1

Stekt falukorv med dillstuvad färskpotatis

Falukorv är både snabbt, smidigt och gott att laga. Här serveras den tillsammans med härligt dillstuvad färskpotatis. Självklart går det även att använda vanligt vinterpotatis.

4 personer
ca 30 min

Du behöver:
ca 600 gram falukorv
smör eller margarin till stekning

Dillstuvad färskpotatis:
ca 500-700 gram färskpotatis)
1 msk smör eller margarin
1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
salt
vitpeppar
ca 2 msk hackad dill

....GÖR SÅ HÄR....

1. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
2. Skrubba och tvätta färskpotatisen noga så att smuts och skal försvinner. Dela färskpotatisen i mindre bitar och lägg ner bitarna i kokande vattnet. Koka potatisen i ca 15-20 min tills den blivit mjuk men ändå fast.
3. Häll av vattnet och stjälp upp potatisbitarna på en större tallrik för att svalna något.
4. Smält smöret i en kastrull.
5. Rör ner mjölet och späd med mjölken under vispning och låt därefter stuvningen puttra under omrörning i ca 2-3 min.
6. Smaka av med salt, vitpeppar och tillsätt hackad dill.
7. Vänd försiktigt ner potatisbitarna och låt dem bli genomvarma.
8. Dra av skinnet på falukorven och skär korven i ca 1 cm tjocka skivor.
9. Smält smör i en stekpanna. (gärna grillpanna för att få ett fint stekmönster på falukorven)
10. Lägg i falukorvsskivorna och stek dem tills de fått fin stekyta.

Servera falukorven med den dillstuvade potatisen och en grön sallad.

Smaklig spis!
0

Ugnstekt laxfilé med tabbouleh och raita

Igår blev det fisk på menyn. Tillsammans med en tabbouleh och den indiska yoghurtsåsen (Raita)
blev det en fullträff.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Ugnsstekt laxfilé:
4 laxfiléer (á 125 gram)
salt
nymalen svartpeppar
smör till stekning

Tabbouleh:
ca 3 dl bulgur
1 större rödlök
ca 500 gram körsbärstomater
ca 4 dl hackad persilja
10 blad pepparmynta (mynta)
saften från 1 citron (ca 4 msk)
ca 4-5 msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

Raita (indisk yoghurtsås)
ca 3 dl turkisk yoghurt
10 cm gurka
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk flytande honung
1 tsk krossade korianderblad
ca 1 krm spiskummin
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Ugnsstekt laxfilé
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg laxfiléerna i en ugnsform.
3. Ringla över lite olivolja och salta och peppra.
4. Stek laxfiléerna i mitten av ugnen i ca 20-25 min.

Tabbouleh
Gör så här:
1. Koka bulgur enligt anvisningarna på paketet och ställ undan den för att svalna.
2. Finhacka rödlöken.
3. Hacka persilja och pepparmynta.
4. Dela körsbärstomaterna i mindre bitar.
5. Blanda ihop rödlök, persilja, pepparmynta, bulgur och körsbärstomater i en större skål.
6. Pressa över saften från citronen.
7. Ringla över olivolja och blanda om allt väl.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Raita (indisk yoghurtsås)
Gör så här:
1. Häll turkisk yoghurt i en skål.
2. Blanda ner pressad vitlök, flytande honung, koriander och spiskummin.
3. Riv gurkan och kram ur lite av vätskan.
4. Blanda ner den rivna gurkan i yoghurten.
5. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
6. Låt yoghurtsåsen stå svalt fram tills servering.

Servera laxen med tabbouleh och yoghurtsåsen.

Smaklig spis!
0

Jordgubbs- och rabarberpaj

Det bästa av två världar. Söta och goda jordgubbar tillsammans med späda och syrliga rabarber. En svårslagen kombination.

4-5 personer
ca 45 min

Du behöver:

Smuldeg:
200 gram smör eller margarin
4-5 msk strösocker
3 dl vetemjöl

Pajfyllning:
ca ½ liter skivade färska jordgubbar
ca ½ liter skivade rabarber
(1 dl socker)
1 msk potatismjöl

....GÖR SÅ HÄR....

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala eventuellt rabarberna om de är stora och skalet är tjockt och skiva dem därefter i mindre bitar.
3. Snoppa jordgubbarna och skär i kvartar.
4. Blanda jordgubbar, rabarber med potatismjölet och eventuellt socker i en bunke. Bred ut blandningen i en pajform.
5. Dela smöret i mindre bitar i en skål.
6. Tillsätt socker och vetemjöl och blanda ihop allt till en grynig blandning med fingertopparna.
7. Fördela smuldegen över fyllningen.
8. Ställ in formen i mitten av ugnen i ca 20-25 min tills pajen fått fin färg.

