0

Thailax

Ville prova något nytt med lax för en tid sedan och testade därför ett nytt recept som jag hittat. Blev riktigt gott!

4 personer
ca 30 min.

Du behöver:
4 st skinn- och benfria laxfiléer (á ca 125 gram)
2 st paprikor
1 st vitlöksklyfta
1 msk smör till stekning
1 st hönsbuljontärning
1 burk kokosmjölk (ca 400ml)
1 msk chilisås
2 tsk malen ingefära
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

1. Skölj och strimla paprikorna.
2. Skala och finhacka vitlöken.
3. Smält smör i en djupare stekpanna med lock och fräs vitlök och paprika i 2-3 min.
4. Häll på kokosmjölk, buljongtärning, chilisås och smaka av med salt ich nymalen svartpeppar.
5. Låt puttra på låg värme i 10 min.
6. Salta och peppra på laxen och lägg försiktigt ner laxfiléerna i stekpannan. 7. Låt laxfiléerna småkoka i kokosmjölksröran under lock i 10-15 min.

Servera thailaxen med nykokt vitt ris.

Smaklig spis!
0

Kött- och svampgryta

Att ha svamp i grytan sätter god smak på rätten. Här kommer ett recept på en gryta med både champinjoner och kantareller. Champinjonerna kan självklart bytas ut mot någon annan blandsvamp, t ex Karl-Johan.

4 personer
ca 1 tim

Du behöver:
ca 600 gram grytkött
ca 2 msk smör till stekning
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
4 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
ca 5 dl vatten
1 tsk soja
2 msk tomatpuré
2 msk dijonsenap
ca 1 tsk paprikapulver
2 köttbuljongtärningar
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
ca 400 gram champinjoner
ca 150 gram kantareller

....GÖR SÅ HÄR....

1. Dela köttet i mindre bitar (ca 2x2 cm).
2. Skala och hacka löken.
3. Skala och finhacka vitlöken.
4. Dela champinjonerna och kantarellerna i mindre bitar.
5. Smält smör i en gjutjärnsgryta.
6. Lägg i grytbitarna och bryn köttet tills det börjar få fin färg.
7. Häll i lök och vitlök och fräs ett par minuter.
8. Red grytan genom att pudra över vetemjöl, häll på vatten och vispgrädde och rör om,
9. Rör ner soja, tomatpuré, dijonsenap, buljongtärningar, paprikapulver.
9. Låt grytan småputtra på låg värme under lock i ca 20 min. Rör då och då.
10. Smält smör i en stekpanna och fräs av champinjoner och kantareller och häll dem därefter i grytan.
11. Låt grytan puttra ytterligare ca 10 min. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera grytan med nykokt ris och en god grönsallad.

Smaklig spis!
0

Kassler- och broccolipaj

En enkel men mycket god paj.

4-5 personer
ca 1 tim

Du behöver:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gram smör eller margarin
2-3 msk vatten

Pajfyllning:
ca 200 gram kassler
1 purjolök
1 broccoli
3 ägg
3 dl mjölk
½ tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
½ krm paprikapulver
ca 1½ dl riven ost
smör eller margarin till stekning

....GÖR SÅ HÄR....

Pajdeg
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke.
3. Tillsätt mjöl och finfördela smöret med fingrarna till en smulig massa.
4. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
5. Tryck ut pajdegen i en ugnsäker pajform (30 cm i diameter) så att det täcker formens botten och kanter.
6. Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen, ca 10-15 min.

Pajfyllning
Gör så här:
1. Dela, skölj och skär purjolöken i tunna skivor.
2. Dela kasslerskivorna i mindre tärningar.
3. Skölj och dela broccolin i mindre buketter.
4. Smält smör i en stekpanna.
5. Fräs purjolöken, broccolibuketter och kasslertärningarna i stekpannan i 1-2 min under omrörning.
6. Lägg alltihop i det förgräddade pajskalet.
7. Blanda ägg, mjölk, salt, nymalen svartpeppar och paprikapulver i en bunke.
8. Riv osten och ner häll ner i äggstanningen. Häll alltihop över pajfyllningen i pajskalet. Fördela ut osten över hela pajformen.
10. Grädda pajen i mitten av ugnen på 200 grader i ca 35-40 min tills pajen fått fin färg.

Servera laxpajen med en mixad grönsallad.

Smaklig spis!
0

Kycklingwraps med mangochutneydressing

Ibland behöver middagen gå snabbt att göra. Vad passar då bättre än riktigt smarriga kycklingwraps med en sötstark smak från en god mangochutney. Perfekta att ta med på vårens första pick-nick. Mums!

4 personer
ca 20 min

Du behöver:
4 kycklingfiléer
ca 1 msk grillkrydda
smör till stekning
1 rödlök
ca 100 gram mixad sallad
1 burk majs (150 gram)
½ ask coctailtomater (ca 125 gram)
ca 2 dl crème fraiche
1 dl majonäs
ca 3 msk mangochutney
4 tunnbröd (tortillabröd)

....GÖR SÅ HÄR....

1. Skär kycklingfiléerna i tunnare skivor och krydda dem med grillkrydda.
2. Smält smör i en stekpanna.
3. Stek kycklingskivorna tills de är genomstekta.
4. Skala och skiva rödlöken i tunnare skivor.
5. Dela tomaterna i halvor.
6. Häll crème fraiche i en skål.
7. Blanda ner majonäs och mangochutney.

Bred ut lite av mangochutneydressingen på ett tunnbröd eller tortillabröd, lägg på grönsaker, några kycklingskivor och rulla ihop.


Tips! Ska kycklingwrapsen avnjutas på pick-nicken så vänta med att lägga fyllningen i brödet tills det är dags att slå sig ner och äta.


Smaklig spis!
0

Ugnstekt laxfilé med krämig svamprisotto

Blev sugen på att göra en risotto till laxen som skulle bli torsdagens middag. Då vi hade slut på parmesanost provade jag att göra risotto på vanlig lagrad Prästost. Det blev ett förvånansvärt bra resultat och gav risotton en mild och krämig smak.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Ugnstekt lax:
4 laxfiléer
salt
nymalen svartpeppar

Svamprisotto:
1 gul lök (eller 2 schalottenlökar)
1 vitlöksklyftor
4 msk olivolja
ca 200 gram svamp (trattkantareller)
1 dl vitt vin
4 dl avorioris
ca 1 liter vatten
3 hönsbuljongtärningar
1½ dl riven mellanlagrad Prästost (31%)
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Ugnstekt laxfilé
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg laxfiléerna i en ugnsform.
3. Ringla över lite olivolja och salta och peppra.
4. Stek laxfiléerna i mitten av ugnen i ca 20-25 min.

Svamprisotto
Gör så här:
1. Koka upp vattnet i en kastrull tillsammans med buljongtärningar. Håll buljongen varm.
2. Skala och finhacka lök och vitlök.
3. Fräs svampen i en het stekpanna.
4. Häll oljan i en het tjockbottnad kastrull och fräs löken, men utan att den tar färg.
5. Vänd ner riset, höj värmen något och rör tills riset blandat sig med löken och känns torrt, tar ca 2-3 min. Rostningen gör så att riset lättare absorberar buljongen och smaker.
6. Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
7. Tillsätt 1/3 av den varma buljongen, rör sakta tills riset absorberat all buljong och tillsätt därefter 2 dl buljong i taget.
8. Sänk värmen så att risotton kokar lugnt och regelbundet under omrörning. Fortsätt späda med buljong tills risotton är färdig, ca 17-20 min. Beräkna koktiden från det att du häller på buljongen.
9. Dra bort risotton från värmen och blanda ner den rivna osten och den frästa svampen. Risotton ska vara lös innan osten hälls i, då osten gör risotton fastare. För att få ännu bättre krämighet kan man tillsätta några matskedar olivolja tillsammans med osten. När risotton är färdig är den krämig, en aning lös och har ett tydligt tuggmotstånd i riskornen, men lösheten är självklart en smaksak. Hela tillagningstiden tar ca 25-30 min.

Servera laxfiléerna med svamprisotton, en klick crème fraiche och en god grönsallad.

Smaklig spis!
0

Stekt lax med ris- och bönsallad och kall dillsås

Idag blev det brunch hos goda vänner på sydkusten, så ikväll fick det bli något lättare som middagsval. En lätt och fräsch laxrätt fick hamna på menyn.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:
4 laxfiléer
salt
nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning

Ris- och bönsallad:
1 burk stora vita bönor (410 gram)
1 burk borlottibönor (410 gram)
1 röd paprika
1 röd lök
1 ask cocktailtomater (250 gram)
ca 5 dl färdigkokt vitt ris (ca 2 portioner)
salt
nymalen svartpeppar

Kall dillsås:
ca 2 dl crème fraiche
2 msk hackad dill
ca 1 tsk fransk senap (dijon)
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smöret i en stekpanna.
3. Stek laxfiléerna på medelvärme tills de fått din färg (ca 1 min på varje sida).
4. Lägg laxfiléerna i en ugnsform, salta och peppra och färdigstek i mitten av ugnen ca 10-15 min.

Ris- och bönsallad
Gör så här:
1. Koka riset enligt anvisningar på paketet.
2. Låt riset svalna något.
3. Skölj bönorna i ett durkslag och häll dem i en salladsskål.
4. Skölj, kärna ur och dela paprikan i mindre bitar.
5. Skölj tomaterna och dela dem i halvor.
6. Häll bönor, paprika, tomater och det färdigkokta riset i salladsskålen och blanda om.
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Kall dillsås
Gör så här:
1. Häll crème fraiche i en skål.
2. Tillsätt hackad dill och fransk senap och blanda om.
3. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera laxen med ris- och bönsallad och den kalla dillsåsen.

Smaklig spis!