En snabb, smakrik och enkel kycklinggryta. Håll tillgodo!
♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
4 kycklingfiléer
2 broccoli
1 pkt bacon (150 gram)
1 dl frusen majs
½ rödlök
4 dl crème fraiche
1 hönsbuljongtärning
salt
nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning
4 portioner ris (Basmatiris)
....GÖR SÅ HÄR....
1. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
2. Dela kycklingfiléerna i mindre bitar, ca 2x2 cm.
3. Skala och dela löken på hälften och skär den därefter i tunna skivor.
4. Dela broccolin i mindre buketter.
5. Skär baconet i mindre bitar.
6. Smält smöret i en gjutjärnsgryta.
7. Häll i kycklingbitarna och stek dem tills de börjar få fin färg.
8. Tillsätt löken och bacon och stek under omrörning tills löken är mjuk och baconet börjar bli färdigstekt.
9. Tillsätt crème fraiche och buljongtärning och låt grytan puttra ca 15 min. Rör då och då.
10. Tillsätt broccolibuketterna och majsen och låt grytan puttra ytterligare ca 10 min tills broccolin börjar bli mjuk men spänstig.
Servera kycklinggrytan med nykokt ris.
Smaklig spis!
0
Fiskrullader i senapssås med stompad potatis och ångkokt broccoli
En snabb och enkel fiskrätt som lätt blir en favorit.
♨ 4 personer
⏰ ca 30 min
Du behöver:
Fiskrullader i senapssås:
8 spättafiléer
1 finhackad gul lök
5 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
4-5 tsk fransk senap (dijon)
salt
nymalen svartpeppar
Stompad potatis:
8-10 potatisar
ca 2 msk smör eller margarin
½ dl mjölk
Ångkokt broccoli:
250 gram broccoli
....GÖR SÅ HÄR....
Fiskrullader i senapssås
Gör så här:
1. Rulla försiktigt ihop varje spättafilé och fäst den med en tandpetare, så att den inte går upp.
2. Skala och finhacka löken.
3. Smält smör i en större och djupare stekpanna och fräs löken tills den blivit mjuk, men utan att den ta färg.
4. Häll på matlagningsgrädde och låt sjuda ett par minuter.
5. Tillsätt dijonsenap, crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
6. Lägg försiktigt i fiskrulladerna och låt alltihop sjuda under lock i ca 15-20 min.
Stompad potatis
Gör så här:
1. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
2. Skala potatisen och dela den i grövre bitar.
3. Lägg i potatisen när vattnet kokar och låt koka tills potatisen är mjuk, ca 15-20 min.
4. Häll av vattnet i ett durkslag och häll därefter potatisen i en bunke.
5. Tillsätt smör och mjölk och "stompa" (stöt) grovt med en potatisstöt.
6. För att "fluffa" till potatisstompet en aning, så kör någon minut med elvispen efteråt.
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Ångkokt broccoli
Gör så här:
1. Koka upp saltat vatten i en kastrull.
2. Dela broccolin i mindre buketter.
3. Sätt i ånginsatsen och lägg i broccoli och ångkoka i ca 5-10 min eller tills broccolin blivit mjuk men spänstig.
Servera fiskrulladerna med stompad potatis och ångkokt broccoli.
Smaklig spis!
♨ 4 personer
⏰ ca 30 min
Du behöver:
Fiskrullader i senapssås:
8 spättafiléer
1 finhackad gul lök
5 dl matlagningsgrädde
1 dl crème fraiche
4-5 tsk fransk senap (dijon)
salt
nymalen svartpeppar
Stompad potatis:
8-10 potatisar
ca 2 msk smör eller margarin
½ dl mjölk
Ångkokt broccoli:
250 gram broccoli
....GÖR SÅ HÄR....
Fiskrullader i senapssås
Gör så här:
1. Rulla försiktigt ihop varje spättafilé och fäst den med en tandpetare, så att den inte går upp.
2. Skala och finhacka löken.
3. Smält smör i en större och djupare stekpanna och fräs löken tills den blivit mjuk, men utan att den ta färg.
4. Häll på matlagningsgrädde och låt sjuda ett par minuter.
5. Tillsätt dijonsenap, crème fraiche och smaka av med salt och peppar.
6. Lägg försiktigt i fiskrulladerna och låt alltihop sjuda under lock i ca 15-20 min.
Stompad potatis
Gör så här:
1. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
2. Skala potatisen och dela den i grövre bitar.
3. Lägg i potatisen när vattnet kokar och låt koka tills potatisen är mjuk, ca 15-20 min.
4. Häll av vattnet i ett durkslag och häll därefter potatisen i en bunke.
5. Tillsätt smör och mjölk och "stompa" (stöt) grovt med en potatisstöt.
6. För att "fluffa" till potatisstompet en aning, så kör någon minut med elvispen efteråt.
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Ångkokt broccoli
Gör så här:
1. Koka upp saltat vatten i en kastrull.
2. Dela broccolin i mindre buketter.
3. Sätt i ånginsatsen och lägg i broccoli och ångkoka i ca 5-10 min eller tills broccolin blivit mjuk men spänstig.
Servera fiskrulladerna med stompad potatis och ångkokt broccoli.
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 30 minuter
,
Fisk och Skaldjur
,
Varmrätter
0
Lemon Curd cheesecake
En kall och frisk cheesecake som inte behöver bakas i ugnen. En perfekt avslutning på en god middag.
♨ 8 personer
⏰ ca 1 tim och 30 min + frysning
Du behöver:
Kakbotten:
180 gram Digestivekex (12 st)
75 gram smör eller margarin
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl mörk muscovadosocker (går även bra med strösocker)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet citronskal
250 gram Philadelphiaost
Topping:
1 burk färdig Lemon Curd (typ Robertson's Lemon Curd)
....GÖR SÅ HÄR....
1. Smöra en bakform med löstagbar kant lätt med smör.
2. Smula Degistivekexen och mixa ihop kexsmulorna med det smälta smöret.
3. Tryck ut kexsmeten i botten på bakformen.
4. Ställ in formen i kylskåpet för att stelna, ca 45 min.
5. Bred lite av lemon curden över kexbotten och ställ bakformen i frysen i ca 30 min.
6. Vispa samman grädde och muscovadosocker. Det ska vara lättvispad men utan att vara rinnig.
7. Tillsätt Philadelphiaost och vispa tills smeten är slät.
8. Tag ut bakformen ur frysen och häll i ostfyllningen. Bred ut fyllningen så att de täcker hela formen.
9. Ställ in bakformen i frysen i 5-6 timmar eller över natten tills kakan stelnat helt.
10. Ta ut bakformen och bred Lemon Curd över hela kakan.
11. Ställ åter in kakan i frysen i minst 1 timme.
12. Tag fram cheesecaken 10-15 min innan servering. Lossa cheesecaken från kanten med en kniv och ta av den löstagbara kanten.
Servera cheesecaken med björnbär.
Smaklig spis!
♨ 8 personer
⏰ ca 1 tim och 30 min + frysning
Du behöver:
Kakbotten:
180 gram Digestivekex (12 st)
75 gram smör eller margarin
Fyllning:
2 dl vispgrädde
1 dl mörk muscovadosocker (går även bra med strösocker)
1 tsk vaniljsocker
1 tsk rivet citronskal
250 gram Philadelphiaost
Topping:
1 burk färdig Lemon Curd (typ Robertson's Lemon Curd)
....GÖR SÅ HÄR....
1. Smöra en bakform med löstagbar kant lätt med smör.
2. Smula Degistivekexen och mixa ihop kexsmulorna med det smälta smöret.
3. Tryck ut kexsmeten i botten på bakformen.
4. Ställ in formen i kylskåpet för att stelna, ca 45 min.
5. Bred lite av lemon curden över kexbotten och ställ bakformen i frysen i ca 30 min.
6. Vispa samman grädde och muscovadosocker. Det ska vara lättvispad men utan att vara rinnig.
7. Tillsätt Philadelphiaost och vispa tills smeten är slät.
8. Tag ut bakformen ur frysen och häll i ostfyllningen. Bred ut fyllningen så att de täcker hela formen.
9. Ställ in bakformen i frysen i 5-6 timmar eller över natten tills kakan stelnat helt.
10. Ta ut bakformen och bred Lemon Curd över hela kakan.
11. Ställ åter in kakan i frysen i minst 1 timme.
12. Tag fram cheesecaken 10-15 min innan servering. Lossa cheesecaken från kanten med en kniv och ta av den löstagbara kanten.
Servera cheesecaken med björnbär.
Smaklig spis!
Etiketter:
Desserter
,
Kakor och Bakverk
,
mer än 60 minuter
0
Vårsoppa på nässlor
Snart är det dags att skörda trädgårdens första godbitar. Inom kort tittar de fram på soliga platser runt om i trädgården, de hatade brännässlorna. Men de små nässelskotten är både smakrika och fulla med vitaminer och kan användas både i soppa och bröd. Här kommer ett enkelt recept på en fantastiskt god nässelsoppa.
♨ 4 personer
⏰ ca 30 min
Du behöver:
Ca 2 liter nyplockade, späda nässlor
1 liter vatten
salt
1 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 hönsbuljongtärningar
ca 1 dl grädde
4 hårdkokta ägg
....GÖR SÅ HÄR....
1. Skölj nässlorna noga och ta bort rötter och grova delar.
2. Koka upp hälften av vattnet (1 liter) och salta lätt.
3. Lägg i nässlorna och låt koka 5 min.
4. Sila av nässelspadet i en bunke för att spara till senare.
5. Hacka de kokta nässlorna fint.
6. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet.
7. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt resten av vattnet ochlåt koka ett par minuter.
8. Tillsätt nässlorna och grädden, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
9. Dela de hårdkokta äggen i halvor.
Servera soppan varm och nykokt med ägghalvor och något gott bröd.
Smaklig spis!
♨ 4 personer
⏰ ca 30 min
Du behöver:
Ca 2 liter nyplockade, späda nässlor
1 liter vatten
salt
1 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
2 hönsbuljongtärningar
ca 1 dl grädde
4 hårdkokta ägg
....GÖR SÅ HÄR....
1. Skölj nässlorna noga och ta bort rötter och grova delar.
2. Koka upp hälften av vattnet (1 liter) och salta lätt.
3. Lägg i nässlorna och låt koka 5 min.
4. Sila av nässelspadet i en bunke för att spara till senare.
5. Hacka de kokta nässlorna fint.
6. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med nässelspadet.
7. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt resten av vattnet ochlåt koka ett par minuter.
8. Tillsätt nässlorna och grädden, smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
9. Dela de hårdkokta äggen i halvor.
Servera soppan varm och nykokt med ägghalvor och något gott bröd.
Smaklig spis!
0
Klassisk falukorv i ugn med hemlagad potatismos
Idag blev det en klassisk vardagsrätt som är både god och mättande. Chilisåsen ger rätten lite mer hetta och i mitt tycke godare smak. Se även till att du väljer en falukorv med högre kötthalt, minst 70%.
♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Falukorv i ugn:
Ca 700 gram falukorv
1 gul lök
1 äpple
1 pkt krossade tomater (500 gram)
2-3 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 msk senap
2 msk tomatketchup
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
ca 10 skivor hyvlad ost
Potatismos:
8-10 potatisar
ca 2 msk smör eller margarin
ca ½ dl mjölk
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....
Falukorv i ugn
Gör så här:
1. Skala löken och skär den i tunnare klyftor.
2. Skala och kärna ur äpplet och skär det i tunnare klyftor.
3. Dra av skinnet på falukorven och skär därefter snitt i korven med ca 1½ cm mellanrum. Skär inte helt igenom, falukorven ska hänga ihop.
4. Stoppa ner och varva lök- och äppleklyftor i skårorna.
5. Blanda krossade tomater, chilisås, tomatpuré, resten av lök- och äppleklyftorna, salt och ny malen svartpeppar i en oval ugnssäker form.
6. Lägg i falukorven i ugnsformen och bred senap och tomatketchup på falukorven och lägg till sist på den hyvlade osten.
7. Stek falukorven i mitten av ugnen i ca 20-25 min.
Potatismos
Gör så här:
1. Koka upp lättsaltat vatten i en större kastrull.
2. Skala potatisen och dela den i grova bitar.
3. När vattnet kokar lägg i potatisen och koka den mjuk, ca 15-20 min.
4. Häll av vattnet från potatisen.
5. Pressa ner potatisen i en bunke med hjälp av en potatispress.
6. Tillsätt mjölk och smör och vispa till ett luftigt mos med en elvisp.
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servera falukorven med tomatröra, potatismos och en grön sallad.
Smaklig spis!
♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Falukorv i ugn:
Ca 700 gram falukorv
1 gul lök
1 äpple
1 pkt krossade tomater (500 gram)
2-3 msk chilisås
2 msk tomatpuré
2 msk senap
2 msk tomatketchup
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
ca 10 skivor hyvlad ost
Potatismos:
8-10 potatisar
ca 2 msk smör eller margarin
ca ½ dl mjölk
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....
Falukorv i ugn
Gör så här:
1. Skala löken och skär den i tunnare klyftor.
2. Skala och kärna ur äpplet och skär det i tunnare klyftor.
3. Dra av skinnet på falukorven och skär därefter snitt i korven med ca 1½ cm mellanrum. Skär inte helt igenom, falukorven ska hänga ihop.
4. Stoppa ner och varva lök- och äppleklyftor i skårorna.
5. Blanda krossade tomater, chilisås, tomatpuré, resten av lök- och äppleklyftorna, salt och ny malen svartpeppar i en oval ugnssäker form.
6. Lägg i falukorven i ugnsformen och bred senap och tomatketchup på falukorven och lägg till sist på den hyvlade osten.
7. Stek falukorven i mitten av ugnen i ca 20-25 min.
Potatismos
Gör så här:
1. Koka upp lättsaltat vatten i en större kastrull.
2. Skala potatisen och dela den i grova bitar.
3. När vattnet kokar lägg i potatisen och koka den mjuk, ca 15-20 min.
4. Häll av vattnet från potatisen.
5. Pressa ner potatisen i en bunke med hjälp av en potatispress.
6. Tillsätt mjölk och smör och vispa till ett luftigt mos med en elvisp.
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servera falukorven med tomatröra, potatismos och en grön sallad.
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 45 minuter
,
Korvrätter
,
Varmrätter
0
Krämig pastasås med rökt lax och spenat
Så har påskhelgen passerat fylld med god mat, trevliga vänner och fantastiskt soligt vårväder. Skulle du få lite lax över efter påskbordet så prova gärna denna enkla med väldigt goda pastarätt.
♨ 4 personer
⏰ ca 30 minuter
Du behöver:
1 msk smör eller margarin
1 finhackad röd lök
ca 200 gram fryst hel bladspenat
ca 200 gram rökt lax i tunna skivor
4 dl crème fraiche
2 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
ca 500 gram pasta (Linguinepasta eller Tagliatelle)
....GÖR SÅ HÄR....
1. Koka upp saltat vatten i en större kastrull.
2. Häll i pastan och koka enligt anvisningarna på paketet.
3. Finhacka löken.
4. Smält smör i en kastrull.
5. Häll i löken och fräs den mjuk men utan att den tar färg.
6. Häll i frusen bladspenat och fräs alltihop någon minut tills spenaten tinat.
7. Tillsätt crème fraiche, mjölk och fiskbuljongtärning och låt pastasåsen puttra i 5 min.
8. Strimla laxen och häll den i pastasåsen. Rör om försiktigt.
9. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servera pastasåsen med nykokt pasta.
Smaklig spis!
♨ 4 personer
⏰ ca 30 minuter
Du behöver:
1 msk smör eller margarin
1 finhackad röd lök
ca 200 gram fryst hel bladspenat
ca 200 gram rökt lax i tunna skivor
4 dl crème fraiche
2 dl mjölk
1 fiskbuljongtärning
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
ca 500 gram pasta (Linguinepasta eller Tagliatelle)
....GÖR SÅ HÄR....
1. Koka upp saltat vatten i en större kastrull.
2. Häll i pastan och koka enligt anvisningarna på paketet.
3. Finhacka löken.
4. Smält smör i en kastrull.
5. Häll i löken och fräs den mjuk men utan att den tar färg.
6. Häll i frusen bladspenat och fräs alltihop någon minut tills spenaten tinat.
7. Tillsätt crème fraiche, mjölk och fiskbuljongtärning och låt pastasåsen puttra i 5 min.
8. Strimla laxen och häll den i pastasåsen. Rör om försiktigt.
9. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servera pastasåsen med nykokt pasta.
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 30 minuter
,
Fisk och Skaldjur
,
Pastarätter
,
Varmrätter
Prenumerera på:
Inlägg
(
Atom
)