0

Kålpudding

Ännu mer klassisk husmanskost. Genom att koka vitkålen först blir kålen lagom brynt än om den först bryns i fett.


Tips! Kålpudding går utmärkt att frysa. Låt kålpuddingen kallna. Skär sedan i portionsstora bitar. Förpacka dem i aluminiumfolie, plastpåsar eller i frysformar.


4 personer
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:
ca 1½-2 kg vitkål
2 gula lökar
700 gram fläskfärs
1½ dl mjölk
4 msk skorpmjöl
1 msk potatismjöl
2 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 ägg
ca ½ dl ljus sirap
smör eller margarin

8-10 potatisar
lingonsylt

Brunsås:
2 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
4 dl mjölk
2 tsk soja
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Kålpudding
Gör så här:
1. Häll upp ströbröd och potatismjöl i en skål och tillsätt mjölk och rör om. Låt stå och svälla i minst 10 min.
2. Koka upp saltat vatten i en större kastrull.
3. Lägg i vitkålsbitarna och låt de kokas i 5 min.
4. Sätt ugnen på 250 grader.
5. Häll fläskfärsen i en större skål.
6. Blanda ner skorpmjölsblandningen, finhackad lök, ägg, salt och nymalen svartpeppar.
7. Häll i den kokta vitkålen och blanda om väl.
8. Bred ut färs- och kålröran i en smord ugnsform och ringla över sirap.
9. Ställ in formen i mitten av ugnen och sänk temperaturen till 225 grader. Grädda kålpuddingen i ca 1 timme. Täck eventuellt över kålpuddingen de sista 10 min så att den inte bränns.
10. Skala och koka potatis.

Brunsås
Gör så här:
1. Smält smöret i en kastrull.
2. Dra av kastrullen från värmen och rör ut mjölet med en visp.
3. Tillsätt mjölken under vispning. Låt såsen koka upp under vispning och vispa till en jämn sås. Låt såsen puttra i 3-5 min.
4. Tillsätt soja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera kålpuddingen med kokt potatis, brunsås och en klick lingonsylt.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar