0

Spenatomelett med stekt bacon (5:2-diet)

Testade lite nya 5:2-recept i helgen. Hittade ett recept på spenatomelett, vilken gav en god och mättande lunch.

Lunch/Middag: 1 person
ca 20 min
328 kcal/portion

Du behöver:
2 ägg
50 gram bladspenat
1 tsk rapsolja
salt
nymalen svartpeppar

30 gram bacon

....GÖR SÅ HÄR....

1. Vispa ihop ägg, salt och nymalen svartpeppar.
2. Häll oljan i en het stekpanna och fräs spenaten tills den mjuknar.
3. Tillsätt äggsmeten och stek tills ovansidan börjat stelna.
4. Vänd omeletten genom att stjälp upp den på en tallrik (med större diameter än stekpannan). Lägg stekpannan ovanpå. Håll stekpannan och tallriken tryckta mot varandra med stadig hand och vänd snabbt så att omeletten ramlar ner i stekpannan. Stek andra sidan någon minut.
5. Stek baconet knaprigt en varm stekpanna.

Servera spenatomeletten med det stekta baconet.

Smaklig spis!
2

Basilikabiffar med fetaostsallad och yoghurtsås

Idag blev det riktigt saftiga och goda basilikabiffar till middag. Tillsammans med en god sallad blev det en fullträff.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Basilikabiffar:
ca 800 gram blandfärs
1 ägg
½ dl mjölk
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
4 msk hackad basilika
smör eller margarin till stekning

Fetaostsallad:
ca 200 gram mixad sallad (rucola, babyleaf, röda småblad)
1 ask cocktailtomater (250 gram)
1 gurka
1 pkt fetaost (150 gram)
1 rödlök

Yoghurtsås:
ca 3 dl turkisk yoghurt
2 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Basilikabiffar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg blandfärsen i en bunke.
3. Tillsätt ägg, mjölk, hackad basilika, salt och nymalen svartpeppar och blanda ihop allt med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
4. Forma köttfärsen till biffar, ca 1½-2 cm tjocka.
5. Smält smör i en stekpanna.
6. Bryn biffarna tills de fått fin färg på båda sidorna.
7. Lägg biffarna i en ugnssäker form och ställ in i mitten av ugnen i ca 15-20 min.

Fetaostsallad
Gör så här:
1. Lägg salladen i en större skål.
2. Skär cocktailtomater och gurka i mindre bitar.
3. Skala, dela löken och skär varje lökhalva i tunnare klyftor.
4. Blanda ner tomat, gurka och lökbitar i salladen.
5. Smula till sist ner fetaosten i mindre bitar och blanda om alltihop.

Yoghurtsås
Gör så här:
1. Häll turkisk yoghurt i en skål.
2. Rör ner olivolja så att det blir en slät sås.
3.Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera basilikabiffarna tillsammans med fetaostsalladen och yoghurtsåsen.

Smaklig spis!
0

Strimlad ingefärskyckling med morotssallad (5:2-diet)

Här kommer en nyttig och smakrik kycklingrätt. Tack Helen för recepten.

♨ Lunch/middag: 1 person
⏰ ca 30 min
❤ 323 kcal/portion

Du behöver:

Strimlad ingefärskyckling:
125 gram kycklingfilé
1 tsk malen ingefära
ca 1 krm chilipulver
1 nypa salt
1 tsk olja

Morotssallad:
2 morötter
2 msk pressad citronsaft
1 tsk olja
ca ½ krm salt
ca ½ krm nymalen svartpeppar
1 msk solroskärnor

....GÖR SÅ HÄR....

Strimlad ingefärskyckling
Gör så här:
1. Skär kycklingfilén i smala strimlor.
2. Blanda ingefära, chilipulver och olja i en skål.
3. Lägg kycklingbitarna i en plastpåse och häll på marinaden. Knyt ihop påsen och massera så att marinaden fördelas och låt vila i minst 15 min.
4. Stek kycklingbitarna i en het stekpanna tills de fått fin färg och är genomstekta.

Morotssallad
Gör så här:
1. Skala och riv morötterna grovt och lägg i en skål.
2. Häll över pressad citronsaft, olivolja, salta och vrid några varv med pepparkvarnen.
3. Strö över solroskärnorna och blanda om.

Servera kycklingen med morotssalladen.

Smaklig spis!
2

Karins gröna drink (5:2-diet)

Här kommer en grön drink som passar utmärkt att dricka under de två fastedagarna. Receptet nedan räcker till både frukost och lunch under 1 dag/person.

