0

Ångkokt lax med fräsch bostonsås

En god och fräsch fiskrätt med en fantastisk sås som passar perfekt till den ångkokta laxen.

4 personer
ca 30 min

Du behöver:
4 laxfiléer (á ca 125 gram)

Mixad sallad:
ca 200 gram mixad sallad
1 ask körsbärstomater
½ gurka
2 avokado
1½ dl bulgur

Fräsch bostonsås:
ca 3 dl crème fraiche
1 dl strimlad purjolök
½ äpple
4 msk bostongurka
ca 1 tsk salt
ca ½ krm nymalen svartpeppar

....GÖR SÅ HÄR....

Ångkokt lax
Gör så här:
1. Koka upp vatten och lagerblad i en kastrull.
2. Sätt i ånginsatsen, lägg i laxfiléerna i insatsen och lägg på locket och låt ångkoka i ca 5-8 min.

Mixad grönsallad
Gör så här:
1. Koka bulgur enligt anvisningar på paketet.
2. Skölj salladen och låt den rinna av i ett durkslag.
3. Skiva och dela gurkan.
4. Dela körsbärstomaterna.
5. Skala och skiva avokado.
6. Blanda ihop sallad, gurka, tomater, avokado och bulgur i en skål.

Fräsch bostonsås
Gör så här:
1. Strimla purjolöken i tunna skivor.
2. Dela äpplet i små tärningar.
3. Blanda purjolök, äpple och crème fraiche i en skål.
4. Tillsätt bostongurka, salt och nymalen svartpeppar och rör om.

Servera laxen med den mixade salladen och den fräscha bostonsåsen.

Smaklig spis!
0

Husbondens "himmagjorda" hamburgare med hemslungad aioli och klyftpotatis

Hamburgare är bäst när de är hemlagade. Saftiga, stora och möjliga att variera.

4 personer
ca 45 minuter

Du behöver:

Husbondens "himmagjorda" hamburgare:
Ca 600 gram blandfärs
1 ägg
3 msk mjölk
ca 1 tsk salt
ca 1 krm nymalen svartpeppar
grovmalen svartpeppar
4 hamburgerbröd (källarfranska)

Klyftpotatis:
7-8 potatisar
smör till stekning
salt

Hemslungad aioli:
2 äggulor
1 msk pressad citronsaft
2-3 tsk senap (dijon)
½ krm nymalen vitpeppar
1-2 krm salt
3-4 dl matolja
1-2 pressad vitlöksklyftor

Tillbehör:
t ex sallad, tomatskivor, cornichonger, rödlök, ostskiva, stekt bacon.

....GÖR SÅ HÄR....

Klyftpotatis
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skala potatisarna och dela dem i klyftor.
3. Stek potatisklyftorna i lite smör i en stekpanna tills de börjar få färg.
5. Stjälp över potatisklyftorna i en braspanna med bakplåtspapper och ställ in den i ugnen i ca 25-30 min.
6. Salta strax innan servering.

Husbondens "himmagjorda" hamburgare
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Lägg blandfärsen i en bunke.
3. Tillsätt ägg, mjölk, salt och nymalen svartpeppar och blanda ihop allt med t ex en elvisp (använd degkrokarna).
4. Forma köttfärsen till hamburgerbiffar och platta ut dem till ca 1-2 cm tjocklek.
5. Smält smör i en stekpanna.
6. Bryn hamburgerbiffarna tills de fått fin färg på båda sidorna.
7. Peppra biffarna med lite grovmalen svartpeppar.
8. Lägg biffarna i en ugnssäker form och ställ in i mitten av ugnen i ca 15-20 min.

Hemslungad aioli
Gör så här:
1. Separera äggulorna från äggvitan och lägg äggulorna i en skål.
2. Tillsätt senap, citronsaft, salt och nymalen vitpeppar och blanda allt med en elvisp.
3. Tillsätt matoljan under vispning, först droppvis tills blandingen börjar tjockna, sedan i en fin stråle. Vispa kraftigt hela tiden.
4. När all olja är tillsatt ska majonnäsen vara tjock och blank.
5. Tillsätt pressad vitlök och rör om.
6. Salta och peppra efter smak.


Tips!
Om majonnäsen skär sig, dvs att ägg och olja inte blandas, så tillsätt 1-2 msk hett vatten under kraftig vispning.


