nymalen svartpeppar och blanda ihop allt med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
4. Forma köttfärsen till runda biffar.
5. Smält smör i en stekpanna.
6. Bryn biffarna tills de fått fin färg på båda sidorna.
7. Lägg biffarna i en ugnssäker form och ställ in i mitten av ugnen i ca 15-20 min.

Matvete- och fetaostsallad
Gör så här:
1. Koka mathavren enligt anvisningarna på paketet. Ställ undan och låt svalna.
2. Dela tomaterna in halvor och skär gurkan i mindre bitar.
3. Dela fetaosten i mindre bitar.
4. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
5. Blanda ihop sallad, tomater, gurka, paprika, fetaost och mathavre i en större skål.
6. Smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar.

Yoghurtsås
Gör så här:
1. Häll turkisk yoghurt i en skål.
2. Rör ner olivolja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera rosmarinbiffarna med matvete- och fetaostsalladen och yoghurtsåsen.

Smaklig spis!