♨ Frukost och lunch: 1 person
⏰ ca 15 min
❤ 146 kcal (el. 128 kcal)            

Du behöver:
65 gram skalad banan
90 gram äpple
35 gram gurka
½ pressad lime
ca 1 cm färsk skalad ingefära
75 gram repad och fryst grönkål (el. savoykål)
3-4 dl vatten

Gör så här:
1. Dela äpple, banan och gurka i mindre bitar och lägg dem i en mixer.
2. Pressa över limesaft och lägg i ingefäran.
3. Lägg i de repade grönkålsbladen i mixern och häll på vatten.
4. Mixa till önskad konsistens, ca 2-3 min. Späd eventuellt med mer vatten.

Smaklig spis!


Tips!
Vill man vara riktigt hardcore så kan man byta ut en del av grönkålen mot maskrosblad, kirskål, björnbärsblad eller andra ätbara gröna blad i trädgården. Prova dig fram till önskad smak.

Tänk på!
Om du använder fryst grönkål så minska på vattenmängden för att få en fastare konsistens. Fryst grönkål mörknar i färg snabbare än färsk grönkål, redan efter någon timme och bör därför drickas omgående.

0

Torskgryta

Här kommer en mycket enkel och snabblagad fiskgryta som blev fantastiskt god. 

4 personer
ca 30 min

Du behöver:
800 gram torskfiléer
1 rödlök
4-5 tomater
5 dl matlagningsgrädde
1 knippe dill
1 fiskbuljongtärning
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
smör till stekning

8-10 potatisar

....GÖR SÅ HÄR....

1. Skär torskfiléerna i lagom portionsbitar. 
2. Skala, dela och skär rödlöken i tunna skivor.
3. Skär tomaterna i skivor. 
4. Smält smör i en större stekpanna och fräs rödlöken tills den börjar bli mjuk.
5. Lägg på tomatskivorna i stekpannan så att det täcker.
6. Fördela torsken över stekpannan och häll över matlagningsgrädde.
7. Smula över fiskbuljongtärningen, salta och peppra.
8. Hacka dillen och strö över alltihop.
9. Låt torskgrytan puttra under lock i ca 20 min. 
10. Sätt på en kastrull med vatten. 
11. Skala potatisen.
12. Lägg i potatisen i kastrullen när vattnet kokar och koka i ca 15-20 min tills potatisen blivit mjuk.

Servera torskgrytan med kokt potatis och en grönsallad. 

Smaklig spis!
0

Senap- och kaprisbiffar med matig blandsallad

Så var jul- och nyårshelgerna förbi och vardagslunken börjar så sakta komma tillbaka. Julskinka, prinskorvar och Janssons frestelse byts ut mot mer hälsosam mat, för att kunna uppnå de där nyårslöftena som man kastade ur sig vid 12-slaget. Här kommer ett gott recept på vägen.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Senap- och kaprisbiffar:
ca 700 gram blandfärs
1-2 gula lökar
ca 1 msk dijonsenap
1 burk små kapris (100 gram)
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 ägg
smör eller margarin till stekning

Matig blandsallad:
ca 200 gram mixad sallad
1 gurka
1 ask cocktailtomater
1 rödlök
1 röd paprika
ca 2 dl kokta matkorn
1-2 msk solrosfrön

....GÖR SÅ HÄR....

Senap- och kaprisbiffar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Häll blandfärsen i en skål.
3.  Skala och hacka löken.
4. Smält smör i en stekpanna och stek lökbitarna tills de börjar bli mjuka men utan att ta färg.
5. Tillsätt löken tillsammans med dijonsenap, minikapris samt ägg, salt och svartpeppar. Blanda om allt väl med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
6. Forma färsen till lagom stora biffar.
7. Smält smör i en stekpanna och stek biffarna tills de börjar få fin stekyta på båda sidorna. 
8. Lägg biffarna i en ugnsform och efterstek i ugnen ca 15-20 min. 

Matig blandsallad
Gör så här:
1. Koka matkornen enligt anvisningarna på paketet och låt dem svalna en stund. 
2. Skiva och dela gurka och paprika i mindre bitar och skär cocktailtomater i halvor.
4. Skala, dela och skiva löken i tunnare skivor.
5. Blanda ihop grönsakerna i en skål och blanda sist i matkorn och solrosfröna.

Servera biffarna med salladen och en klick crème fraiche. 

Smaklig spis!