0

Mustig grytstek

Kvällen bjöd på en riktig söndagsmiddag. En grytstek fick bli hedersgäst i kvällens matlagning och tillsammans med de andra tillbehören gjorde den succé.

4 personer
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:

Grytstek:
ca 1 kg nötkött (oxytterlår)
2 msk smör eller margarin
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ msk oregano
2 lagerblad
6 svartpepparkorn
1½ msk vinäger
4 msk tomatpuré
1 msk soja
2 pressade vitlöksklyftor
3 morötter
1 palsternacka
2 gula lökar

Sås:
4 dl kokspad
(ev. 2 msk vetemjöl + 3 msk vatten)
1 dl vispgrädde
salt
nymalen svartpeppar

8-10 potatisar
vinbärsgelé
inlagd gurka

...GÖR SÅ HÄR....

Grytstek
Gör så här:
1. Skala morötter och palsternacka och dela dem i stavar.
2. Skala löken och dela den i klyftor.
3. Koka upp vatten, buljongtärningar, oregano, lagerblad, svartpepparkorn, vinäger, tomatpuré, soja och vitlök.
4. Smält smör i en gjutjärnsgryta.
5. Bryn köttet runt om.
6. Lägg i lök, palsternacka och morötter tillsammans med köttet och häll på den varma buljongen.
7. Låt köttet koka under lock i ca 1 timme och 15 min.
8. Tag av gjutjärnsgrytan från värmen och låt kött och grönsaker stå kvar i buljongen i ytterligare 15 min.

Sås:
1. Sila av kokspadet i en kastrull.
2. Låt kokspadet koka upp. Känns såsen för tunn så red den med vetemjöl blandat med vatten.
3. Låt allt koka upp och låt sedan såsen puttra under omrörning i ca 5 min.
4. Häll i grädde och smaka eventuellt av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera köttet uppskuret med kokt potatis, grönsaker, sås, vinbärsgelé och inlagd gurka.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar