Att göra egna kåldolmar kan upplevas som både svårt och tidskrävande. Men jag kan försäkra att det är mödan värt. Dessa ljuvliga kåldolmar är svåra att motstå.
♨ 4 personer
⏰ ca 2 tim
Du behöver:
1 vitkålshuvud (ca 1 kg)
ca 400 gram fläskfärs
2½ dl kokt ris
1½ tsk salt
2 krm vitpeppar
1½ dl mjölk
1 ägg
smör till stekning
ca 2 msk ljus sirap
Skysås:
ca 1 dl steksky
2 msk vetemjöl
3 dl kokspad från vitkålen
ca 1-2 dl mjölk
½ köttbuljongtärning
salt
nymalen svartpeppar
8-10 potatisar
rårörda lingon
....GÖR SÅ HÄR....
1. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en större kastrull.
2. Skär ut stocken på vitkålhuvudet.
3. Lägg vitkålshuvudet i det kokande vattnet med stocksidan uppåt.
4. Lossa bladen efterhand som de mjuknar och lossnar lätt. Fortsätt tills alla bladen lossnat, ca 16 st. Vitkålsbladen ska vara mjuka och lite genomskinliga. Lägg eventuellt i vitkålsbladen i det kokande vattnet i ytterligare ca 2-3 min. Ta upp vitkålsbladen och spola dem i kallt vatten och lägg dem på en handduk för att rinna av. Spara 3-4 dl av kokspadet till skysåsen.
5. Skär bort den nedre delen av den grova bladnerven på varje vitkålsblad, bladen blir då lättare att rulla ihop.
6. Koka riset enligt anvisningarna på paketet eller använd överblivet ris från middagen dagen innan.
7. Blanda ihop fläskfärs, salt, vitpeppar, mjölk, ägg och till sist det kokta riset. Blanda till en jämn smet, t ex med en elvisp (använd degkrokarna).
8. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Lägg en rågad matsked färs vid den tjockaste delen på varje vitkålblad. Vik in sidorna på kålbladet och rulla ihop kåldolmen till ett litet paket.
10. Smält lite smör i en stekpanna. Lägg i några kåldolmar i taget med skarvsidan neråt. Ringla lite sirap över kåldolmarna och stek dem tills de fått fin färg runtom. Fortsätt tills alla kåldolmarna är förstekta.
11. Lägg kåldolmarna med skarven neråt i en braspanna klädd med bakplåtspapper, vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och ös ca 1 msk över varje kåldolme.
12. Efterstek kåldolmarna i mitten av ugnen i ca 35-40 min, tills kålen känns mjuk. Provstick med en provsticka. Lägg eventuellt över lite folie över kåldolmarna sista tiden så att de inte bränns.
Skysås:
Gör så här:
1. Häll ca 1 dl av stekskyn från braspannan i en stekpanna.
2. Vispa ner vetemjöl, späd med kokspad, mjölk och smula ner buljongtärningen.
3. Låt såsen koka upp under omrörning, späd eventuellt med mer kokspad till önskad konsistens. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servera kåldolmarna med kokt potatis, skysås och rårörda lingon.
Tips!
Kåldolmar kan med fördel frysas. Gör en större sats och frys in till kommande middagar.
Det inre vitkålshuvudet kan användas till kålsoppa, stuvad vitkål eller vitkålsfräs.
Smaklig spis!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar