Risotto har alltid varit en favorit och här kommer en helt otroligt god variant tillsammans med
rosmarinsdoftande lammfärsbiffar och en klassisk kall caponata (italiensk grönsaksröra).
♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim
Du behöver:
Lammfärsbiffar:
ca 700 gram lammfärs
1-2 schalottenlökar
1-2 vitlöksklyftor
2 ägg
2 msk ströbröd
2 kvistar färsk rosmarin
salt
nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning
Caponata:
olivolja
1 aubergine
3 schalottenlökar
2-3 vitlöksklyftor
3 selleristjälkar
1 röd paprika
2 msk avrunnen kapris
500 gram passerade tomater
ca 1 tsk torkad basilika
ca 1 dl sultanrussin
Krämig parmesanrisotto:
1 dl olivolja
1 gul lök
4 dl arborioris
ca 2 dl torrt vitt vin
ca 1½ dl varm hönsbuljong (3 hönsbuljongtärningar + 1½ liter vatten)
2-2½ dl färsk grovriven parmesanost (Grana Padano)
salt
nymalen svartpeppar
ca 1 dl sötmandel
....GÖR SÅ HÄR....
Lammfärsbiffar
Gör så här:
1. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
2. Smält smör i en het stekpanna och fräs lök och vitlök tills de börjar få färg.
3. Repa rosmarinen och finhacka bladen.
4. Lägg lammfärsen i en bunke.
5. Tillsätt lök, hackad rosmarin, ägg, ströbröd, salt och nymalen svartpeppar till en jämn smet t ex med en elvisp (använd degkrokarna).
6. Blanda om och forma därefter lammfärsen till runda biffar.
7. Smält smör i en stekpanna och stek lammbiffarna tills de fått fin stekyta på båda sidorna.
8. Lägg lammbiffarna i en ugnsform och efterstek i ugnen i ca 10-15 min.
Caponata
Gör så här:
1. Skiva auberginen i ca 1 cm tjocka skivor och dela därefter skivorna i kvartar.
2. Häll olja i en het stekpanna och fräs tills auberginen blivit mjuk och fått fin gyllenbrun färg, ca 10-15 min.
3. Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
4. Skär selleristjälkarna i skivor, ca 1 cm tjocka.
5. Skölj, kärna ur och dela paprikan i bitar.
6. Häll olja i en het gjutjärnsgryta och fräs lök och vitlök tills de börjar få lite färg.
7. Tillsätt den förstekta auberginen, selleri- och paprikabitar och fräs ytterligare någon minut.
8. Häll i passerade tomater och kapris och låt allt puttra under lock i ca 15-20 min.
9. Tillsätt basilika och russin.
10. Ställ caponatan för att svalna helt. Caponata kan med fördel göras dagen före.
Krämig parmesanrisotto
Gör så här:
1. Koka upp vattnet i en kastrull tillsammans med buljongtärningar. Håll buljongen varm.
2. Skala och finhacka löken.
3. Häll oljan i en het tjockbottnad kastrull och fräs löken, men utan att den tar färg.
4. Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig med löken och känns torrt, tar ca 2-3 min. Rostningen gör så att riset lättare absorberar buljongen och smaker.
5. Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
6. Tillsätt 1/3 av den varma buljongen, rör sakta tills riset absorberat all buljong och tillsätt därefter 2 dl buljong i taget.
7. Sänk värmen så att risotton kokar lugnt och regelbundet under omrörning tills risotton är färdig, ca 17-20 min. Beräkna koktiden från det att du häller på buljongen.
8. Dra bort risotton från värmen och blanda ner den färskrivna parmesanosten. Risotton ska vara lös innan osten hälls i, då osten gör risotton fastare. För att få ännu bättre krämighet kan man tillsätta några matskedar olivolja tillsammans med osten. När risotton är färdig är den krämig, en aning lös och har ett tydligt tuggmotstånd i riskornen, men lösheten är självklart en smaksak. Hela tillagningstiden tar ca 25-30 min.
9. Hacka sötmandel, rosta den i en het stekpanna och blanda ner i risotton.
10. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Servera lammfärsbiffarna med caponatan och den krämig risotton.
Smaklig spis!
0
En god och smakrik gryta med klassiskt exotiska tillbehör som för tankarna tillbaka till barndomen.
♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim och 30 min
Du behöver:
ca 1,2 kg nötkött
smör eller margarin till stekning
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
1 msk paprikapulver
2 buljongtärningar
1½ liter vatten
1 burk skivad ananas
2 msk fikonmarmelad
banan
sultanrussin
kokos
4 portioner bulgur
....GÖR SÅ HÄR....
1. Skär köttet i mindre bitar.
2. Skala och hacka lök och vitlök.
3. Fräs lök och vitlök med curry och paprikapulver i en gryta.
4. Smält smör i en stekpanna och bryn köttbitarna i omgångar tills de fått färg. Salta och peppra.
5. Häll köttbitarna i gryta tillsammans med buljongtärningarna, slå på 1 liter vatten och låt allt koka på medelvärme utan lock i ca 1-1½ timme. Rör om då och då.
6. Späd med det resterande vattnet och låt grytan koka i ytterligare ca 30 min. Köttet ska vara mört.
7. Tillsätt spadet från ananasskivorna och fikonmarmelad.
8. Skiva banan och dela ananasskivorna i bitar.
9. Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet.
Servera köttgrytan med skivad banan, ananasbitar, russin och kokos.
Smaklig spis!
Afrikansk biffgryta med bulgur

♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim och 30 min
Du behöver:
ca 1,2 kg nötkött
smör eller margarin till stekning
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk curry
1 msk paprikapulver
2 buljongtärningar
1½ liter vatten
1 burk skivad ananas
2 msk fikonmarmelad
banan
sultanrussin
kokos
4 portioner bulgur
....GÖR SÅ HÄR....
1. Skär köttet i mindre bitar.
2. Skala och hacka lök och vitlök.
3. Fräs lök och vitlök med curry och paprikapulver i en gryta.
4. Smält smör i en stekpanna och bryn köttbitarna i omgångar tills de fått färg. Salta och peppra.
5. Häll köttbitarna i gryta tillsammans med buljongtärningarna, slå på 1 liter vatten och låt allt koka på medelvärme utan lock i ca 1-1½ timme. Rör om då och då.
6. Späd med det resterande vattnet och låt grytan koka i ytterligare ca 30 min. Köttet ska vara mört.
7. Tillsätt spadet från ananasskivorna och fikonmarmelad.
8. Skiva banan och dela ananasskivorna i bitar.
9. Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet.
Servera köttgrytan med skivad banan, ananasbitar, russin och kokos.
Smaklig spis!
Etiketter:
Afrikansk
,
Gryta
,
mer än 60 minuter
,
Nötkött
,
Varmrätter
0
En pasta rätt som är klar på ett kick. Gott blev det också.
♨ 4 personer
⏰ ca 30 min
Du behöver:
olivolja
4 laxfiléer utan skinn (á 125 gram)
400 gram krossade tomater
1 stor rödlök
ca 250 gram svarta oliver
hackad persilja
salt
nymalen svartpeppar
500 gram färsk pasta (parpadelle)
....GÖR SÅ HÄR....
1. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten.
2. Dela laxfiléerna i mindre bitar.
3. Dela oliverna i halvor.
4. Skala och skiva löken.
5. Häll olja i en het stekpanna och bryn den skivade löken försiktigt.
6. Tillsätt krossade tomater och oliver och låt allt puttra ihop någon minut.
7. Tillsätt laxen och låt den puttra med någon minut. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
8. Häll den färska pastan i det kokande vattnet. Häll av vattnet från pastan när den är al dente (färsk pasta ska bara koka ett par minuter).
Servera den färska pastan med lax- och olivröran och en grön sallad.
Smaklig spis!
Färsk parpadelle med lax och svarta oliver

♨ 4 personer
⏰ ca 30 min
Du behöver:
olivolja
4 laxfiléer utan skinn (á 125 gram)
400 gram krossade tomater
1 stor rödlök
ca 250 gram svarta oliver
hackad persilja
salt
nymalen svartpeppar
500 gram färsk pasta (parpadelle)
....GÖR SÅ HÄR....
1. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten.
2. Dela laxfiléerna i mindre bitar.
3. Dela oliverna i halvor.
4. Skala och skiva löken.
5. Häll olja i en het stekpanna och bryn den skivade löken försiktigt.
6. Tillsätt krossade tomater och oliver och låt allt puttra ihop någon minut.
7. Tillsätt laxen och låt den puttra med någon minut. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
8. Häll den färska pastan i det kokande vattnet. Häll av vattnet från pastan när den är al dente (färsk pasta ska bara koka ett par minuter).
Servera den färska pastan med lax- och olivröran och en grön sallad.
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 30 minuter
,
Fisk och Skaldjur
,
Pastarätter
,
Varmrätter
0
En frasig och smakrik fiskpirog som dessutom är snabb och svänga ihop.
♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Laxpiroger:
4 laxfiléer utan skinn (á 125 gram)
3 hårdkokta ägg
ca ½-1 dl finhackad dill
salt
nymalen svartpeppar
4 rektangulära smördegsplattor
Matig sallad:
ca 200 gram mixad sallad (rucola, babyleaf, röda småblad)
1 ask cocktailtomater (250 gram)
1 gurka
1 hackad rödlök
4 portioner mathavre
150 gram fetaost
crème fraiche
....GÖR SÅ HÄR....
Laxpiroger
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull och koka laxfiléerna i ca 10 min.
3. Tag upp de kokta laxfiléerna och låt de rinna av något innan de hackas i mindre bitar och läggs i en skål. (Önskas en lite rökigare smak kan du istället använda 150 gram rökt lax och 450 gram kokt lax.)
4. Skala och hacka de hårdkokta äggen.
5. Bland ner de hackade äggen och dill tillsammans med laxen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
6. Tag fram och låt smördegsplattorna ligga framme i rumstemperatur i ca 15 min.
7. Dela smördegsplattorna på mitten och kavla ut varje smördegsplatta (ca 8x12 cm) på ett bakplåtspapper. 8. Fördela lax- och äggfyllningen (ca 2-3 msk/pirog) och vik försiktigt ihop pirogerna från långsida till långsida. Tryck försiktigt men noggrant ihop fogarna med en gaffel. 9. Pensla försiktigt pirogerna med lite olivolja och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10-15 min. Pirogerna ska vara frasiga och ha fått fin färg.
Matig sallad
Gör så här:
1. Koka mathavren enligt anvisningarna på paketet. Ställ undan och låt svalna.
2. Dela tomaterna in halvor och skär gurkan i mindre bitar.
3. Skala och hacka rödlöken. 4. Dela fetaosten i mindre bitar.
5. Blanda ihop mixad sallad, tomater, gurka, rödlök, fetaost och mathavre i en större skål.
Servera laxpirogerna med salladen och gärna en klick crème fraiche.
Smaklig spis!
Laxpiroger med matig grönsallad

♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Laxpiroger:
4 laxfiléer utan skinn (á 125 gram)
3 hårdkokta ägg
ca ½-1 dl finhackad dill
salt
nymalen svartpeppar
4 rektangulära smördegsplattor
Matig sallad:
ca 200 gram mixad sallad (rucola, babyleaf, röda småblad)
1 ask cocktailtomater (250 gram)
1 gurka
1 hackad rödlök
4 portioner mathavre
150 gram fetaost
crème fraiche
....GÖR SÅ HÄR....
Laxpiroger
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Koka upp lättsaltat vatten i en rymlig kastrull och koka laxfiléerna i ca 10 min.
3. Tag upp de kokta laxfiléerna och låt de rinna av något innan de hackas i mindre bitar och läggs i en skål. (Önskas en lite rökigare smak kan du istället använda 150 gram rökt lax och 450 gram kokt lax.)
4. Skala och hacka de hårdkokta äggen.
5. Bland ner de hackade äggen och dill tillsammans med laxen. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
6. Tag fram och låt smördegsplattorna ligga framme i rumstemperatur i ca 15 min.
7. Dela smördegsplattorna på mitten och kavla ut varje smördegsplatta (ca 8x12 cm) på ett bakplåtspapper. 8. Fördela lax- och äggfyllningen (ca 2-3 msk/pirog) och vik försiktigt ihop pirogerna från långsida till långsida. Tryck försiktigt men noggrant ihop fogarna med en gaffel. 9. Pensla försiktigt pirogerna med lite olivolja och grädda dem i mitten av ugnen i ca 10-15 min. Pirogerna ska vara frasiga och ha fått fin färg.
Matig sallad
Gör så här:
1. Koka mathavren enligt anvisningarna på paketet. Ställ undan och låt svalna.
2. Dela tomaterna in halvor och skär gurkan i mindre bitar.
3. Skala och hacka rödlöken. 4. Dela fetaosten i mindre bitar.
5. Blanda ihop mixad sallad, tomater, gurka, rödlök, fetaost och mathavre i en större skål.
Servera laxpirogerna med salladen och gärna en klick crème fraiche.
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 45 minuter
,
Fisk och Skaldjur
,
Pizza och Pirog
,
Varmrätter
0
En spännande rätt som bjuder på en fantastisk smakresa till främmande land.
♨ 4-5 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Libanesisk kycklinggryta:
ca 800 gram kycklingfiléer
2 msk olja
ca 100 gram champinjoner
1 msk ketchup
1 msk dijonsenap
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk ajvar relish
salt
nymalen svartpeppar
ca 250 gram körsbärstomater
1 dl hackad färsk koriander
Tabbouleh:
ca 3 dl bulgur
1 större rödlök
ca 500 gram körsbärstomater
ca 4 dl hackad persilja
10 blad pepparmynta (mynta)
saften från 1 citron (ca 4 msk)
ca 4-5 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....
Tabbouleh
Gör så här:
1. Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet och ställ undan den för att svalna.
2. Finhacka rödlöken.
3. Hacka persilja och pepparmynta.
4. Dela körsbärstomaterna i mindre bitar.
5. Blanda ihop rödlök, persilja, pepparmynta bulgur och körsbärstomater i en större skål.
6. Pressa över saften från citronen.
7. Ringla över olivolja och blanda om allt väl.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Libanesisk kycklinggryta
Gör så här:
1.Skär kycklingen i mindre bitar.
2. Värm olja i en het stekpanna och stek kycklingbitarna tills de börjar få färg.
3. Dela champinjonerna i halvor och låt steka med ett par minuter tillsammans med kycklingbitarna.
4. Tillsätt ketchup, dijonsenap, pressad vitlök, ajvar relish, salt och nymalen svartpeppar. Låt allt puttra ihop under lock i några minuter.
Servera kycklinggrytan tillsammans med tabbouleh, crème fraiche och något bröd t ex libabröd (Libanesikt pitabröd)
Smaklig spis!
Libanesisk kycklinggryta med tabbouleh

♨ 4-5 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Libanesisk kycklinggryta:
ca 800 gram kycklingfiléer
2 msk olja

1 msk ketchup
1 msk dijonsenap
2 pressade vitlöksklyftor
1 msk ajvar relish
salt
nymalen svartpeppar
ca 250 gram körsbärstomater
1 dl hackad färsk koriander
Tabbouleh:
ca 3 dl bulgur
1 större rödlök
ca 500 gram körsbärstomater
ca 4 dl hackad persilja
10 blad pepparmynta (mynta)
saften från 1 citron (ca 4 msk)
ca 4-5 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....
Tabbouleh
Gör så här:
1. Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet och ställ undan den för att svalna.
2. Finhacka rödlöken.
3. Hacka persilja och pepparmynta.
4. Dela körsbärstomaterna i mindre bitar.
5. Blanda ihop rödlök, persilja, pepparmynta bulgur och körsbärstomater i en större skål.
6. Pressa över saften från citronen.
7. Ringla över olivolja och blanda om allt väl.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Libanesisk kycklinggryta
Gör så här:
1.Skär kycklingen i mindre bitar.
2. Värm olja i en het stekpanna och stek kycklingbitarna tills de börjar få färg.
3. Dela champinjonerna i halvor och låt steka med ett par minuter tillsammans med kycklingbitarna.
4. Tillsätt ketchup, dijonsenap, pressad vitlök, ajvar relish, salt och nymalen svartpeppar. Låt allt puttra ihop under lock i några minuter.
Servera kycklinggrytan tillsammans med tabbouleh, crème fraiche och något bröd t ex libabröd (Libanesikt pitabröd)
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 45 minuter
,
Fågel
,
Varmrätter
0
En riktigt god Malaysisk risrätt där orden Nasi betyder "ris" på indonesiska och Goreng betyder "stekt". Rätten kan även innehålla ayam som betyder "kyckling" och byter du ut riset mot nudlar får du Bami Goreng.
♨ 4-5 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
ca 4 dl långkornigt ris
ca 600 gram fläskkött (fläskkarré, bog eller skinka)
1 stor gul lök
2 msk olja
ca 1½ tsk curry
ca 4 dl strimlad savoykål
ca 1 tsk salt
ca 1½ tsk paprikapulver
ca 2 tsk soja
1-2 pressade vitlöksklyftor
ca 200 gram räkor (med skal)
1 burk skivad ananas
ca 1 dl tinade gröna ärtor
Fransk omelett:
2 ägg
2 msk vatten
1 krm salt
ca 1 msk smör till stekning
....GÖR SÅ HÄR....
1. Gör en fransk omelett genom att vispa ihop ägg, vatten och salt.
2. Smält smöret i en stekpanna och häll i omelettsmeten. Lyft och stick i omeletten så att lös smet kan rinna ner och stelna. Omeletten är färdig när den stadgat sig men fortfarande är lite krämig på ytan.
3. Låt omeletten svalna, rulla därefter ihop och strimla den. Lägg undan till senare.
4. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
5. Skär köttet i mindre bitar.
6. Häll olja i en het wok eller gjutjärnsgryta, sänk till medelvärme och bryn köttbitarna tillsammans med curry. Efterstek under lock på svag värme i ca 10 min.
7. Finstrimla lök och savoykål och fräs tillsammans med köttet i grytan tills lök och kålen börjar mjukna, ca 10 min.
8. Smaksätt med salt, paprikapulver, soja och pressad vitlök och blanda ner det kokta, heta riset.
9. Skala räkorna och skär ananasskivorna i mindre bitar och vänd försiktigt ner dessa med ärtor och den strimlade omeletten i grytan.
Servera gärna med en sweet chili sås.
Smaklig spis!
Nasi Goreng (Malaysisk risrätt)
♨ 4-5 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
ca 4 dl långkornigt ris
ca 600 gram fläskkött (fläskkarré, bog eller skinka)
1 stor gul lök
2 msk olja
ca 1½ tsk curry
ca 4 dl strimlad savoykål
ca 1 tsk salt
ca 1½ tsk paprikapulver
ca 2 tsk soja
1-2 pressade vitlöksklyftor
ca 200 gram räkor (med skal)
1 burk skivad ananas
ca 1 dl tinade gröna ärtor
Fransk omelett:
2 ägg
2 msk vatten
1 krm salt
ca 1 msk smör till stekning
....GÖR SÅ HÄR....
1. Gör en fransk omelett genom att vispa ihop ägg, vatten och salt.
2. Smält smöret i en stekpanna och häll i omelettsmeten. Lyft och stick i omeletten så att lös smet kan rinna ner och stelna. Omeletten är färdig när den stadgat sig men fortfarande är lite krämig på ytan.
3. Låt omeletten svalna, rulla därefter ihop och strimla den. Lägg undan till senare.
4. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.
5. Skär köttet i mindre bitar.
6. Häll olja i en het wok eller gjutjärnsgryta, sänk till medelvärme och bryn köttbitarna tillsammans med curry. Efterstek under lock på svag värme i ca 10 min.
7. Finstrimla lök och savoykål och fräs tillsammans med köttet i grytan tills lök och kålen börjar mjukna, ca 10 min.
8. Smaksätt med salt, paprikapulver, soja och pressad vitlök och blanda ner det kokta, heta riset.
9. Skala räkorna och skär ananasskivorna i mindre bitar och vänd försiktigt ner dessa med ärtor och den strimlade omeletten i grytan.
Servera gärna med en sweet chili sås.
Smaklig spis!
Etiketter:
Asiatiskt
,
ca 45 minuter
,
Fläskkött
,
Varmrätter
Prenumerera på:
Inlägg
(
Atom
)