♨ 30 st
⏰ ca 1 tim och 30 min
Du behöver:
Deg:
1 pkt jäst (50 gram)
150 gram smör eller margarin
1½ dl strösocker
½ tsk salt
3 pkt saffran (á 0,5 gram)
1 ägg
ca 12 dl vetemjöl
Fyllning:
250 gram smör
200 gram riven mandelmassa
1 dl strösocker
ca 1 tsk vaniljsocker
1 dl hackad sötmandel
1 uppvispat ägg
Glasyr:
2½ dl florsocker
3-4 msk vatten
2 msk pressad limesaft
....GÖR SÅ HÄR....
1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
2. Dela sönder jästen i en bunke (fördel om du använder en hushållsassistent)
3. Rör ut jästen med degspadet och tillsätt salt, socker och saffran.
4. Blanda i ägget och tillsätt vetemjöl tills degen är blank och smidig och släpper kanterna.
5. Jäs degen under bakduk i 30 min.
6. Tag upp degen på en rymlig arbetsyta och knåda den smidig.
7. Dela degen i 3 delar och varje del i 10 mindre bitar.
8. Rulla varje bit till en rund bulle och låt jäsa på bakplåtspapper under bakduk i 30 min.
9. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Rör ihop rumsvarmt smör, riven mandelmassa, socker, vaniljsocker och hackad mandel.
11. Gör en grop i varje bulle och fördela fyllningen i bullarna.
12. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5-10 min. Låt bullarna svalna under bakduk.
13. Rör ihop glasyren och ringla över bullarna när de har svalnat.
Förvara bullarna i plastpåsar, alternativt frys in utan glasyr. Hållbarhet i frys ca 3-4 månader.
Smaklig spis!
Fyllning:
250 gram smör
200 gram riven mandelmassa
1 dl strösocker
ca 1 tsk vaniljsocker
1 dl hackad sötmandel
1 uppvispat ägg
Glasyr:
2½ dl florsocker
3-4 msk vatten
2 msk pressad limesaft
....GÖR SÅ HÄR....
1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
2. Dela sönder jästen i en bunke (fördel om du använder en hushållsassistent)
3. Rör ut jästen med degspadet och tillsätt salt, socker och saffran.
4. Blanda i ägget och tillsätt vetemjöl tills degen är blank och smidig och släpper kanterna.
5. Jäs degen under bakduk i 30 min.
6. Tag upp degen på en rymlig arbetsyta och knåda den smidig.
7. Dela degen i 3 delar och varje del i 10 mindre bitar.
8. Rulla varje bit till en rund bulle och låt jäsa på bakplåtspapper under bakduk i 30 min.
9. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Rör ihop rumsvarmt smör, riven mandelmassa, socker, vaniljsocker och hackad mandel.
11. Gör en grop i varje bulle och fördela fyllningen i bullarna.
12. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5-10 min. Låt bullarna svalna under bakduk.
13. Rör ihop glasyren och ringla över bullarna när de har svalnat.
Förvara bullarna i plastpåsar, alternativt frys in utan glasyr. Hållbarhet i frys ca 3-4 månader.
Smaklig spis!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar