0

Klassisk falukorv i ugn med hemlagad potatismos

Idag blev det en klassisk vardagsrätt som är både god och mättande. Chilisåsen ger rätten lite mer hetta och i mitt tycke godare smak. Se även till att du väljer en falukorv med högre kötthalt, minst 70%.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Falukorv i ugn:
Ca 700 gram falukorv
1 gul lök
1 äpple
1 pkt krossade tomater (500 gram)
2-3 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 msk senap
2 msk tomatketchup
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
ca 10 skivor hyvlad ost

Potatismos:
8-10 potatisar
ca 2 msk smör eller margarin
ca ½ dl mjölk
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Falukorv i ugn
Gör så här:
1. Skala löken och skär den i tunnare klyftor.
2. Skala och kärna ur äpplet och skär det i tunnare klyftor.
3. Dra av skinnet på falukorven och skär därefter snitt i korven med ca 1½ cm mellanrum. Skär inte helt igenom, falukorven ska hänga ihop.
4. Stoppa ner och varva lök- och äppleklyftor i skårorna.
5. Blanda krossade tomater, chilisås, tomatpuré, resten av lök- och äppleklyftorna, salt och ny malen svartpeppar i en oval ugnssäker form.
6. Lägg i falukorven i ugnsformen och bred senap och tomatketchup på falukorven och lägg till sist på den hyvlade osten.
7. Stek falukorven i mitten av ugnen i ca 20-25 min.

Potatismos
Gör så här:
1. Koka upp lättsaltat vatten i en större kastrull.
2. Skala potatisen och dela den i grova bitar.
3. När vattnet kokar lägg i potatisen och koka den mjuk, ca 15-20 min.
4. Häll av vattnet från potatisen.
5. Pressa ner potatisen i en bunke med hjälp av en potatispress.
6. Tillsätt mjölk och smör och vispa till ett luftigt mos med en elvisp.
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera falukorven med tomatröra, potatismos och en grön sallad.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar