♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Parmesan- och persiljejärpar:
ca 750 gram nötfärs (högrev)
2 ägg
2 pressade vitlöksklyftor
30 gram fryst hackad persilja
ca 80 gram riven parmesanost
ca 2 krm salt
ca 2 krm nymalen svartpeppar
3 msk mjölk
smör till stekning
Matkornssallad med rostade pumpakärnor:
3 dl matkorn
ca 300 gram gurka
250 gram körsbärstomater
ca 2 dl hackad färsk bladpersilja
ca 10 cm purjolök
1 pkt fetaost (á 150 gram)
1 dl pumpakärnor
1 tsk olja
saften från en ½ citron
½ krm cayennepeppar
salt
nymalen svartpeppar
Yoghurtsås:
ca 3 dl turkisk yoghurt
2 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....
Parmesan- och persiljejärpar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Lägg blandfärsen i en bunke.
3. Tillsätt ägg, pressad vitlök, mjölk, persilja, parmesanost, salt och nymalen svartpeppar och blanda om allt väl med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
4. Forma köttfärsen till avlånga järpar.
5. Smält smör i en stekpanna och stek jäparna tills de fått fin stekyta runt om.
6. Lägg järparna i en ugnsform och efterstek i ugnen ca 10-15 min.
Matkornssallad med rostade pumpakärnor
Gör så här:
1. Koka matkornen enligt anvisningarna på paketet och ställ för att svalna.
2. Dela gurkan och kärna ur den med en sked. Skör gurkan i mindre bitar.
3. Dela körsbärstomaterna i mindre bitar.
4. Finhacka persilja och purjolök.
5. Hetta upp oljan i en stekpanna och rosta pumpakärnorna tills de börjar få färg. Häll pumpakärnorna på en bit hushållspapper och strö över lite salt.
6. Blanda ihop matkorn, gurka, tomat, pressad citronsaft, hackad persilja och purjolök.
7. Dela fetaosten i mindre bitar och blanda ner i salladen tillsammans med de rostade pumpakärnorna.
8. Smaka av salladen med cayennepeppar, salt och nymalen svartpeppar.
Yoghurtsås
Gör så här:
1. Häll turkisk yoghurt i en skål.
2. Rör ner olivolja så att det blir en slät sås.
3. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servera parmesan- och persiljejärparna med matkornssalladen och en klick yoghurtsås.
Smaklig spis!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar