0

Grillad lime- och ingefärskyckling med ugnstekt sesampotatis

Grillad och mör kyckling är svårslaget på grilltallriken.

♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim + tid för marinering

Du behöver:

Grillad lime- och ingefärskyckling:
4 kycklingfiléer

Marinad:
2-3 msk soja
saften från 1 lime
ca 3-4 msk riven ingefära
1 pressad vitlök

Sesampotatis:
ca 1 kg färskpotatis
ca 3 msk olja (rapsolja)
ca 1 msk flingsalt
2-3 msk sesamfrön

Yoghurtsås:
ca 2 dl turkisk yoghurt
ca 1 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR...

Grillad lime- och ingefärskyckling

Marinad
Gör så här:
1. Lägg kycklingfiléerna i en skål.
2. Häll i soja, limesaft i skålen och pressa över vitlöken.
2. Skala och riv ingefäran.
4. Lägg den rivna ingefäran i handen och pressa ur ingefärssaften ner i skålen.
5. Blanda om så att kycklingfiléerna täcks av marinaden. Täck skålen med platsfolie och låt stå att dra ca 10-15 min.

Grillning: 
Gör så här:
1. Tänd grillen och vänta tills grillbriketterna slutat brinna och glöden fått en grå/vitaktig färg, tar ca 30 min. 
2. Lägg kycklingfiléerna på grillgallret och grilla dem på inte allt för hög värme tills de fått fin grillyta runtom, ca 5 min.
3.  Placera grillkolen på varsin sida om brikettgallret (indirekt grillning) och lägga kycklingfiléerna i mitten. Ställ eventuellt en aluminiumform i mitten för att fånga upp köttsaften. Lägg på locket och låt kycklingfiléerna grilla ytterligare ca 15-20 min i ca 150 grader. Vänd kycklingfiléerna med jämna mellanrum och pensla samtidigt med marinaden. 


Fler grilltips och grillmetoder finner du i min Lilla grillskola.


Sesampotatis
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skrubba och tvätta färskpotatisen noga så att smuts och skal försvinner. Dela potatisen i mindre bitar.
3. Lägg potatisen i en braspanna klädd med bakplåtspapper, ringla över olivolja och strö över flingsalt och sesamfrön. Blanda om så att allt blandas.
4. Ställ in potatisen i mitten av ugnen tills potatisen är mjuk, ca 30-40 min.

Servera de nygrillade kycklingfiléerna med sesampotatisen och gärna en grön sallad.

Smaklig spis!
0

Rosmarinbiffar med matvete- och fetaostsallad

Goda biffar med mycket smak.

♨ 4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Rosmarinbiffar:
ca 600 gram blandfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
ca 1-2 msk hackad färsk rosmarin
smör eller margarin till stekning

Matvete- och fetaostsallad:
200 gram mixad sallad (mangold, plocksallad)
1 ask körsbärstomater (250 gram)
1 gul paprika
2 dl matvete
ca ½ gurka
1 pkt fetaost (150 gram)
salt
nymalen svartpeppar

Yoghurtsås:
ca 2 dl turkisk yoghurt
ca 1 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....

Rosmarinbiffar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg blandfärsen i en bunke.
3. Tillsätt ägg, mjölk, hackad rosmarin, salt och nymalen svartpeppar och blanda ihop allt med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
4. Forma köttfärsen till runda biffar.
5. Smält smör i en stekpanna.
6. Bryn biffarna tills de fått fin färg på båda sidorna.
7. Lägg biffarna i en ugnssäker form och ställ in i mitten av ugnen i ca 15-20 min.

Matvete- och fetaostsallad
Gör så här:
1. Koka mathavren enligt anvisningarna på paketet. Ställ undan och låt svalna.
2. Dela tomaterna in halvor och skär gurkan i mindre bitar.
3. Dela fetaosten i mindre bitar.
4. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
5. Blanda ihop sallad, tomater, gurka, paprika, fetaost och mathavre i en större skål.
6. Smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar.

Yoghurtsås
Gör så här:
1. Häll turkisk yoghurt i en skål.
2. Rör ner olivolja och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera rosmarinbiffarna med matvete- och fetaostsalladen och yoghurtsåsen.

Smaklig spis!
0

Grillad fläskkarré med tabbouleh och äppelsallad med honungsvinägrett

Ikväll blev det grillat till middag.

4 personer
ca 1 tim + minst 1 tim i marinad

Du behöver:

Grillad fläskkarré:
4 fläskkarréskivor

Marinad:
ca 3 msk chilisås
½-1 dl rapsolja
2 tsk soja
ca 1 msk flytande honung
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk grillkrydda
ca ½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Tabbouleh:
ca 3 dl bulgur
1 större rödlök
ca 500 gram körsbärstomater
ca 4 dl hackad persilja
10 blad pepparmynta (mynta)
saften från 1 citron (ca 4 msk)
ca 4-5 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

Äppelsallad med honungsvinägrett:
ca 200 gram blandad grönsallad
2 äpplen
ca ½ gurka
ca 1 dl solroskärnor
1/2 dl olja
1 msk flytande honung
ca 1½ msk hallonvinäger
salt
nymalen svartpeppar

turkisk yoghurt

....GÖR SÅ HÄR....

Grillad fläskkarré
Gör så här:
1. Blanda olja, soja, pressad vitlök, flytande honung, chilisås, grillkrydda, salt och nymalen svartpeppar i en påse.
2. Lägg i karréskivorna, förslut plastpåsen och massera plastpåsen så att marinaden fördelas över karréskivorna.
3. Lägg plastpåsen i kylskåpet för att vila i minst 1 timme.
4. Tag ut köttet en stund innan det ska grillas.
5. Tänd grillen och vänta tills grillbriketterna slutat brinna och är täckta med en grå/vitaktig aska, tar ca 30 min.
6. Lägg på karréskivorna på gallret och grilla köttet på båda sidorna tills köttet fått fin grillyta och är genomstekt.

Tabbouleh
Gör så här:
1. Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet och ställ undan den för att svalna.
2. Finhacka rödlöken.
3. Hacka persilja och pepparmynta.
4. Dela körsbärstomaterna i mindre bitar.
5. Blanda ihop rödlök, persilja, pepparmynta, bulgur och körsbärstomater i en större skål.
6. Pressa över saften från citronen.
7. Ringla över olivolja och blanda om allt väl.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Äppelsallad med honungsvinägrett
Gör så här:
1. Häll salladen i en större skål.
2. Skär gurkan i mindre bitar.
3. Dela, kärna ur och skär äpplena i mindre bitar och tillsätt med gurkbitarna i salladen.
4. Rosta solroskärnorna hastigt i en stekpanna tills de börjar få färg och tillsätt i salladen.
5. Rör ihop olja, honung, vinäger i en skål och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Häll vinägretten över salladen och blanda om väl.

Servera fläskkarrén med tabbouleh, äppelsallad och en klick turkisk yoghurt.

Smaklig spis!
0

Ångkokt laxfilé med fetaost- och melonsallad och krämig potatissallad

En somrig middagsrätt som mättar gott. I detta recept har även min fru fått med ett finger med sin smaskiga fetaost- och melonsallad.

4 personer
ca 45 min 

Du behöver:

Ångkokt laxfilé:
4 laxfiléer (á 125 gram)
olivolja
flingsalt

Hemgjord potatissallad:
ca 1 kg färskpotatis
½ purjolök
2 äpplen
ca 3 dl turkisk yoghurt
1 dl majonnäs
ca 1 tsk dijonsenap
salt
nymalen svartpeppar

Fetaost- och melonsallad:
1 pkt fetaost (150 gram)
ca 500 gram vattenmelon
ca 1 påse färsk babyspenat (ca 50 gram)

....GÖR SÅ HÄR...

Ångkokt lax
Gör så här:
1. Koka upp saltat vatten i en kastrull.
2. Sätt i ånginsatsen, lägg i laxfiléerna i insatsen och lägg på locket och låt ångkoka i ca 5-8 min.

Hemgjord potatissallad
Gör så här:
1. Borsta färskpotatisen så att smuts och skal försvinner och dela dem beroende på storlek i mindre bitar.
2. Koka upp en större kastrull med saltat vatten.
3. Lägg i färskpotatisen när vattnet kokar och koka tills den blivit mjuk men ändå fast, ca 10min.
4. Häll av vattnet och häll över potatisbitarna på en större tallrik och låt potatisen svalna.
5. Skölj och finhacka purjolöken och dela äpplet i mindre bitar (behåll skalet på äpplet då det ger fin färg i salladen) och lägg allt i skålen.
6. Rör ihop turkisk yoghurt, majonnäs, dijonsenap och smaka av med nymalen svartpeppar.
7. Häll blandningen i skålen och blanda om.
8. Vänd försiktigt ner de svalnade potatisbitarna i skålen och låt potatissalladen stå kallt i minst 30 min innan servering.

Fetaost- och melonsallad:
Gör så här:
1. Dela fetaosten i mindre kuber.
2. Skär loss fruktköttet från vattenmelonen och skär fruktköttet i mindre bitar.
3. Blanda fetaost- och melonbitarna tillsammans med babyspenaten i en salladsskål.

Lägg laxfilén på tallriken, ringla över lite olivolja och strö på lite flingsalt. Servera laxfilén tillsammans med fetaost- och melonsalladen och den krämiga potatissalladen. 

Smaklig spis! 
0

Grillad cheeseburgare med surdegsbröd

En klassisk cheeseburgare med härligt surdegsbröd blir snabbt populär på grillmenyn.

♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim

Du behöver:
ca 600 gram blandfärs
ca 3 msk mjölk
1 ägg
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
ljust surdegsbröd

Tillbehör:
8 skivor ost
skivad tomat
skivad ättiksgurka
majonnäs
ketchup

....GÖR SÅ HÄR....

1. Lägg blandfärsen i en bunke.
2. Tillsätt ägg, mjölk, salt, nymalen svartpeppar och blanda ihop allt med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
3. Forma köttfärsen till hamburgerbiffar i önskad storlek och platta ut dem till ca 1-2 cm tjocklek.
4. Tänd grillen och vänta tills kolen slutat brinna och glöden fått en grå/vitaktig färg, tar ca 30 min.
5. Lägg på hamburgerbiffarna på gallret och grilla dem på inte allt för hög värme. Vänd på biffarna med jämna mellanrum tills de fått fin grillyta på båda sidorna, ca 10 min.
6. Lägg hamburgarna på ytterkanten av värmen och lägg två ostskivor på varje hamburgare som får smälta.
7. Skär surdegsbrödet i ca 1 cm tjocka skivor och rosta dem hastigt på grillgallret.
8. Bygg din hamburgare med majonnäs, den nystekta hamburgerbiffen med ost, ättiksgurka och tomatskiva.
9. Avsluta med att lägga på en klick majonnäs och ketchup och lägg på en brödskiva som lock på hamburgaren.

Servera hamburgarna nygrillade, gärna med t ex klyftpotatis eller pommes frites.

Smaklig spis!
0

Mördegskakor del 4 - Syltkakor

Försvinnande goda småkakor.

Blir ca 50 st
ca 1 tim och 30 min


Tips!
När du bakar mördegskakor, tag ½ dl mindre mjöl än vad som står i originalreceptet. Detta gör degen mer lättarbetad och ger sprödare och godare kakor. Receptet nedan är redan anpassat, så det är bara att följa.


Du behöver:
4 dl vetemjöl
1 dl strösocker
200 gram smör eller margarin
2 tsk vanillinsocker eller vaniljsocker

Fyllning:
ca 2 dl hallonsylt

....GÖR SÅ HÄR....

1. Lägg mjölet i en bunke.
2. Tillsätt socker, vanillinsocker och smöret delat i mindre bitar och finfördela det med fingrarna.
3. Knåda snabbt ihop degen, den blir mer sammansatt och smidigare efter en stunds knådande.
4. Lägg degen i en plastpåse och låt vila i kylskåpet i ca 1 timme.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Tag ur degen, dela den i fem delar och knåda varje del mjuk och forma till rullar.
7. Dela varje rulle i tio bitar och forma till runda bollar.
8. Lägg bollarna på en plåt klädd med bakplåtspapper.
9. Tryck en grop i varje kaka och fyll gropen med sylt, ca 1 tsk.
10. Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-10 min.
11. Låt kakorna svalna på ett galler.

Förvara kakorna i en burk med lock. Kakorna går även bra att frysa in. Hållbarhet i frys ca 6 månader.

Smaklig spis!