Här kommer ett litet recept på hur du på ett enkelt sätt kan ta vara på potatisskalet som blev över efter tillagningen av kvällens middag och förvandla det till kvällens tv-snacks eller varför inte som tilltugg till kvällens kalla öl.
♨ ca 100 gram
⏰ ca 20 min
Du behöver:
skal från ca 1 kg tvättad potatis
ca 4 dl olja
salt
....GÖR SÅ HÄR....
1. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm till 180 grader.
2. Lägg i potatisskalen (ca 1/3 åt gången) och fritera potatisskalen i ca 5 min tills de blivit gyllenbruna.
3. Lyft upp potatisskalen med en hålslev och lägg dem på en bit hushållspapper för att rinna av. Fortsätt tills all potatisskal blivit friterat.
4. Salta och låt potatischipsen svalna och bli krispiga innan de serveras.
Smaklig spis!
0
Hemgjorda potatischips
Etiketter:
ca 15 minuter
,
Godsaker
,
Potatisrätter
0
Att göra egna pommes frites är inte så svårt som man kanske skulle tro och resultatet blir verkligen perfekt. Här kommer ett recept som du bara måste testa. Ta det försiktigt bara, oljan blir mycket varm.
♨ 4 personer
Hemgjorda pommes frites
♨ 4 personer
⏰ ca 30 min
Du behöver:
ca 1 kg potatis
ca 5 dl olja
salt
....GÖR SÅ HÄR....
1. Skala och dela potatisen i ca 1 cm tjocka stavar.
Första friteringen (kan förberedas innan):
1. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm den till 180 grader.
2. Lägg i potatisstavar i oljan, men bara så mycket att kastrullens botten täcks.
3. Fritera potatisen i ca 3 min.
4. Tag upp potatisen med en hålslev och lägg upp dem på en bit hushållspapper för att rinna av. Fortsätt tills all potatis är friterad.
Andra friteringen (görs strax innan servering):
1. Värm oljan åter till 180 grader.
2. Lägg i potatisstavarna (en handfull) och fritera i ca 1-2 min tills de är gyllenbruna.
3. Tag upp potatisen med en hålslev och lägg upp dem på en bit hushållspapper för att rinna av. Fortsätt tills all potatis är friterad.
4. Salta potatisen och servera direkt.
Servera pommes frites med t ex din hemgjorda hamburgare och en god aioli eller som tillbehör till Fish and chips.
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 30 minuter
,
Potatisrätter
0
Stekt falukorv med snabbstuvade makaroner
Svensk husmanskost när den är både enkel, god och mättande. Försök att alltid välja en falukorv med så hög kötthalt som möjligt (minst 70%). Oftast är det inte så stor skillnad i pris, men stor skillnad på smak.
♨ 4 personer
⏰ ca 30 min
Du behöver:
ca 600 gram falukorv
smör eller margarin till stekning
Snabbstuvade makaroner:
4 portioner gammaldags idealmakaroner
2-3 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
salt
nymalen svartpeppar
riven muskotnöt
....GÖR SÅ HÄR....
1. Koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet.
2. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag och spola makaronerna hastigt i kallt vatten för att stoppa kokningsprocessen. Låt makaronerna stå och rinna av i durkslaget.
3. Smält smör i kastrullen.
4. Rör ner mjöl och späd med mjölk under vispning.
5. Smaka av med salt, svartpeppar och nyriven muskot.
6. Rör försiktigt ner makaronerna i såsen och låt allt puttra någon minut under omrörning.
7. Dra av skinnet på falukorven och skär korven i ca 1 cm tjocka skivor.
8. Smält smör i en stekpanna.
9. Lägg i falukorvsskivorna och stek dem tills de fått fin stekyta.
Servera falukorvsskivorna med de stuvade makaronerna och en grönsallad eller rårivna morötter. Lite tomatketchup gör pricken över i:et.
Smaklig spis!
♨ 4 personer
⏰ ca 30 min
Du behöver:
ca 600 gram falukorv
smör eller margarin till stekning
Snabbstuvade makaroner:
4 portioner gammaldags idealmakaroner
2-3 msk smör eller margarin
3 msk vetemjöl
6 dl mjölk
salt
nymalen svartpeppar
riven muskotnöt
....GÖR SÅ HÄR....
1. Koka makaronerna enligt anvisningarna på paketet.
2. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag och spola makaronerna hastigt i kallt vatten för att stoppa kokningsprocessen. Låt makaronerna stå och rinna av i durkslaget.
3. Smält smör i kastrullen.
4. Rör ner mjöl och späd med mjölk under vispning.
5. Smaka av med salt, svartpeppar och nyriven muskot.
6. Rör försiktigt ner makaronerna i såsen och låt allt puttra någon minut under omrörning.
7. Dra av skinnet på falukorven och skär korven i ca 1 cm tjocka skivor.
8. Smält smör i en stekpanna.
9. Lägg i falukorvsskivorna och stek dem tills de fått fin stekyta.
Servera falukorvsskivorna med de stuvade makaronerna och en grönsallad eller rårivna morötter. Lite tomatketchup gör pricken över i:et.
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 30 minuter
,
Korvrätter
,
Varmrätter
0
Renskavsgryta med kokt potatis och smörstekta morötter
En krämig gryta med klassiska smaker från Norrbotten som snabbt blir en favorit.
♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Renskavsgryta:
2 pkt renskav (á 240 gram)
2 gula lökar
5 dl grädde
1-2 msk vetemjöl
2 msk vinbärsgelé
2 tsk soja
ca 1 dl svamp (t ex torkade trattkantareller)
salt
nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning
8-10 potatisar
lingonsylt
Smörstekta morötter:
4-5 morötter
2 msk smör
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....
Renskavsgryta:
Gör så här:
1. Låt renskaven tina lite innan tillagning och skär den sen i grövre bitar, ca 4x4 cm.
2. Skala och finhacka löken.
3. Smält smör i en stekpanna.
4. Häll i renskaven, dela på köttet och bryn tills köttet fått färg jämn färg.
5. Häll i löken och låt alltihop fräsa någon minut.
6. Häll i grädde och red med vetemjöl.
7. Rör i vinbärsgelé, soja och häll i svampen. Låt allt puttra på svag värme i ca 5 min.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Smörstekta morötter:
Gör så här:
1. Skala och dela morötterna i stavar.
2. Smält smör i en stekpanna.
3. Lägg i morotstavarna i stekpannan och stek tills morötterna börjar mjukna.
4. Salta och peppra strax innan servering.
Servera renskavsgrytan med kokt potatis, smörstekta morötter och lingonsylt.
Smaklig spis!
♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
Renskavsgryta:
2 pkt renskav (á 240 gram)
2 gula lökar
5 dl grädde
1-2 msk vetemjöl
2 msk vinbärsgelé
2 tsk soja
ca 1 dl svamp (t ex torkade trattkantareller)
salt
nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning
8-10 potatisar
lingonsylt
Smörstekta morötter:
4-5 morötter
2 msk smör
salt
nymalen svartpeppar
....GÖR SÅ HÄR....
Renskavsgryta:
Gör så här:
1. Låt renskaven tina lite innan tillagning och skär den sen i grövre bitar, ca 4x4 cm.
2. Skala och finhacka löken.
3. Smält smör i en stekpanna.
4. Häll i renskaven, dela på köttet och bryn tills köttet fått färg jämn färg.
5. Häll i löken och låt alltihop fräsa någon minut.
6. Häll i grädde och red med vetemjöl.
7. Rör i vinbärsgelé, soja och häll i svampen. Låt allt puttra på svag värme i ca 5 min.
8. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Smörstekta morötter:
Gör så här:
1. Skala och dela morötterna i stavar.
2. Smält smör i en stekpanna.
3. Lägg i morotstavarna i stekpannan och stek tills morötterna börjar mjukna.
4. Salta och peppra strax innan servering.
Servera renskavsgrytan med kokt potatis, smörstekta morötter och lingonsylt.
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 45 minuter
,
Svamp
,
Varmrätter
,
Vilt
2
Köttfärs- och pastagratäng
Ibland är det roligt att prova alternativa maträtter.
♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
ca 700 gram blandfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt bacon (150 gram)
½ purjolök
1 köttbuljongtärning
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk chilisås
500 gram pasta (Fusilli)
salt
nymalen svartpeppar
ca 2 dl riven ost
smör eller margarin till stekning
....GÖR SÅ HÄR....
1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Smält smör i en större gryta t ex en gjutjärnsgryta.
4. Häll i och bryn köttfärsen tills den börjar få fin färg. Häll över i en skål
5. Skala och finhacka lök och vitlök.
6. Skiva baconet i mindre bitar.
7. Smält smör i grytan och häll i lök, vitlök och bacon. Fräs tills löken börjar bli mjuk och baconet börjar få stekyta.
8. Snitta, skölj och skiva purjolöken i tunna skivor och häll ner i grytan.
8. Häll tillbaka köttfärsen i grytan och fräs alltihop i någon minut.
9. Tillsätt chilisås, grädde och mjölk och smula ner buljongtärningen.
10. Låt röran puttra ihop några minuter.
11. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
11. Blanda i pastan och rör om väl så att allt blandas.
12. Häll pastaröran i en ugnsform och strö över riven ost.
13. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda gratängen i 15-20 min tills osten fått fin färg.
Servera köttfärs- och pastagratängen med en grönsallad.
Smaklig spis!
♨ 4 personer
⏰ ca 45 min
Du behöver:
ca 700 gram blandfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 pkt bacon (150 gram)
½ purjolök
1 köttbuljongtärning
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
2 msk chilisås
500 gram pasta (Fusilli)
salt
nymalen svartpeppar
ca 2 dl riven ost
smör eller margarin till stekning
....GÖR SÅ HÄR....
1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Smält smör i en större gryta t ex en gjutjärnsgryta.
4. Häll i och bryn köttfärsen tills den börjar få fin färg. Häll över i en skål
5. Skala och finhacka lök och vitlök.
6. Skiva baconet i mindre bitar.
7. Smält smör i grytan och häll i lök, vitlök och bacon. Fräs tills löken börjar bli mjuk och baconet börjar få stekyta.
8. Snitta, skölj och skiva purjolöken i tunna skivor och häll ner i grytan.
8. Häll tillbaka köttfärsen i grytan och fräs alltihop i någon minut.
9. Tillsätt chilisås, grädde och mjölk och smula ner buljongtärningen.
10. Låt röran puttra ihop några minuter.
11. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
11. Blanda i pastan och rör om väl så att allt blandas.
12. Häll pastaröran i en ugnsform och strö över riven ost.
13. Ställ in formen i mitten av ugnen och grädda gratängen i 15-20 min tills osten fått fin färg.
Servera köttfärs- och pastagratängen med en grönsallad.
Smaklig spis!
Etiketter:
ca 45 minuter
,
Färsrätter
,
Pastarätter
,
Varmrätter
0
Scones
Visst är det härligt att ibland få lyxa till det lite. Och inte behöver det vara särskilt ansträngande heller. Igår blev det klassiska scones till frukost. Det bästa med scones är att de går snabbt att baka och går dessutom att variera genom att välja olika smaksättningar på filen eller yoghurten, t ex blåbär eller vanilj.
♨ 4 personer
⏰ ca 30 min
Du behöver:
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
100 gram smör eller margarin
4 tsk bakpulver
4 dl yoghurt (vanilj), går även bra med mjölk eller filmjölk
....GÖR SÅ HÄR....
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Mät upp mjöl, bakpulver och salt i en skål. Rör om så att det blandas.
3. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och finfördela smöret i mjölet med fingertopparna.
4. Tillsätt yoghurten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
5. Dela degen i fyra delar.
6. Rulla ihop varje degbit och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
7. Platta ut varje degbit till en rund kaka, ca 15 cm i diameter.
8. Skåra varje kaka korsvis i fyra delar med en kniv.
9. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min tills brödet har fått fin färg.
10. Låt brödkakorna svalna något innan de delas.
Servera scones nygräddade med smör och ost eller Philadelphiaost och marmelad.
Smaklig spis!
♨ 4 personer
⏰ ca 30 min
Du behöver:
8 dl vetemjöl
1 tsk salt
100 gram smör eller margarin
4 tsk bakpulver
4 dl yoghurt (vanilj), går även bra med mjölk eller filmjölk
....GÖR SÅ HÄR....
1. Sätt ugnen på 250 grader.
2. Mät upp mjöl, bakpulver och salt i en skål. Rör om så att det blandas.
3. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar och finfördela smöret i mjölet med fingertopparna.
4. Tillsätt yoghurten och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
5. Dela degen i fyra delar.
6. Rulla ihop varje degbit och lägg dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
7. Platta ut varje degbit till en rund kaka, ca 15 cm i diameter.
8. Skåra varje kaka korsvis i fyra delar med en kniv.
9. Grädda mitt i ugnen i ca 10 min tills brödet har fått fin färg.
10. Låt brödkakorna svalna något innan de delas.
Servera scones nygräddade med smör och ost eller Philadelphiaost och marmelad.
Smaklig spis!
Prenumerera på:
Inlägg
(
Atom
)