En fantastiskt god paj med härlig smak från både lax, räkor och kryddor. Vill du sätta ytterligare
smak, så går det utmärkt att använda 200 gram kallrökt lax istället.
♨ 4-5 personer
⏰ ca 1 tim
Du behöver:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gram smör eller margarin
2-3 msk vatten
Pajfyllning:
450 gram färsk lax
250 gram räkor (med skal)
250 gram bladspenat
1 vitlöksklyfta
½ purjolök
1 msk smör till stekning
2 msk hackade provencalska örter (frysta)
salt
nymalen svartpeppar
3 ägg
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
ca 2 dl riven ost
....GÖR SÅ HÄR....
Pajdeg
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke.
3. Tillsätt mjöl och finfördela smöret med fingrarna till en smulig massa.
4. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
5. Tryck ut pajdegen i en ugnsäker pajform (30 cm i diameter) så att det täcker formens botten och kanter.
6. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen, ca 10-15 min.
Pajfyllning
Gör så här:
1. Skala och hacka vitlöken.
2. Snitta, skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
3. Smält smör i en stekpanna och fräs purjolök, vitlök och bladspenat någon minut.
4. Skär laxen i mindre bitar och låt steka med i stekpannan någon minut.
5. Krydda med provencalska örter, salt och nymalen svartpeppar.
6. Skala räkorna och blanda med laxfräset och häll alltihop i det förgräddade pajskalet.
7. Blanda ägg, mjölk och grädde i en bunke. Vispa ner riven ost och häll ägg- och ostblandningen över pajfyllningen. Fördela osten så att det täcker hela formen.
8. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35-40 min.
Servera lax- och räkpajen med en grönsallad.
Smaklig spis!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget
(
Atom
)
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar