0

Lax- och räkpaj

En fantastiskt god paj med härlig smak från både lax, räkor och kryddor. Vill du sätta ytterligare
smak, så går det utmärkt att använda 200 gram kallrökt lax istället.

♨ 4-5 personer
⏰ ca 1 tim

Du behöver:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gram smör eller margarin
2-3 msk vatten

Pajfyllning:
450 gram färsk lax
250 gram räkor (med skal)
250 gram bladspenat
1 vitlöksklyfta
½ purjolök
1 msk smör till stekning
2 msk hackade provencalska örter (frysta)
salt
nymalen svartpeppar
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
ca 2 dl riven ost

....GÖR SÅ HÄR....

Pajdeg
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke.
3. Tillsätt mjöl och finfördela smöret med fingrarna till en smulig massa.
4. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
5. Tryck ut pajdegen i en ugnsäker pajform (30 cm i diameter) så att det täcker formens botten och kanter.
6. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen, ca 10-15 min.

Pajfyllning
Gör så här:
1. Skala och hacka vitlöken.
2. Snitta, skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
3. Smält smör i en stekpanna och fräs purjolök, vitlök och bladspenat någon minut.
4. Skär laxen i mindre bitar och låt steka med i stekpannan någon minut.
5. Krydda med provencalska örter, salt och nymalen svartpeppar.
6. Skala räkorna och blanda med laxfräset och häll alltihop i det förgräddade pajskalet.
7. Blanda ägg, mjölk och grädde i en bunke. Vispa ner riven ost och häll ägg- och ostblandningen över pajfyllningen. Fördela osten så att det täcker hela formen.
8. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35-40 min.

Servera lax- och räkpajen med en grönsallad.

Smaklig spis!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar