2

Karlsbaderbullar

En mjuk och saftig bulle fylld med härligt vaniljsmör som verkligen gör sig bra på fikabordet.

Blir 20-24 bullar
ca 1 tim 45 min

Du behöver:
25 gram jäst
125 gram smör eller margarin
2 dl mjölk
1 krm salt
1 tsk hjorthornssalt
1 dl strösocker
4 äggulor
7-8 dl vetemjöl

Fyllning:
75 gram smör eller margarin
5 msk vaniljsocker

Pensling:
smält smör eller margarin
strösocker

....GÖR SÅ HÄR....

1. Smula ner jästen i en bunke (använd med fördel en hushållsassistent).
2. Värm mjölken till 37 grader. 
3. Tillsätt salt, socker och hjorthornssalt.
4. Häll i äggulorna och vetemjöl.
5. Arbeta degen tills den är blank och smidig.
6. Täck degen med bakduk och låt jäsa i 35-40 min.
7. Dela degen i två delar.
8. Kavla ut varje del till en stor avlång kaka, 40x30 cm.
9. Blanda ihop fyllningen i en skål och bred ut den fördelat på de båda kakorna.
10. Vik varje kaka, kortsida mot kortsida. 
11. Dela kakorna i vardera 10-12 remsor beroende på hur stora du vill ha bullarna.
12. Snurra varje remsa och knyt ihop till en rund bulle med ändarna underst.
13. Låt bullarna jäsa under bakduk i 35-40 min.
14. Sätt ugnen på 225 grader.
15. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 min tills de blivit gyllenbruna.
16. Låt bullarna att svalna.
17. Pensla överdelen på bullarna med smält smör och doppa dem i socker.

Förvara bullarna i plastpåsar, alternativt frys in. Hållbarhet i frys ca 3-4 månader.

Smaklig spis!
0

Lax- och sparrissallad (5:2-diet)

En mättande och god sallad med frisk salladssås.

Lunch/middag: 1 person
ca 30 min
334 kcal/portion

Du behöver:

Lax- och sparrissallad:
60 gram laxfilé
½ tsk olja
salt
nymalen svartpeppar
90 gram grön sparris
50 gram mixad sallad (familjemix)
75 gram gurka
75 gram körsbärstomater

Salladsdressing:
½ dl turkisk yoghurt (fetthalt 10%)
1 msk hackad fryst persilja
½ tsk rivet citronskal
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Lax- och sparrissallad
Gör så här:
1. Dela sparrisen i mindre bitar, ca 3-4 cm långa.
2. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull.
3. Sätt i en ånginsats och ångkoka sparrisbitarna tills de är mjuka men spänstiga.
4. Häll av vattnet och låt sparrisbitarna svalna.
5. Dela laxen i mindre bitar.
6. Häll olja i en varm stekpanna och stek laxbitarna tills de börjar få fin färg. Salta och peppra.
7. Skär gurkan i mindre bitar och dela körsbärstomaterna i halvor.
9. Blanda ihop sallad, gurka, tomater, sparris och laxbitarna i en salladskål.

Salladsdressing
Gör så här:
1. Häll turkisk yoghurt i en skål.
2. Häll i persilja och rivet citronskal, salta och peppra och blanda om.

Servera lax- och sparrissalladen med salladsdressingen.

Smaklig spis!
4

Underbar köttgryta med chili och bönor

Sitter hopsjunken i soffan och njuter av tystnaden. Det enda som hörs är spraket från den öppna spisen och vinden som blåser utanför. Avslutade söndagens lite kylslagna väder med en värmande köttgryta med chili. Värmde gott efter eftermiddagens långpromenad.

4 personer
ca 2 tim

Du behöver:
500 gram grytbitar av nötkött, t ex högrev
1 msk smör eller margarin
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
1 pkt bacon (150 gram)
2 gula lökar
1 röd lök
3 vitlöksklyftor
3 stjälkar selleri
1 grön paprika
1½ chilifrukt
2 morötter
ca 2 cm färsk ingefära
3 msk rödvinsvinäger
1 lagerblad
1 tsk oregano
½ tsk spiskummin
1 köttbuljongtärning
1 msk maizena
1 pkt krossade tomater (500 gram)
6 dl vatten
1 burk kidneybönor  (410 gram)
1 burk blackeyebönor (410 gram)
2-3 msk hackad persilja

....GÖR SÅ HÄR....

1. Skala och hacka gul lök, rödlök och vitlök.
2. Skär baconet i mindre bitar.
3. Fräs bacon och hackad gul lök, rödlök och vitlök i en gjutjärnsgryta. Dra av grytan från plattan.
4. Skär köttet i 2x2 cm stora bitar.
5. Smält smör i en stekpanna och bryn köttet. Salta och peppra.
6. Häll det brynta köttet i gjutjärnsgrytan och ställ tillbaka den på plattan.
7. Skär sellerin i tunna skivor.
7. Kärna ur och skär paprikan i mindre bitar.
8. Dela, skrapa ur kärnorna och hacka chilifrukten och häll i den tillsammans med paprikan och sellerin i grytan.
9. Skala och finhacka ingefäran och rör ner i grytan.
10. Skala och skär morötterna i mindre bitar och häll ner i grytan.
11. Blanda ner oregano, lagerblad, spiskummin, rödvinsvinäger, och buljongtärning.
12. Red med maizena.
13. Häll i de krossade tomaterna och vatten och låt allt koka upp.
14. Låt grytan puttra i ca 1½ timme. Rör om då och då.
15. Skölj bönorna i ett durkslag och tillsätt när grytan kokat klart. Låt koka med i ytterligare 5 min.
16. Smaka av med salt, nymalen svartpeppar.
17. Strö över hackad persilja.

Servera med ris eller något gott bröd.

Smaklig spis!
3

Laxpaj med potatis, spenat och chèvre

Hittade lite chèvre i frysen som fick bli en av ingredienserna i kvällens middag. Det blev en matig och smakrik paj som fick avsluta lördagskvällen.

4-5 personer
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 gram smör eller margarin
2-3 msk vatten


Pajfyllning:
4 laxfiléer (á 125 gram)
4 kokta potatisar
25 gram färsk bladspenat
2 schalottenlökar
ca ½ tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
3 ägg
2½ dl matlagningsgrädde
ca 1 krm cayennepeppar
4 skivor (á 50 gram) chèvreost (getost)

hackad dill

....GÖR SÅ HÄR....

Pajdeg
Gör så här:
1. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke.
2. Tillsätt mjöl och finfördela smöret med fingrarna till en smulig massa.
3. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
4. Tryck ut pajdegen i en ugnsäker pajform (30 cm i diameter) så att det täcker formens botten och kanter.

5. Ställ i kylskåpet för att vila i 30 min.

Pajfyllning
1. Skala och skiva potatisen i tunna skivor.
2. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i potatisskivorna. Koka tills potatisen är mjuk (ca 10 min), häll av vattnet och låt potatisen rinna av i ett durkslag.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Skär laxfiléerna i skivor.
5. Skala och finhacka schalottenlökarna.
6. Tag ut pajformen från kylskåpet och lägg ut de kokta potatisskivorna över pajbotten.
7. Lägg på spenat, finhackad schalottenlök och laxskivorna.
8. Salta och peppra.
9. Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde och cayennepeppar och slå över fyllningen.
10. Täck med ostskivorna och grädda i mitten av ugnen i ca 40-45 min tills pajen har fått fin färg.
11. Toppa med hackad dill och låt pajen vila en stund innan servering så att den hinner sätta sig.

Servera laxpajen med en grönsallad.

Smaklig spis!
0

Pasta med champinjoner, räkor och spenat

Jag är väldigt förtjust i pasta och denna rätten är inget undantag. Med sin enkelhet bjuder även denna rätt på möjligheten att få bjuda på lite lyxigare mat även mitt i veckan.

4 personer
ca 30 min

Du behöver:

Pastasås:
ca 700 gram oskalade räkor
ca 10-12 stora skogschampinjoner
1 tsk smör eller margarin
1 vitlöksklyfta
ca 2 dl matlagningsgrädde
salt
nymalen svartpeppar

500 gram färsk pasta (fetuccine)
ca 100 gram färsk babyspenat
riven permesanost

....GÖR SÅ HÄR....

1. Skala räkorna.
2. Skär champinjonerna i skivor.
3. Skala och finhacka vitlöken.
4. Smält smör i en stekpanna.
5. Lägg i champinjoner och vitlök och fräs någon minut.
6. Häll på matlagningsgrädde och låt allt puttra en stund. 
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
8. Koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
9. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
10. Häll den nykokta pastan i en skål, häll på pastasåsen och vänd ner bladspenat och räkor.

Servera pastan med riven permesanost.

Smaklig spis!
0

Alla hjärtans dag bakelse

Idag blev det en alla hjärtans dag bakelse till efterrätt.

Blir 8 bakelser
ca 25 min + 1 tim i frysen + 10 min till garnering

Du behöver:

Kaka:
2 ägg
1 dl strösocker
½ dl potatismjöl
1½ msk kakao
½ tsk bakpulver
1 msk strösocker att strö över kakan

Chokladgrädde:
2½ dl vispgrädde
1½ msk kakao
1½ msk florsocker

Glasyr:
100 gram mörk choklad (70%)
1 dl vispgrädde

Fyllning:
2 dl frysta hallon

Dekorering:
1 dl vispgrädde
100 gram mörk choklad (70%)

....GÖR SÅ HÄR....

Kaka
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Vispa ägg och socker riktigt poröst.
3. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver i en skål och sikta därefter ner det i äggsmeten, rör om försiktigt så att allt blandas.
4. Bred ut smeten i ett jämnt lager på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen i 6 min. Grädda inte kakan för länge då botten blir väldigt spröd.
6. Tag ut kakan ur ugnen och strö över socker.
7. Lägg över ytterligare ett bakplåtspapper och vänd så att kakans undersida kommer uppåt.
8. Dra försiktigt av bakplåtspappret som nu ligger överst och låt kakan svalna något.

Chokladgrädde
Gör så här:
1. Vispa grädden fluffig tillsammans med kakao och florsocker. Vispa inte för hårt!

Chokladhjärta
Gör så här:
1. Smält chokladen i ett vattenbad eller i micron.
2. Ringla ut chokladen med en sked på ett bakplåtspapper till 8 hjärtan, ca 4-5 cm i diameter.
3. Ställ att stelna i frysen i ca 30 min.
4. Tag ut från frysen strax innan dekorering och lossa dem försiktigt från bakplåtspappret.

Montering
Gör så här:
1. Skär kakan i tre delar på bredden.
2. Bred hälften av chokladgrädden på en del och lägg på ytterligare en del. Bred resten av chokladgrädden och lägg på den sista delen.
3. Tina hallonen och mosa dem lätt i en skål.
5. Dela försiktigt längden på mitten. Bred hallonmoset på en av delarna och lägg försiktigt den andra delen ovanpå. Dra rent kanterna med en kniv.
4. Ställ in brickan i frysen i minst 1 timme, så blir det lättare att skära ut bakelserna.


Tips! Hit går det även att förbereda i god tid. Frys in längden och ta fram och låt tina lite innan du ska skära ut bakelserna.


Glasyr
Gör så här:
1. Mät upp choklad och vispgrädde och låt smälta ihop på svag värme i en liten kastrull.
2. Dra av kastrullen när glasyren blivit jämn och blank. Låt glasyren tjockna till sig genom att stå en stund i rumstemperatur.
3. Ta ut längden ur frysen och låt den tina en stund och dela längden i 4 fyrkantiga bitar med en vass kniv.
4. Bred ut glasyren över bitarna så att det täcker runt om.
5. Dela varje bit till två bakelser, så att varje bakelse får en synlig snittyta.
6. Låt bakelserna stå framme och tina så att det mjuknar lite innan servering.
7. Dekorera genom att spritsa en klick grädde uppe på varje bakelse och sätt dit ett chokladhjärta.

Smaklig spis!