♨ 4-5 personer
⏰ ca 1 tim
Du behöver:
800 gram torskfilé
salt
nymalen svartpeppar
2 msk pressad citronsaft
500 gram oskalade räkor
1 knippe dill
1 msk olivolja
Sås:
skalet från räkorna
2 morötter
1 schalottenlök
2 palsternackor
1 msk smör
2 dl vitt vin
1 dl turkisk yoghurt
1 dl turkisk yoghurt
1 dl vispgrädde
2 fiskbuljongtärningar
salt
nymalen svartpeppar
salt
nymalen svartpeppar
1 dl riven ost
4-5 portioner vitt ris
....GÖR SÅ HÄR....
1. Skala räkorna och lägg dem i en skål. Spara räkskalen!
2. Häll olivolja i en het stekpanna och fräs hastigt babyspenaten.
3. Bred ut spenaten över botten på en ugnsform och lägg på fisken.
4. Pressa citronsaften över fisken och salta och peppra.
4. Pressa citronsaften över fisken och salta och peppra.
Sås
Gör så här:
1. Skala och hacka löken.
2. Skala och dela morötter och palsternacka i mindre bitar.
3. Smält smör i en kastrull.
4. Häll räkskalen i kastrullen och fräs dem någon minut, häll sedan i morots- och palsternacksbitar och lök.
5. Tillsätt vin, turkisk yoghurt, grädde och smula ner buljongtärningarna, rör om och låt allt puttra under lock i ca 15 min.
6. Sätt ugnen på 200 grader.
7. Sila såsen genom en trådsil och häll tillbaka den i en ren kastrull.
8. Koka upp såsen och låt den sjuda ytterligare någon minut. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
9. Häll såsen över fisken i ugnsformen, strö över osten och grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 min tills gratängen har fått fin färg.
10. Hacka dill.
11. Tag ut fiskgratängen och strö över de skalade räkorna och hackad dill.
Servera fiskgratängen med ris, pressad potatis eller hemgjort potatismos och en grön sallad
Smaklig spis!
Inga kommentarer :
Skicka en kommentar