0

Husets pannbiff med lök

En saftig pannbiff med alla klassiska tillbehör. Med andra ord en riktig höjdare!

4-5 personer
ca 1 tim

Du behöver:

Pannbiff:
800 gram blandfärs
1½ dl mjölk
4 msk ströbröd
1 msk potatismjöl
1 ägg
1 msk soja
½ dl vatten
½ köttbuljongtärning
ca ½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning

Stekt potatis:
10-12 potatisar
2 msk smör eller margarin
1 msk rapsolja
salt

Skysås:
4 dl vatten
½ köttbuljongtärning
2 tsk vetemjöl
½ dl mjölk
1 tsk lingonsylt eller vinbärsgelé

Stekt lök:
2-3 gula lökar
2 msk smör eller margarin
strösocker

Pressgurka:
1 st gurka
2 msk ättikssprit (12%)
1 dl vatten
3-4 msk socker
salt
nymalen vitpeppar
2 msk finhackad persilja

....GÖR SÅ HÄR....

Pressgurka
Gör så här:
1. Skiva gurkan tunt med t ex en osthyvel.
2. Blanda vatten, ättika och socker i en skål.
3. Smaka av med salt, vitpeppar och hackad persilja.
4. Lägg i gurkskivorna och lägg ett mindre fat med en tyngd (t ex en mortel) ovanpå.
5. Låt stå svalt minst 1 timme i press innan servering.

Pannbiff
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Blanda ströbröd och potatismjöl i en skål. Tillsätt mjölk och låt stå och svälla minst 20 min.
3. Lägg blandfärs i en skål. Tillsätt salt, nymalen svartpeppar, ströbrödsblandningen, soja, vatten och en halva köttbuljongtärning och blanda om väl med t ex en elvisp.
4. Låt köttfärsen stå en stund.
5. Smält smör i en stekpanna.
5. Forma runda biffar och lägg i dem i stekpannan.
6. Stek biffarna tills de fått fin färg runtom.
7. Lägg biffarna i en ugnsform och ställ in i ugnen 10-15 min tills biffarna är genomstekta.

Stekt potatis
Gör så här:
1. Skala potatisen och dela dem i mindre tärningar.
2. Smält smör och olja i en stekpanna och stek potatistärningarna i omgångar tills de fått fin färg. Häll potatisen i en ugnsform och ställ in i ugnen ca 15-20 min tills de är mjuka.
3. Salta potatisen strax innan servering.

Skysås
Gör så här:
1. Ta de färdiga biffarna ur pannan. Häll vattnet i stekpannan och vispa runt.
2. Tillsätt soja och andra halvan av köttbuljongtärningen.
3. Red såsen med vetemjöl utblandat i mjölk.
3. Smaka av med lingonsylt eller svartvinbärsgelé.
4. Sila såsen innan servering.

Stekt lök
Gör så här:
1. Skala och skiva lökarna i tunna skivor.
2. Smält smör i en stekpanna.
3. Lägg i lökskivorna och stek dem under omrörning på medelvärme tills de är gyllenbruna.
3. Strö över en nypa socker och blanda om.

Servera pannbiffarna med stekt potatis, stekt lök, skysås, pressgurka och lingonsylt.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar