0

Bönsallad med örtkryddad keso (5:2-diet)

Idag var det dags för fastedag igen. Kvällens middag blev en snabbfixad och fräsch bönsallad med en härligt smakrik keso. En rätt jag verkligen kan rekommendera!

Lunch/middag: 1 person
ca 15 min
302 kcal/portion

Du behöver:

Bönsallad:
50 gram vita bönor
50 gram svarta bönor
¼ rödlök
40 gram fetaost (fetthalt 22%)
100 gram kalamata oliver
6 körsbärstomater
25 gram mixad sallad (säsongsmix)
1 tsk fryst basilika

Örtkryddad keso:
50 gram keso (fetthalt 4%)
½ tsk fryst hackad basilika
½ tsk fryst hackad persilja
½ tsk torkad timjan

....GÖR SÅ HÄR....

Bönsallad
Gör så här:
1. Skölj bönorna i ett durkslag, låt rinna av.
2. Skala och skär löken i tunna skivor.
3. Dela fetaosten i mindre bitar.
4. Dela körsbärstomaterna i halvor.
5. Blanda ihop bönor, rödlök, fetaost, oliver, tomater, basilika och sallad i en skål.

Örtkryddad keso
Gör så här:
1. Häll upp keson i en skål.
2. Stöt timjan i en mortel.
3. Rör ner basilika, persilja och timjan i keson.
4. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera bönsalladen med den örtkryddade keson.

Smaklig spis!
7

Köttfärssoppa med snabbt och lättbakat soppbröd (5:2-diet)

En god och mättande soppa med härligt nybakade brödbullar som hinner bli färdiga samtidigt som soppan.


5:2-diet
Soppan håller sig även inom gränsen för 5:2 för dig som är man om du väljer bort soppbrödet. Se anpassat recept längre ner i receptet.


4-5 personer
ca 45 min           

Du behöver:

Köttfärssoppa:
1 gul lök
1 orange paprika
3-4 morötter
4 potatisar
2½ dl turkisk yoghurt
4 köttbuljongtärningar
ca 700 gram blandfärs
5 msk tomatpuré
2 msk chilisås
ca 1-2 krm chilipulver
1 vitlöksklyfta
2 tsk basilika
1½ liter vatten
salt
nymalen svartpeppar

Köttfärssoppa (5:2-diet)

Lunch/middag: 1 person
524 kcal/portion

2 msk hackad gul lök
125 gram blandfärs
50 gram paprika
1 morot
1 potatis
½ dl turkisk yoghurt
1 köttbuljongtärning
1 msk tomatpuré
½ msk chilisås
½ krm chilipulver
½ vitlöksklyfta
½ tsk basilika
4 dl vatten
salt
nymalen svartpeppar

Snabbt och lättbakat soppbröd:
1 pkt jäst (50 gram)
3 dl ljummet vatten
1 msk olja
1½ tsk salt
1 tsk socker
1-2 msk brödkrydda
2 dl rågmjöl
5 dl vetemjöl

....GÖR SÅ HÄR....

Köttfärssoppa
Gör så här:
1. Skala och hacka löken.
2. Kärna ur paprikan och dela den i mindre bitar.
3. Skala och riv morötterna.
4. Skala och strimla potatisarna.
5. Smält smör i en stor gryta och fräs köttfärsen. Häll över den stekta köttfärsen i en skål.
6. Häll i lök och morötter i grytan och låt dem fräsa någon minut. Tillsätt potatis, paprika, turkisk yoghurt och vatten. Smula ner köttbuljongtärningarna och låt alltihop koka under lock i ca 15-20 min.
7. Blanda ner den stekta köttfärsen, tomatpuré, chilisås, chilipulver, pressad vitlök, basilika i grytan och låt allt koka under lock i ytterligare ca 20 minuter tills potatisen är mjuk.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Snabbt och lättbakat soppbröd
Gör så här:
1. Rör ut jästen i ljummet vatten i en bunke.
2. Tillsätt olja, salt, socker, brödkrydda, rågmjöl och vetemjöl.
3. Arbeta degen kraftigt i några minuter tills degen är smidig och inte kladdar.
4. Baka ut degen till 12 runda bullar och låt dem jäsa under bakduk i 20 min.
5. Värm ugnen till 275 grader.
6. Ställ plåten i mitten av ugnen, sänk temperaturen till 225 grader och grädda bullarna tills de fått fin färg, ca 10-15 min.

Servera soppan med en klick turkisk yoghurt och de nybakade brödbullarna.

Smaklig spis!
2

Stekt torskfilé med kokt sparris, ägg och räkor (5:2-diet)

En fantastiskt god rätt med läckra tillbehör. Blev en klar favorit bland de 5:2-recept som jag hittills har testat.

Lunch/middag: 1 person
ca 30 min
297 kcal/portion

Du behöver:
150 gram torskfilé
1 dl skalade räkor
1 kokt ägg
1 tsk smör
salt
nymalen svartpeppar
5 st grön sparris
färsk dill

....GÖR SÅ HÄR....

1. Smält smör i en stekpanna.
2. Stek torkfilén på medelvärme i ett par minuter på varje sida. Salta och peppra.
3. Lägg ägget i en kastrull med vatten och låt vattnet koka upp. Sänk till medelvärme och låt ägget koka ytterligare ca 7 -8 min.
4. Koka upp en större kastrull med saltat vatten.
5. Sätt i en ånginsats och lägg försiktigt i sparrisen alt lägg sparrisen i det kokande vattnet.
6. Koka sparrisen under lock tills den är mjuk men fortfarande spänstig.
7. Skala och finhacka ägg och räkor och blanda med finhackad dill.

Servera torskfilén med sparris och ägg- och räkhacket.

Smaklig spis!
0

Busenkel kycklingwok

Idag kändes det nästan som om våren kommit! Plusgrader, fågelkvitter och en stor sol som värmde från den blå himlen. Nästan all snön har försvunnit och istället får vi nu dras med gyttja och leriga skor och kläder en tid framöver Men vad gör väl det, det går åt rätt håll! En skön eftermiddagspromenad i Skrylleområdet blev det i alla fall och ikväll fick det bli en snabblagad middag för hungriga magar.

4 personer
ca 30 min

Du behöver:
ca 700 gram kycklingfilé
1 msk olivolja
1 schalottenlök
1 vitlök
3 morötter
1 paprika
½ chilifrukt
1 påse Green Curry spice mix
1 burk kokosmjölk (400 ml)
ca 2 dl strimlad savojkål
1 burk minimajs

4 portioner risnudlar

....GÖR SÅ HÄR....

1. Skär kycklingen i mindre bitar.
2. Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
3. Skala och strimla morötterna i tunna stavar.
4. Dela paprikan i mindre bitar.
5. Skär bort bladstammen från kålbladen och strimla savojkålen i tunna strimlor.
6. Dela, kärna ur och finhacka chilin.
7. Häll olja i en het wok eller gjutjärnsgryta.
8. Lägg i kycklingbitarna och stek tills de börjar få fin färg.
9. Blanda i schalottenlök, vitlök, morötter, paprika, chili och savojkål och låt allt fräsa någon minut.
10. Strö över green curry spice mix och blanda om.
11. Häll på kokosmjölken och låt allt puttra i ca 10 min.
12. Koka upp vatten till risnudlarna.
13. Koka risnudlarna enligt anvisningarna på paketet.
14. Häll av vattnet från risnudlarna med hjälp av ett durkslag och skölj dem under kallt vatten så att de inte klibbar ihop. Låt risnudlarna rinna av.
15. Dela minimajsen och rör ner i grytan.
16. Lägg ner de avrunna risnudlarna i kycklingwoken och blanda om så att nudlarna fördelas.

Smaklig spis!
0

Paprikakyckling och bönsallad med chili och citron (5:2-diet)

Använde gårdagskvällen till att komponerat ihop ett nytt 5:2-recept. En fräsch kycklingrätt full med frisk smak och med lite hetta från färsk chili.

Lunch/middag: 1 person
ca 30 min
324 kcal/portion

Paprikakyckling:
100 gram kycklingfilé 
1 krm paprikapulver (stark)
salt
nymalen svartpeppar

Het bönsallad med chili och citron:
200 gram konserverade black eye bönor
30 gram röd paprika
40 gram hackad rödlök
5 gram färsk chilifrukt
1 msk pressad citronsaft
salt
nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Het bönsallad med chili och citron
Gör så här:
1. Skölj bönorna i ett durkslag och låt dem rinna av. 
2. Hacka paprika i mindre bitar.
3. Skala och finhacka rödlök.
4. Kärna ur och finhacka chilifrukten.
5. Lägg paprika, rödlök och chilifrukt i en skål och pressa över citronsaft.
6. Häll i de avrunna bönorna i skålen och rör om så att allt blandas.
7. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Paprikakyckling
Gör så här:
1. Krydda kycklingfilén med paprikapulver, salt och nymalen svartpeppar.
2. Lägg ner kycklingfilén i en het teflonbeklädd stekpanna och stek på medelvärme ett par minuter på varje sida tills kycklingfilén är genomstekt.

Servera kycklingfilén med bönsalladen.

Smaklig spis!
0

Torparhustruns köttgryta

En välsmakande köttgryta med färska rotfrukter.

4 personer
ca 1 tim och 30 min

Du behöver:
ca 800 gram nötkött
2 msk smör eller margarin
1 gul lök
1 pkt krossade tomater (500 gram)
1 tsk salt
1 krm nymalen svartpeppar
1 köttbuljongtärning
4 potatisar
3 morötter
1 palsternacka
2 lagerblad
1 purjolök
vatten

....GÖR SÅ HÄR....

1. Putsa köttet och skär det i mindre bitar, ca 2x2 cm.
2. Skala och finhacka löken.
3. Smält smör i en gjutjärnsgryta.
4. Bryn köttbitarna tills de börjar få fin färg.
5. Häll i löken och låt den steka med köttet någon minut.
6. Tillsätt de krossade tomaterna, buljongtärning, salt och nymalen svartpeppar och låt allt puttra under lock i ca 45 min.
7. Skala och dela potatis, morötter och palsternacka i mindre bitar, ca 2x2 cm.
8. Blanda i rotfrukterna i grytan och lägg i lagerbladen. Tillsätt vatten så att det precis täcker och låt grytan puttra under lock i ytterligare ca 30 min.
9. Snitta, skölj och skiva purjolöken i skivor, ca 1-2 cm tjocka.
10. Blanda ner purjolöken och låt grytan koka under lock i ytterligare ca 10 min, tills purjolöken blivit mjuk.
11. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. 

Servera grytan som den är, men gärna tillsammans med hårt knäckebröd och smör. 

Smaklig spis!