Bygg din hamburgare:
Gör så här:
1. Dela hamburgerbrödet och stek skärytorna hastigt i lite olja i en varm stekpanna.
2. Smeta ut en matsked aioli på hamburgerbrödets underdel.
3. Bygg din hamburgare med det du vill ha t ex sallad, tomatskivor, rödlök, cornichonger, ostskiva, stekt baconskiva och den nystekta hamburgerbiffen.
4. Avsluta med att bre lite tomatketchup på undersidan av hamburgerbrödets lock och lägg på det på hamburgaren.

Servera hamburgaren med potatisklyftorna och resten av aiolin.

Smaklig spis!
0

Klassisk skånsk kalops

Ikväll blev det klassisk husmanskost till middag. Många kanske minns rätten som grå och seg från skolmatsalens servering, men här kommer ett enkelt långkok som ger ett fantastiskt gott resultat.

4 personer
ca 1 tim och 45 min

Du behöver:
1 kg nötkött (t ex högrev eller bog)
2 stora morötter
1 palsternacka
2 gula lökar
3 msk koncentrerad kalvfond
2 lagerblad
12 kryddpepparkorn
2 msk vetemjöl
1 liter vatten
ca 2 tsk salt
nymalen vitpeppar
nymalen svartpeppar
smör eller margarin till stekning

kokt potatis
inlagda rödbetor

....GÖR SÅ HÄR....

1. Putsa köttet och skär det i ca 2x2 cm stora bitar.
2. Skala och skär lök och morötter i grova bitar.
3. Smält smöret i en gjutjärnsgryta.
4. Lägg i köttet och bryn det tills det börjar få färg.
5. Tillsätt morötter, lök, kalvfond, lagerblad och kryddpeppar och låt det fräsa någon minut under omrörning.
6. Strö över vetemjöl och blanda om väl.
7. Häll över vatten så att det nästan täcker köttet.
8. Tillsätt ca 2 tsk salt och nymalen vitpeppar efter smak.
9. Koka upp grytan och rör om så att det inte fastnar i botten. Skumma av med en hålslev.
10. Låt grytan sjuda under lock tills köttet är mört, ca 1½ timme.
11. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Servera kalopsen med kokt potatis och inlagda rödbetor.

Smaklig spis!

0

Snabblagad kycklinggryta med smaker från Asien

En snabblagad och god kycklinggryta med smaker från Asien. Vill man ha mer grönsaker i går det utmärkt att komplettera med både bambuskott och minimajs.

4 personer
ca 30 min

Du behöver:
4 kycklingfiléer
2 tsk curry
1 gul paprika
1 röd paprika
1 burk kokosmjölk (440 ml)
½-1 tsk färskriven ingefära
1 burk skivad ananas (220 gram)
salt
nymalen svartpeppar
2 tsk maizena
vatten
smör eller margarin till stekning

4 portioner vitt ris

....GÖR SÅ HÄR....

1. Dela kycklingfiléerna och paprikorna i mindre bitar.
2. Smält smöret i en stekpanna och fräs curryn i smöret.
3. Tillsätt kycklingbitarna och bryn dem tills de fått fin färg.
5. Lägg över kycklingbitarna i en större gryta och fräs dem tillsammans med paprikan.
6. Tillsätt kokosmjölk och färskriven ingefära.
7. Låt grytan sjuda i 10-15 min.
8. Dela ananasskivorna i mindre bitar och tillsätt dem och juicen som de ligger i.
9. Låt grytan koka upp och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
10. Red grytan med maizena utrört i lite vatten.

Servera kycklinggrytan med nykokt vitt ris.

Smaklig spis!
0

Cream cheesefylld kycklingfilé med barbequesås

En av favoriträtterna när det gäller kyckling. Cream cheesefyllningen gör så att kycklingen blir både saftig, mör och välsmakande. Jag brukar själv använda Cream Cheese med vitlökssmak, men det går alldeles utmärkt att välja ost efter egen smak.

4 personer
ca 45 min

Du behöver:

Cream cheesefylld kycklingfilé:
4 kycklingfiléer
200 gram Cream Cheese (vitlök)
ca 1 krm nymalen svartpeppar
ca ½ tsk salt
smör eller margarin till stekning

Min frus goda barbequesås:
2 dl crème fraiche
ca 1 msk chilisås
ca 1 krm curry
ca 1 krm cayennepeppar
ca ½ msk olivolja
salt
nymalen svartpeppar

Mixad grönsallad:
ca 200 gram mixad sallad
1 ask körsbärstomater
½ gurka
1 dl majskorn

....GÖR SÅ HÄR....

Cream Cheesefylld kycklingfilé
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smör i en stekpanna.
3. Bryn kycklingfiléerna på båda sidorna tills de fått fin färg.
4. Skär ett snitt längs sidan på varje kycklingfilé och fyll filéerna med Cream Cheese.
5. Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form salta och peppra kycklingfiléerna.
6. Ställ in i ugnen i ca 20-25 min.

Min frus goda barbequesås
Gör så här:
1. Häll upp crème fraiche i en skål.
2. Tillsätt chilisås, curry, cayennepeppar, olivolja, rör om försiktigt och smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Mixad grönsallad
Gör så här:
1. Skölj salladen och låt den rinna av i ett durkslag.
2. Skiva och dela gurkan.
3. Dela körsbärstomaterna.
4. Blanda sallad, gurka och tomater i en skål.
5. Tillsätt majskornen och blanda om.

Servera kycklingfiléerna med den mixade grönsalladen och barbequesåsen.

Smaklig spis!
0

Grundsurdeg på rågmjöl

Surdegsbröd har bakats i tusentals år och sägs komma ifrån Egypten. Att baka med surdeg är bra både för brödets struktur, smak och hållbarhet. Men innan det går att börja baka behöver du en bra grundsurdeg. Men bara lugn. En surdeg är inte något svårt att göra, då den sköter sig nästan själv. Det gäller bara att se till att den då och då pysslas om.


Tips! Till surdegar är obehandlat ekologiskt rågmjöl att föredra då det innehåller mer spårämnen, mineraler och naturliga jästsporer som gör det lättare för processen att komma igång. Tänk även på att surdegen växer rejält i rumstemperatur så använd tillräckligt stora burkar eller kärl. Under kalla årstider kan det var en god ide att hitta en varm plats i köket (t ex ovanpå kylskåpet) för att hjälpa degen på traven.


1 grundsurdeg
⏰ ca 5 dagar

Du behöver:

Dag 1:
2½ dl obehandlat ekologiskt rågmjöl
2 dl vatten

Dag 3:
1 dl obehandlat ekologiskt rågmjöl
1 dl vatten

Dag 4:
1 dl obehandlat ekologiskt rågmjöl
1 dl vatten

....GÖR SÅ HÄR....

Dag 1
Gör så här:
1. Blanda vatten och rågmjöl i en bunke eller burk.
2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i två dygn.

Dag 3
Gör så här:
1. Efter att degen vilat i 48 timmar, tillsätt vatten och rågmjöl.
2. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.

Dag 4
Gör så här:
1. Tillsätt ytterligare 1 dl rågmjöl och 1 dl vatten.
2. Täck åter igen med plastfolie och låt degen stå i rumstemperatur i ytterligare ett dygn.

Dag 5
Degen är nu färdig att börja bakas med.

Förvaring i kylskåp:
Surdegen förvaras med fördel i kylskåpet då den blir dålig av att stå för länge i rumstemperatur. Om surdegen förvaras i en burk, ska locket inte vara åtskruvat helt och hållet. Surdegen behöver syre för att vara aktiv. För att surdegen ska hålla sig vid liv måste du "mata" den då och då med lite mjöl och vatten. På så sätt börjar mjölksyrabakterierna i surdegen att arbeta igen. Kvällen innan du ska använda surdegen är det dags att "mata" den och låta den stå framme i rumstemperatur över natten. Värmen gör att bakterierna förökar sig, vilket gör att det börjar bubbla i surdegen. Detta är ett tydligt tecken på liv.

Förvaring i frys:
Surdegen kan även frysas in, men vad jag har kunnat läsa mig till så är det inget som rekommenderas. Risken med att frysa surdegen är att det kan ta tid innan du får liv i den igen, upp till flera dagar... om du får liv i den alls. Om du vill prova frysa din surdeg så dela och frys in surdegen i mindre portioner (1 dl). Ta fram och tina surdegen i rumstemperatur i god tid innan du ska använda den. "Mata" den därefter med lite mjöl och ljummet vatten för att få liv i den. Hållbarhet i frys ca 1 år.

Lycka till!