0

Tabbouleh (Taboule) - libanesisk sallad

En frisk, matig och smakrik sallad med härkomst från Libanon. Absolut en av mina favoritsallader som passar bra som tillbehör till både kött, fisk eller fågel.

4 personer
⏰ ca 20 min

Tabbouleh:
ca 2 dl bulgur
1 större rödlök
ca 500 gram körsbärstomater
ca 4 dl hackad persilja
10 blad pepparmynta (mynta)
saften från 1 citron (ca 4 msk)
ca 4-5 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Tabbouleh
Gör så här:
1. Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet och ställ undan den för att svalna.
2. Finhacka rödlöken.
3. Hacka persilja och pepparmynta.
4. Dela körsbärstomaterna i mindre bitar.
5. Blanda ihop rödlök, persilja, pepparmynta, bulgur och körsbärstomater i en större skål.
6. Pressa över saften från citronen.
7. Ringla över olivolja och blanda om allt väl.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Smaklig spis!
0

Torsk- och broccoligratäng med dragon

Idag blev det fisk på middagsbordet. En ljuvligt krämig gratäng med smak av dragon.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Torsk- och broccoligratäng med dragon:
ca 600 gram torskrygg eller torskfilé
250-300 gram broccoli
6 dl vatten
2 st fiskbuljongtärningar
4 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 dl mjölk
1 krm cayennepeppar
1 msk hackad dragon
1½ dl riven ost

Potatismos:
8-10 potatisar
ca 2 msk smör eller margarin
ca ½ dl mjölk
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Torsk- och broccoligratäng med dragon
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
3. Skölj och skär broccolin i mindre buketter.
4. Lägg i broccolibuketterna i det kokande vattnet och låt dem koka i 3-4 min. Broccolin ska ha börjat bli mjuk men fortfarande vara spänstig.
5. Dela torskyggen i mindre bitar, ca 4x4 cm och lägg fiskbitarna i en ugnssäker form.
6. Sila vattnet från broccolin, men spara 3 dl av broccolivattnet i kastrullen. Fördela broccolin runt om och över fiskbitarna.
7. Smula ner fiskbuljongtärningarna i det sparade broccolivattnet och låt buljongen koka upp.
8. Dra av kastrullen från plattan och tillsätt mjöl under omrörning och späd med grädde och mjölk.
9. Tillsätt hackad dragon och cayennepeppar och låt såsen puttra i ca 5 min under omrörning.
10. Häll såsen över fisken och broccolin.
11. Fördela den rivna osten över gratängen.
12. Grädda gratängen i mitten av ugnen i ca 20-25 min tills osten börjar få fin färg.

Potatismos
Gör så här:
1. Koka upp lättsaltat vatten i en större kastrull.
2. Skala potatisen och dela den i grova bitar.
3. När vattnet kokar lägg i potatisen och koka den mjuk, ca 15-20 min.
4. Häll av vattnet från potatisen.
5. Pressa ner potatisen i en bunke med hjälp av en potatispress.
6. Tillsätt mjölk och smör och vispa till ett luftigt mos med en elvisp.
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera torsk- och broccoligratängen med potatismos och en grönsallad.

Smaklig spis!
0

Kryddig köttgryta

En smakrik och god gryta.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:
700 gram grytbitar av nöt
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 gul paprika
1 tsk malen ingefära
2 tsk malen koriander
1½ tsk salt
2 tsk curry
400 gram kokosmjölk
2-3 msk smör eller margarin till stekning

4 portioner ris

....GÖR SÅ HÄR....

1. Skala och hacka lök och vitlök.
2. Smält smör i en gjutjärnsgryta.
3. Bryn grytbitarna tills de börjar få fin färg.
4. Strö över ingefära och koriander och bryn ytterligare någon minut.
5. Häll i lök och vitlök och fräs alltihop någon minut.
6. Häll i kokosmjölken och låt puttra under lock på svag värme i 30 min.
7. Skölj, kärna ur och dela paprikorna i mindre bitar.
8. Lägg i grytan och låt puttra på svag värme i ytterligare 15 min.
9. Smaka av med salt.
10. Koka riset enligt anvisningarna på paketet.

Servera köttgrytan med ris och en grönsallad.

Smaklig spis!
0

Medelhavsjärpar med grekisk sallad och hemgjord tzatziki

En riktigt medelhavsinspirerad rätt som får en att minnas tillbaka på soliga semesterdagar i Grekland.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Medelhavsjärpar:
ca 500 gram nötfärs
75 gram fetaost
1 ägg
2 dl mjölk
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar

Grekisk sallad:
ca 200 gram mixad sallad alt. isbergssallad
1 gurka
1 ask cocktailtomater (250 gram)
1 rödlök
150 gram fetaost
1 burk kalmataoliver
1 tsk oregano
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja

Hemgjord tzatziki:
2 dl crème fraiche
½ gurka
½ msk salt
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk torkad oregano
1 msk olivolja

....GÖR SÅ HÄR....

