0

Klassiskt dillkött

Klassisk och ljuvlig husmanskost.

♨ 4 personer
⏰ ca 1 tim och 30 min

Du behöver:

Dillkött:
1½ kg benfritt nötkött (t ex bog eller bringa av kalv, fungerar även med lamm)
3-4 morötter
1 palsternacka
1 gul lök
1 purjolök
8-10 vitpepparkorn
stjälkar från 1 knippe dill
vatten
salt

Dillsås:
1 msk smör
1 msk vetemjöl
5 dl silad buljong
1 dl grädde
1 köttbuljongtärning
1 msk ättikssprit (12%)
2 msk strösocker
repade dillkvistar från 1 knippe dill

Hemlagad ättiksgurka:
1 gurka
1 msk ättika (12%)
1 dl vatten
salt
nymalen vitpeppar

8-10 potatisar

....GÖR SÅ HÄR....

Hemlagad ättiksgurka
Gör så här:
1. Skiva gurkan tunt (t ex med en osthyvel) och lägg i en större skål.
2. Blanda ättika, socker och vatten i en skål. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
3. Häll ättikslagen över gurkskivorna och ställ svalt 1 timme innan servering.

Dillkött
Gör så här:
1. Dela köttet i grytbitar, ca 2-3 cm.
2. Skala morötterna och dela dem i bitar.
3. Skala och dela palsternackan i bitar.
4. Skala och skär löken i grova bitar.
5. Snitta, skölj och skär purjolöken i tjockare skivor.
6. Repa dillkvistarna från stjälkarna.
7. Lägg grytbitarna i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker.
8. Låt vattnet koka upp och låt köttet koka i 1 min.
9. Lyft ur köttet med en hålslev.
10. Häll av vattnet och gör rent kastrullen. Häll på nytt vatten i kastrullen, ca 2½ liter och tillsätt 1 tsk salt per liter vatten. Låt vattnet koka upp och lägg i grytbitar, morötter, palsternacka, lök, purjolök, dillstjälkar och vitpepparkorn och låt koka under lock på svag värme i 30 min.
11. Lyft ur palsternacks- och morotsbitar och lägg undan dem så länge. Låt köttet koka ytterligare 30 min tills det blivit mört. Provstick med en provsticka.
12. Häll av vattnet från köttet, men spar buljongen. Lägg köttet i en gryta, plocka bort dillstjälkarna och håll därefter köttet varmt under lock.

Dillsås
Gör så här:
1. Smält smör i en kastrull, vispa ner vetemjöl och späd med buljong och grädde. Smaksätt med buljongtärningen.
3. Smaksätt såsen med socker och ättikssprit tills den har en bra balans mellan sött och syrligt.
4. Finhacka dillkvistarna och vänd ner i såsen.
5. Lägg palsternacks- och morotsbitarna med köttet i grytan och slå över såsen. Vänd försiktigt runt så att allt blandas.

Servera dillköttet med kokt potatis och hemlagad ättiksgurka.

Smaklig spis!
0

Krämig svamppasta med Karljohansvamp, parmesanost och bladspenat

En ljuvlig vegetarisk svamppasta som är snabb och enkel att göra.

♨ 4 personer
⏰ ca 30 min

Du behöver:
ca 400-500 gram Karljohansvamp
smör till stekning
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
6 dl vispgrädde
ca 1-1½ msk torkad timjan
ca 400 gram frusen bladspenat
ca 2-3 dl riven parmesanost
salt
nymalen svartpeppar

500 gram valfri färsk pasta (parpadelle)

....GÖR SÅ HÄR....

1. Ansa och skiva Karljohansvampen.
2. Smält lite smör i en stekpanna och fräs svampen tills vätskan ångat bort. Lägg svampen åt sidan.
3. Snitta, skölj och skiva purjolöken i tunna skivor.
4. Skala och finhacka vitlöken.
5. Smält ytterligare lite smör i stekpannan och fräs purjolök och vitlök någon minut.
6. Tillsätt bladspenat och fräs alltihop tills bladspenaten tinat och tills vätskan ångat bort.
7. Tillsätt vispgrädde och timjan och låt allt puttra i ca 5 min.
8. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Häll av vattnet från pastan, men spara ca 2 dl av pastavattnet. Spola pastan i kallt vatten så att den inte klibbar ihop och häll tillbaks pastan i kastrullen.
9. Tillsätt pastavatten, Karljohansvamp, sås och parmesanost tillsammans med pastan i kastrullen och rör försiktigt ihop allt tills sås, ost och pasta blandats och blivit varmt.
10. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera pastan och toppa gärna med lite riven parmesanost.

Smaklig spis!
0

Champinjonsoppa

En krämig och god svampsoppa.

♨ 4 personer
⏰ ca 30 minuter

Du behöver:
500 gram färska champinjoner
1 gul lök
1 tsk torkad timjan
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vispgrädde
5 dl mjölk
1-2 msk maizenamjöl
smör till stekning
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

1. Hacka hälften av champinjonerna grovt.
2. Skala och hacka löken.
3. Smält smör i en större kastrull i ett par minuter.
4. Tillsätt timjan, grädde, mjölk och smula ner buljongtärningen. Låt allt småkoka under lock i ca 10 min.
5. Skär resten av champinjonerna i tunna skivor.
4. Ta av soppan från värmen och mixa den slät med hjälp av en stavmixer.
6. Tillsätt 2/3 av de resterande champinjonerna i soppan och låt småkoka i ytterligare 2-3 min.
7. Red med maizenamjöl till önskad konsistens.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
9. Stek resten av champinjonerna i lite smör i en stekpanna.

Servera champinjonsoppan och toppa med stekta champinjoner.

Smaklig spis!
0

Hembakat hamburgerbröd

Här kommer ett smidigt sätt för att kunna baka dina egna hamburgerbröd.

Blir 14 hamburgerbröd
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:
2½ dl mjölk
½ pkt jäst (25 gram)
½ tsk salt
2 msk olivolja
1 msk ljus sirap
ca 7 dl vetemjöl
vatten
sesamfrön

....GÖR SÅ HÄR....

1. Värm mjölken till fingervarmt i en kastrull.
2. Lös upp jästen och saltet med mjölken i en bunke (fördel om du använder en hushållsassistent).
3. Tillsätt olivolja, sirap och nästan allt mjölet och arbeta degen tills den är smidig och börjar släppa kanterna.
4. Låt degen jäsa under bakduk på en varm plats i ca 30 min.
5. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och forma degen till en avlång limpa och dela limpan i 14 delar.
6. Rulla degbitarna till runda bullar, platta ut dem (ca 1½ dm i diameter) och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
7. Pensla bullarna med lite vatten och strö på sesamfrön.
8. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min.
9. Sätt ugnen på 225 grader.
10. Grädda bullarna i mitten av ugnen tills de börjar få fin färg, ca 8 min.
11. Ta ut och låt bullarna svalna under bakduk.


Tips! Vill du ha lite nyttigare hamburgerbröd kan du byta ut hälften av vetemjölet till grahamsmjöl, eller lägga till någon matsked kli eller fiber.


Smaklig spis!
0

Kåldolmar

Att göra egna kåldolmar kan upplevas som både svårt och tidskrävande. Men jag kan försäkra att det är mödan värt. Dessa ljuvliga kåldolmar är svåra att motstå.

♨ 4 personer
⏰ ca 2 tim

Du behöver:
1 vitkålshuvud (ca 1 kg)
ca 400 gram fläskfärs
2½ dl kokt ris
1½ tsk salt
2 krm vitpeppar
1½ dl mjölk
1 ägg
smör till stekning
ca 2 msk ljus sirap

Skysås:
ca 1 dl steksky
2 msk vetemjöl
3 dl kokspad från vitkålen
ca 1-2 dl mjölk
½ köttbuljongtärning
salt
nymalen svartpeppar

8-10 potatisar
rårörda lingon

....GÖR SÅ HÄR....

1. Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en större kastrull.
2. Skär ut stocken på vitkålhuvudet.
3. Lägg vitkålshuvudet i det kokande vattnet med stocksidan uppåt.
4. Lossa bladen efterhand som de mjuknar och lossnar lätt. Fortsätt tills alla bladen lossnat, ca 16 st. Vitkålsbladen ska vara mjuka och lite genomskinliga. Lägg eventuellt i vitkålsbladen i det kokande vattnet i ytterligare ca 2-3 min. Ta upp vitkålsbladen och spola dem i kallt vatten och lägg dem på en handduk för att rinna av. Spara 3-4 dl av kokspadet till skysåsen.
5. Skär bort den nedre delen av den grova bladnerven på varje vitkålsblad, bladen blir då lättare att rulla ihop.
6. Koka riset enligt anvisningarna på paketet eller använd överblivet ris från middagen dagen innan.
7. Blanda ihop fläskfärs, salt, vitpeppar, mjölk, ägg och till sist det kokta riset. Blanda till en jämn smet, t ex med en elvisp (använd degkrokarna).
8. Sätt ugnen på 225 grader.
9. Lägg en rågad matsked färs vid den tjockaste delen på varje vitkålblad. Vik in sidorna på kålbladet och rulla ihop kåldolmen till ett litet paket.
10. Smält lite smör i en stekpanna. Lägg i några kåldolmar i taget med skarvsidan neråt. Ringla lite sirap över kåldolmarna och stek dem tills de fått fin färg runtom. Fortsätt tills alla kåldolmarna är förstekta.
11. Lägg kåldolmarna med skarven neråt i en braspanna klädd med bakplåtspapper, vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och ös ca 1 msk över varje kåldolme.
12. Efterstek kåldolmarna i mitten av ugnen i ca 35-40 min, tills kålen känns mjuk. Provstick med en provsticka. Lägg eventuellt över lite folie över kåldolmarna sista tiden så att de inte bränns.

Skysås:
Gör så här:
1. Häll ca 1 dl av stekskyn från braspannan i en stekpanna.
2. Vispa ner vetemjöl, späd med kokspad, mjölk och smula ner buljongtärningen.
3. Låt såsen koka upp under omrörning, späd eventuellt med mer kokspad till önskad konsistens. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera kåldolmarna med kokt potatis, skysås och rårörda lingon.


Tips!
Kåldolmar kan med fördel frysas. Gör en större sats och frys in till kommande middagar.
Det inre vitkålshuvudet kan användas till kålsoppa, stuvad vitkål eller vitkålsfräs.


Smaklig spis!
0

Ljuvlig älgfärsgryta med pressad potatis

En fantastiskt god viltfärsgryta som med sin enkelhet även går att avnjuta mitt i veckan.

♨ 4 personer
⏰ ca 45 min

Du behöver:
ca 300 gram svamp (Karljohansvamp)
1 gul lök
1 purjolök
1 palsternacka
ca 1 msk smör till stekning
ca 500 gram älgfärs
1 tsk salt
ca ½ tsk nymalen svartpeppar
1 tsk torkad timjan
2½ dl matlagningsgrädde
1-2 dl mjölk
ca 2½ msk dijonsenap
1 köttbuljongtärning
4 msk lingon

8-10 potatisar

....GÖR SÅ HÄR....

1. Skala och hacka löken.
2. Snitta, skölj och skär purjolöken i strimlor.
3. Skala och riv palsternackan grovt.
4. Smält lite smör i en stekpanna och bryn svamp, lök, purjolök och palsternacka och ställ därefter åt sidan.
5. Häll lite smör i en gjutjärnsgryta och bryn älgfärsen, men utan att smula den för mycket. Krydda med salt, nymalen svartpeppar och timjan.
6. Häll svamp- och grönsaksblandningen i grytan med älgfärsen.
7. Rör samman matlagningsgrädde och dijonsenap och häll i grytan.
8. Smula ner buljongtärningen och späd grytan med lite mjölk. Rör om och låt grytan puttra under lock i ca 10 min.
9. Tillsätt lingonen strax innan servering.
10. Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills den blivit mjuk.
11. Häll av vattnet från potatisen och pressa därefter potatisen med hjälp av en potatispress direkt på tallriken strax innan servering.

Servera älgfärsgrytan med med den pressade potatisen och dekorera med persilja.

Smaklig spis!