Servera jordgubbs- och rabarberpajen med en klick vispgrädde.

Smaklig spis!
0

Underbara vaniljbullar

Lättbakade och underbara vaniljbullar med fyllig vaniljsmak. Perfekta till strandbesöken i sommar.

♨ Blir ca 25-30st
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
2 tsk kardemumma
1 ägg
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:
200 g smör eller margarin
1½ dl strösocker
4 msk vaniljsocker

Pensling:
1 uppvispat ägg

...GÖR SÅ HÄR....

1. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölk och värm till 37 grader.
2. Dela sönder jästen i en bunke (fördel om du använde en hushållsassistent)
3. Rör ut jästen med degspadet och tillsätt salt, socker och kardemumma.
4. Blanda i ägget och tillsätt vetemjöl tills degen är blank och smidig och släpper kanterna.
5. Jäs degen under bakduk i 30 min.
6. Tag upp degen på en rymlig arbetsyta och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar.
7. Kavla ut varje del till en stor avlång kaka, ca 30 x 45 cm.
8. Rör ihop fyllningen i en bunke och bred ut hälften av fyllningen på varje kaka.
9. Rulla ihop kakan från långsidan.
10. Skär varje rulle i skivor ca 1½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar på en plåt.
11. Vik in "svansen" under varje skiva för att få snyggare form på bullen
12. Jäs under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 225 grader.
13. Pensla bullarna med det uppvispade ägget.
14. Grädda mitt i ugnen ca 5-8 min tills bullarna fått fin färg.
15. Stjälp av bullarna från plåten och låt dem svalna under bakduk.

Förvara bullarna i plastpåsar, alternativt frys in. Hållbarhet i frys ca 3-4 månader.

Smaklig spis!
0

Chokladmuffins med chokladbitar

Smarriga chokladmuffins med riklig chokladsmak.

♨ Blir 12 stora muffins
⏰ ca 30 min

Du behöver:
75 gram smör eller margarin
2½ dl mjölk
3 dl strösocker
3 ägg
4½ dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
3 tsk vaniljsocker
5 msk kakao
175-200 gram mörk choklad
12 stora muffinsformar (amerikanska)

....GÖR SÅ HÄR....

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Smält smör i en kastrull och tillsätt mjölk, som gärna kan bli varm.
3. Vispa ägg och socker pösigt.
4. Tillsätt den varma mjölken med smöret vaniljsocker och kakao.
5. Rör ner mjölet blandat med bakpulver.
6. Placera stora pappersformarna (amerikanska) i en muffinsform.
7. Fyll muffinsformarna till ca 3/4.
8. Hacka chokladen i mindre bitar och fördela chokladen i muffinsformarna, blanda försiktigt ner chokladbitarna med en sked.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 min.
10. Låt muffinsen svalna innan servering.

Smaklig spis!
0

Stekt fläskkotlett med matig grönsallad och ajvarkräm

En snabblagad och mättande middag.

4 personer
ca 30 min

Du behöver:

Stekt fläskkotlett
4 fläskkotletter
smör till stekning
salt
nymalen svartpeppar
grillkrydda

Matig grönsallad:
200 gram mixad sallad (frisée, röd sallat, babyspenat, rucola)
4 portioner mathavre
2 morötter
1 gurka
1 ask cocktailtomater (250 gram)

Ajvarkräm:
ca 2 dl crème fraiche
2 msk ajvar relish
ca ½ pressad vitlöksklyfta
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Stekt fläskkotlett
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Salta, peppra och krydda båda sidorna på fläskkotletterna.
3. Smält smör i en stekpanna, lägg i fläskkotletterna och stek dem tills de fått fin stekyta på båda sidorna.
5. Lägg fläskkotletterna i en ugnsform och efterstek i mitten av ugnen i ca 10-15 min.

Matig grönsallad
Gör så här:
1. Koka mathavre enligt anvisningarna på paketet. Ställ undan och låt svalna.
2. Dela tomaterna in halvor och skär gurkan i mindre bitar.
3. Skala och riv morötterna.
4. Blanda ihop mixad sallad, tomater, gurka, rivna morötter och mathavre i en större skål.

Ajvarkräm
Gör så här:
1. Häll crème fraiche i en skål.
2. Rör försiktigt ner ajvar relish och pressad vitlök.
3. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera fläskkotletten med den matiga grönsalladen och ajvarkrämen.

Smaklig spis!