Medelhavsjärpar
Gör så här:
1. Häll nötfärsen i en bunke.
2. Smula i fetaosten.
3. Rör ner ägg, mjölk, pressad vitlöksklyfta salt, nymalen svartpeppar. Blanda alltihop väl med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
4. Forma köttfärsen till järpar.
5. Häll olivoljan i en het stekpanna och stek järparna tills de fått fin stekyta runt om och är genomstekta, ca 5-6 min.

Hemgjord tzatziki
Gör så här:
1. Skölj gurkan och riv den på den grövsta sidan på ett rivjärn.
2. Lägg den rivna gurkan i en trådsil, strö över salt och låt rinna av i minst 30 min. Krama ur resten av gurksaften med handen.
3. Rör försiktigt ihop crème fraiche, pressad vitlök, riven gurka, oregano och olivolja.

Grekisk sallad
Gör så här:
1. Skölj salladen och lägg salladen i en större skål. Om du använder isbergssallad, dela den i grövre bitar.
2. Skiva gurkan i 1 cm tjocka skivor och därefter i fyra delar.
3. Dela cocktailtomaterna på hälften.
4. Dela fetaosten i mindre tärningar.
5. Skölj av kalmataoliverna, för att få bort lite av sältan.
6. Blanda ner gurkbitarna, tomathalvorna, fetaosten och kalmataoliverna i salladen.
7. Häll på olivolja, äppelcidervinäger och strö över oregano och blanda ihop alltihop.

Servera medelhavsjärparna med den grekiska salladen och tzatzikin.

Smaklig spis!
0

Stekt fläskkarré med grönsaksröra på zucchini och sötpotatis

En god köttbit med en smakrik grönsaksröra.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

4 skivor fläskkarré (á ca 200 gram)
salt
nymalen svartpeppar
olivolja till stekning

Grönsaksröra med zucchini och sötpotatis:
2 zucchini
2 sötpotatisar
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 krm paprikapulver
½ krm cayennepeppar
1 ask cocktailtomater (250 gram)
1 msk balsamvinäger
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Stekt fläskkarré
1. Salta och peppra karréskivorna och lägg det åt sidan tills det är dags att steka dem.
2. Pensla karréskivorna med olivolja och lägg ner karréskivorna i en het grillpanna.
3. Stek karréskivorna ca 3-4 min på varje sida.


Tips! Pensla köttet istället för att hälla oljan direkt i grillpannan. Då förhindrar du att oljan rinner ner mellan ribborna i grillpannan och inte kommer åt köttet.


Grönsaksröra med zucchini och sötpotatis
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och dela sötpotatisen i tärningar.
3. Lägg sötpotatisen i en ugnsfast form.
4. Ringla över olivolja, strö över paprikapulver och cayennepeppar och rör om så att olja och kryddorna fördelas över sötpotatisen.
5. Ställ in sötpotatisen och baka de i ca 25-30 min.
6. Skala och finhacka vitlöken.
7. Dela zucchinin i skivor och sedan i mindre bitar.
8. Häll olivolja i en het stekpanna.
9. Häll i vitlök och zucchini och fräs någon minut.
10. Häll i cocktailtomaterna och låt allt fräsa några minuter.
11. När zucchinin börjar bli mjuk men fortfarande är spänstig blanda ner sötpotatistärningarna.
12. Häll på balsamvinägern och rör om försiktigt.
13. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera fläskkarrén med grönsaksröran med zucchini och sötpotatis och en grön sallad.

Smaklig spis!
0

Himmelsk köttgryta med ugnstekt potatis

En fantastiskt god gryta som gör succé vid middagsbordet.

4 personer
ca 1 tim

Du behöver:

Himmelsk köttgryta:
ca 700 gram nötkött
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 paprika
7-8 färska champinjoner
2 dl crème fraiche
3 dl mjölk
1 msk tomatpuré
2 tsk dijonsenap
2 köttbuljongtärningar
1 tsk soja
salt
nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning

Ugnstekt potatis:
8-10 potatisar
salt
smör eller margarin till stekning

....GÖR SÅ HÄR....

Himmelsk köttgryta
Gör så här:
1. Pusta och dela köttet i mindre bitar ca 2x2 cm.
2. Skala och finhacka rödlök och vitlök.
3. Skölj, kärna ur och dela paprikan i mindre bitar.
4. Borsta av jord och smuts från champinjonerna och dela dem (beroende på storlek) i fyra mindre bitar.
5. Smält smör i en gjutjärnsgryta.
6. Lägg i grytbitarna och bryn köttet tills de börjar få fin färg.
7. Häll i rödlök, vitlök champinjoner och paprikabitar och fräs ett par minuter.
8. Blanda i crème fraiche, mjölk, tomatpuré, dijonsenap, soja och smula ner buljongtärningarna.
9. Låt grytan puttra under lock i 45 min.
10. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Ugnsstekt potatis
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala och dela potatisen i mindre bitar.
3. Smält smör i en stekpanna och stek potatisen tills den börjar få fin färg.
4. Lägg över potatisen i en braspanna med bakplåtspapper och ställ in i ugnen i ca 20-25 min.
5. Salta strax innan servering.

Servera köttgrytan med ugnstekt potatis och en grönsallad.

Smaklig spis!