0

Kött- och svampgryta

Att ha svamp i grytan sätter god smak på rätten. Här kommer ett recept på en gryta med både champinjoner och kantareller. Champinjonerna kan självklart bytas ut mot någon annan blandsvamp, t ex Karl-Johan.

4 personer
ca 1 tim

Du behöver:
ca 600 gram grytkött
ca 2 msk smör till stekning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
ca 5 dl vatten
1 tsk soja
2 msk tomatpuré
2 msk dijonsenap
ca 1 tsk paprikapulver
2 köttbuljongtärningar
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
ca 400 gram champinjoner
ca 150 gram kantareller

....GÖR SÅ HÄR....

1. Dela köttet i mindre bitar (ca 2x2 cm).
2. Skala och hacka löken.
3. Skala och finhacka vitlöken.
4. Dela champinjonerna och kantarellerna i mindre bitar.
5. Smält smör i en gjutjärnsgryta.
6. Lägg i grytbitarna och bryn köttet tills det börjar få fin färg.
7. Häll i lök och vitlök och fräs ett par minuter.
8. Red grytan genom att pudra över vetemjöl, häll på vatten och vispgrädde och rör om,
9. Rör ner soja, tomatpuré, dijonsenap, buljongtärningar, paprikapulver.
9. Låt grytan småputtra på låg värme under lock i ca 20 min. Rör då och då.
10. Smält smör i en stekpanna och fräs av champinjoner och kantareller och häll dem därefter i grytan.
11. Låt grytan puttra ytterligare ca 10 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera grytan med nykokt ris och en god grönsallad.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar